跳至

首頁
12345...20

尾頁

洋房

唔知幾時派表呢? 好心急啊!
我的孩子是十一月尾出世, 好擔心佢唔收細B.

別墅

我都係想讀呢間, 我bb都係0610bb, 我想問你, 你會唔會早一日去排隊, d人話要排通宵, 仲話(例如: 10月2日派表, d人10月1日早上就排 .....你係咪報k1呀~~如果係希望我囡囡可以同你bb做到同學仔喇~~加油呀~

原文章由 auws92 於 08-9-2 13:29 發表
唔知幾時派表呢? 好心急啊!
我的孩子是十一月尾出世, 好擔心佢唔收細B.

洋房

您好呀爆炸人! 我也是想為女女報K1的. 嘻嘻, 希望我們可以成為同學仔丫! 我也聽說這校很多人排隊的, 我打了到金麗問, 佢地都仲未公佈幾時招生. 我要攞定假架嘛, 希望佢唔好咁遲先公佈啦! 我都怕要排兩日兩夜, 係街過兩晚, 點算好?!

仲有係我的女女是細B, 我好怕咁辛苦排左幾日, 佢唔收, 得個桔!!

別墅

唔駛驚架, 女仔會講野叻D架, 你囡囡都係細我個女一個月姐~~~我個女叫靖彤呀~~到排隊果日, 睇下見唔見到你呀~

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 爆炸人 於 08-9-4 11:25 發表
唔駛驚架, 女仔會講野叻D架, 你囡囡都係細我個女一個月姐~~~我個女叫靖彤呀~~到排隊果日, 睇下見唔見到你呀~

請問入到呢間幼稚園, 可以直升藍田邊間小學呀 ?

別墅

佢唔係直升, 只係大機會入李兆強

原文章由 rolandbb 於 08-9-4 12:07 發表

請問入到呢間幼稚園, 可以直升藍田邊間小學呀 ?

洋房

爆炸人:

『靖彤』好好聽呀!! 好靚既名!!
我個女見到陌生人唔係好肯講野, 最多都係"Hello!"
真係難教! 請問小靖彤識講自己係咩名未呀? 我果個就教極都唔肯講!

唔知金麗有沒普通話課&外藉英語老師呢?

別墅

我囡囡講野, 其實都算叻, 佢識講自己全名, 英文名, 爸爸, 媽咪, 嫲嫲全名都話講, 仲有annie姨, brian, maggie姐姐, kathy姐姐.....等等, 我好多朋友架英文名都識講, 係佢自己識得人講出黎...
不過佢見到唔識架人就咩都唔講, 所以去in果時, 我地無咩信心~

外藉英語老師就應該有, 普通話就唔知有無呢~~

原文章由 auws92 於 08-9-4 14:01 發表
爆炸人:

『靖彤』好好聽呀!! 好靚既名!!
我個女見到陌生人唔係好肯講野, 最多都係"Hello!"
真係難教! 請問小靖彤識講自己係咩名未呀? 我果個就教極都唔肯講!

唔知金麗有沒普通話課&外藉英語老師呢? ...

大宅

我都諗住同對囡報金麗09年k1呀!! 不過唔知會唔會好難入呢?? 我重要一次過報兩個添!! 好驚佢收一個唔收一個呀!!!

民房

hihi~你地好呀~我個仔仔都諗住報yr09/09 入學呀~不過佢冇你地女女咁叻叻~佢到而家都唔識講野呀~~唉~~擔心死我~~~>.<~~都唔知有冇机會入讀添~唉

洋房

我真係好想快d知金麗幾時派表, 因為要同boss apply定放假嘛!!

八月中打去問佢叫我九月再打去; 九月頭打去佢叫我九月中再問; 我九月中打去佢叫我中秋後再問; 好了, 我今朝打去, 佢又叫我九月尾再問...

金麗真係唔愁冇學生!

還有是, 你辛辛苦苦排隊拿到表, 唔代表一定取錄你既細路, 仲要面試架嘛! 佢d form真係矜貴!

家o下做人家長真係唔容易!

大宅

係啦!! 我都要打去問下先....我都唔知駛唔駛要2個人去排, 先攞到2份表添呀!! 如果要, 又邊度搵人湊小朋友呢!! 真係煩!!!

e+做人父母真困難...

