跳至

首頁
12345...8

尾頁

複式洋房

我見好似好小這間學校的家長來交談.

大宅

原文章由 軒媽咪 於 08-9-5 15:50 發表
我見好似好小這間學校的家長來交談.

Agree.

我去過青松的open day, 基本上除校舍較舊 & 較細, 校服唔靚, 都冇セ嘢可以彈.
我覺得無論派位, 成績 & 表演都很Top.

複式洋房

就係啦,既然佢地的派位, 成績 & 表演都咁Top,點解無乜人去傾下呢間學校的? 因小女都係呢間學校就讀的 .

洋房

我路過的,請問這間小學是否很難入嗎, 邊間讀幼稚園會比較易入呢??

男爵府

我幫過呢間學校o既小朋友補習...(由考第一o既,到教包尾o既都補過)
佢地比較偏重數學,一年級學二年級o既數...(如此類推),除作業和補充外還有大量工作紙....結果...追得上進度o既學生,數學勁好...追唔上o既.就追得好辛苦.數學底打得好差(因為未掌握到,就要學新野)
好多功課....

學校同老師都會將心機花喺精英班...成績追唔上o既班,老師可以寫埋答案喺黑板度,俾學生抄(當然係教左同解釋左先)
其他我都覺得佢地幾好

複式洋房

HI, 大家好,

好開心有人回應下, 因星期六日都不用返工, 所以唔知有人回應今日先知, 不好意思.

我囝今年讀二年班, 亦係第一年轉全日制, 所以佢好緊張呀.
不過我最不明白就係點解返學時間要咁早?

大宅

原文章由 軒媽咪 於 08-9-8 11:32 發表
HI, 大家好,

好開心有人回應下, 因星期六日都不用返工, 所以唔知有人回應今日先知, 不好意思.

我囝今年讀二年班, 亦係第一年轉全日制, 所以佢好緊張呀.
不過我最不明白就係點解返學時間要咁早? ...

Open day度張副校話唔想同其他中小學校返學時間一樣, 令搭輕鐵的家長帶小朋友返學時冇咁迫喎.

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 #1 sophyma 的文章

我大仔青松畢業,佢小四下學期先考入去。間學校俾我感覺係:最好老師教精英班(唔公平)、小二開始分精英班(壓力大)、入呢間學校就係讀書、讀書、再讀書(課餘活動唔多),想參加比賽就精英、精英、再精英(乜都揀人)!我細仔剛升小一,自行分配時已經唔揀青松(明知入緊),點知派位又派去青松,我睇完張派位証諗都唔諗就向五邑叩門,五邑即刻收佢,我只係唔想佢淨係讀書,間學校多D課餘活動,讀書都讀得開心D!
>>>以上只係個人感覺,只供參考<<<

大宅

原文章由 fcbttkw 於 08-9-9 10:54 發表
我大仔青松畢業,佢小四下學期先考入去。間學校俾我感覺係:最好老師教精英班(唔公平)、小二開始分精英班(壓力大)、入呢間學校就係讀書、讀書、再讀書(課餘活動唔多),想參加比賽就精英、精英、再精英(乜都揀人)!我細 ...

open day時學校很標榜派位好, 請問妳大仔現就讀那間中學?
另想請教為何選五邑而不是其他學校呢?

學校又話今年度開始P.1-P.3行小班+活動教學+雙班主任制.
咁睇下呢一年學校行成點, 希望有多D媽咪分享下.

水晶宮

我朋友個仔都係讀呢間..今年讀p2,讀精英班!不過眼見佢仔讀得好辛苦!!媽咪好著重佢成績所以逼得好緊!(個人覺得)..好多功課做..但成績就唔錯...我個人就唔太鐘意咁樣..個小朋友讀得唔太開心囉...好像只有讀書讀書再讀書....
是好還是唔好呢??有些人話唔捱邊有好成績..

原文章由 fcbttkw 於 08-9-9 10:54 發表
我大仔青松畢業,佢小四下學期先考入去。間學校俾我感覺係:最好老師教精英班(唔公平)、小二開始分精英班(壓力大)、入呢間學校就係讀書、讀書、再讀書(課餘活動唔多),想參加比賽就精英、精英、再精英(乜都揀人)!我細 ...

複式洋房

原文章由 sophyma 於 08-9-8 16:09 發表

Open day度張副校話唔想同其他中小學校返學時間一樣, 令搭輕鐵的家長帶小朋友返學時冇咁迫喎.

sophyma
我係今年開始日日自己帶阿仔返學後再返工,
跟本日日都係要等四五格輕鐵,先可以上到車(係迫上去).
我個人覺得學校只是自己唸, 跟本就沒有實際去觀察過.

另外朝早可以遲些返學, 對小朋友都會好些,(有充足的睡眠)
因(湖景)都係返8:15分, 點解(山景)要返7:45分.

其他學校都冇係返咁長時間(7:45-3:25).

公爵府

好媽媽勳章

原文章由 軒媽咪 於 08-9-10 11:35 發表

sophyma
我係今年開始日日自己帶阿仔返學後再返工,
跟本日日都係要等四五格輕鐵,先可以上到車(係迫上去).
我個人覺得學校只是自己唸, 跟本就沒有實際去觀察過.

另外朝早可以遲些返學, 對小朋友都會好 ...