[ 本文章最後由 rayeu160 於 08-9-16 11:56 編輯 ]

洋房

rayeu160:

HI HI! 你的一對千金十分十分可愛啊!! 嘩, 大肚時佗住佢地都好重架啊! 真係辛苦哂你! 睇住佢地一齊大個, 都好開心既, 唔駛再捱嘛!

呀, 講起又係喎, 你有兩位千金, 咁又可能真係要兩個人排喎...打去問下啦!

我成日諗, 究竟金麗係咪真係咁多人讀?
1. 如果係基督教OR天主教既家長都未必會考慮啦;
2. 藍田真係有咁多適齡學童咩?
3. 真係咁多將軍澳家長跨區報讀嗎?

唉, 都冇辦法, 為了心宜幼稚園, 為了阿女既前途, 要去瞓幾晚街都冇辦法...(唔知可唔可以夜晚擺左凳仔就返屋企瞓陣呢...)

大宅

auws92,

過獎喇!! 佢地其實有時都幾曳下架!! 成日爭野....不過已經比起BB時好湊好多....

聽講, 上年D家長, 會O係派表前一日既黃昏就去派定, 我地要有心理預備, 要訓一晚街....為左小朋友, 無法啦!! 午夜時份, 可能搵一個人輪流睇下, 中間都可以番屋企休息一下掛!! 如果真係要兩個人排隊先可以拎兩份FORM, 我可能要兩公婆一齊排, 留番工人湊兩個囡....

大宅

吓....唔係嘛! 咩而家無話在web 到download 嘅咩?
攪到咁得人驚

洋房

7321,

金麗大概想考考我地家長夠唔夠誠意o卦...mouth:
其實如果佢收生揀擇, 大可以表就照派, 有興趣先約見囉!
辛辛苦苦拿到表不等於取錄了孩子, 實在是苦了我們這些家長!!

男爵府

我聽聞大部份拎到表格都會收架喎(我唔敢肯定係咪真)!
上年識得有人半夜去排隊就只係拎到下晝班的表格。interview時個小朋友完全唔彩人, 一粒聲都無出過... 好彩!最後都收左!

原文章由 auws92 於 08-9-19 10:27 發表
7321,

金麗大概想考考我地家長夠唔夠誠意o卦...mouth:
其實如果佢收生揀擇, 大可以表就照派, 有興趣先約見囉!
辛辛苦苦拿到表不等於取錄了孩子, 實在是苦了我們這些家長!! ...

別墅

我呢家都好驚interview個日, 點解呢.....我成日都test我囡囡, 佢講野其實好叻, 佢中/英文名, 地址, 爸爸名, 媽咪名, 亞嫲名, 全部講到~~但係唔係我問佢, 佢係完全唔答, 我諗緊可唔可以用一個方法, 就係帶定包糖, 佢到時唔答我, 我一話有糖糖食, 佢就會講架喇 但係老師唔知會唔會扣分呢~~
我試過問佢, 佢可能真係唔想答喇, 佢會話 : 唔答呀!!!唔講呀!!!
最過份係爸爸問佢 : 叫咩名呀,, 囡囡答 : 唔記得呀
爸爸再問 : 咁你係boy定girl呀 囡囡答 : 我係bb呀

爸爸之后同我講, 放心, 你個女答得咁獨特, 應該會收佢架喇~~唔好玩我喇爸爸~~

原文章由 muichujamie 於 08-9-20 04:28 發表
我聽聞大部份拎到表格都會收架喎(我唔敢肯定係咪真)!
上年識得有人半夜去排隊就只係拎到下晝班的表格。interview時個小朋友完全唔彩人, 一粒聲都無出過... 好彩!最後都收左!

...

男爵府

各位, 努力ar...... 我諗個晚我地都要總動員排隊law form 啦..... 30/10/2008 大日子, 睇下有冇機會一齊做同學啦

別墅

sorry, 我想問, 30/10月????學校出左日期了嗎????咁我想問下大家意見喇~~如果係30/10早上有FORM拎. 你地會幾時開始排~
我諗我會在......29/10中午2點去排, 我想排上午班, 會唔會太遲呢, 大家俾D意見呀~~

原文章由 novemberwm 於 08-9-20 10:09 發表
各位, 努力ar...... 我諗個晚我地都要總動員排隊law form 啦..... 30/10/2008 大日子, 睇下有冇機會一齊做同學啦

首頁
12345...20

尾頁

跳至