我仔學校返8:30-4:20, 仲長呀, 其實你可以考慮吓搭校車, 唔駛同人迫

大宅

各位媽咪早:

好高興有人在這裏談談這間小學, 因之前post左個topic出來很耐也無回應. 我囡囡也在青松(湖景)讀2年級, 感覺上功課也不多, 都是大約4-5樣, 又不是太逼得緊, 我曾經和其他同區的小學比較過書本/試卷等, 程度也差不多. 只是少了幾次同家長交流的機會. 個人覺得學校表面上常常說關愛, 但就不是照顧得很夠(可能小朋友自己才感覺到 ), 小班也是如此! 透明度也很低, 没有多大的機會與教師接觸, 讀了一年也沒有一次機會看他們的上課情形, 表演等等, 常常要我們先提出要求/問題, 才回答, 才行動. 總之一匹布咁長啦. 偏偏囡囡又很喜歡這校, 很喜上學, 唯有再觀看. 老實說, 校外的活動好像少了一点点. 其餘的, 也没有什麼大問題.

原文章由 emilylam 於 08-9-10 01:17 發表
我朋友個仔都係讀呢間..今年讀p2,讀精英班!不過眼見佢仔讀得好辛苦!!媽咪好著重佢成績所以逼得好緊!(個人覺得)..好多功課做..但成績就唔錯...我個人就唔太鐘意咁樣..個小朋友讀得唔太開心囉...好像只有讀書讀書再讀 ...
:fighting1:

禁止訪問

複式洋房

原文章由 miumiu313 於 08-9-10 12:39 發表
各位媽咪早:

好高興有人在這裏談談這間小學, 因之前post左個topic出來很耐也無回應. 我囡囡也在青松(湖景)讀2年級, 感覺上功課也不多, 都是大約4-5樣, 又不是太逼得緊, 我曾經和其他同區的小學比較過書本/試卷等, ...

miumiu313
基本上我囝和妳囡的情況都差不多, 我都覺得好多嘢學校都係得過講字, 同埋佢地個網update得更慢.

複式洋房

原文章由 囝囝2000 於 08-9-10 12:52 發表
上星期六, 青松係卓爾廣場做推廣, 分上午是山景, 下午是湖景, 他們介紹很多佢學校很著重課外活動, 學生仲表演了很多節目.

我不知道有這個活動.

大宅

原文章由 軒媽咪 於 08-9-11 17:14 發表

我不知道有這個活動.

我有去睇一陣, 有唱歌, 跳拉丁舞, 唱粵劇, 口風琴表演.

男爵府

我妹囡囡在山景讀小二,她說得一個班主任.她一年級第一次英默都幾多,有十二句英文.
原文章由 sophyma 於 08-9-10 00:07 發表

open day時學校很標榜派位好, 請問妳大仔現就讀那間中學?

學校又話今年度開始P.1-P.3行小班+活動教學+雙班主任制.
咁睇下呢一年學校行成點, 希望有多D媽咪分享下. ...

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

佢當年都係標榜派位好,又話學校有幾多Band 1學生!到派位日,我只係見到哭哭啼啼場面,我問好多學生家長,個個都係學校所講Band 1學生(包括我個仔),佢地分別被派去:胡陳金枝、深培、釋慧文、仁二、沈香林……慘不忍睹!被派去胡陳個仲係考全級40幾名,佢喊晒口,佢媽咪即刻幫個女撲學校,好彩第一間就收佢!之後幾年,我都有打聽間學校派位派成點,但係都冇乜改變,我只知道一向下午校派位好過上午校!所以我細仔揀小一,我自行選校時唔揀青松,希望俾多D時間我考慮清楚!至於點解揀五邑,原本想擇梁周上,但因為間學校要返長短週,我安排唔倒個仔去學琴,所以唔揀得!我識人五邑畢業,佢成績差我個大仔一大節,佢都派去辛亥年,我問佢其他同學派去邊,佢話分別派董中、辛亥、譚伯羽、梁植偉、田家炳……。我聽D家長講,今年派去董中人多!除派位幾好之外,我鍾意五邑唔分精英班,我細仔唔係一個死讀書人,只要放佢一個開心環境入面,佢學係會俾人地快,加上係圖書教學就晒佢,佢返學都半個月喇,我次次問佢返學開唔開心,佢都答我係超開心,連佢D同學都係咁講!還有,青松注重數學,但五邑注重語文(中、英文),我相信語文底子好,升中後會讀得輕鬆D!仲有就係學校攪活動多D,而且唔會只揀精英參加;我知五邑讀書絕對唔會比青松輕鬆(可能會更辛苦),但係要辛苦得有價值先得,我更加唔希望小一就要博到盡,博入精英班;入倒你又想佢Keep住;入唔倒的話,小二又博殺過,博小三入倒……入唔倒精英班就準備成為學校入面隱形一族!睇你唔倒…睇你唔倒…你講,老師聽你唔倒…聽你唔倒…,咁樣返學,樂趣何在!唉!下次再分享吧!
原文章由 sophyma 於 08-9-10 00:07 發表

咁睇下呢一年學校行成點, 希望有多D媽咪分享下. ...

大宅

原文章由 fcbttkw 於 08-9-16 10:47 發表
佢當年都係標榜派位好,又話學校有幾多Band 1學生!到派位日,我只係見到哭哭啼啼場面,我問好多學生家長,個個都係學校所講Band 1學生(包括我個仔),佢地分別被派去:胡陳金枝、深培、釋慧文、仁二、沈香林……慘不忍睹!被 ...

對不起....用了你篇話放在9 月小一到...因為好多人唔清楚五邑........

首頁
12345...8

尾頁

跳至