懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

我朋友 佢就十個月啦 就生得啦 但 未去過睇私家醫生 未做過檢查 佢之前果個bb都係 差唔多6,7個月先去檢查 佢係政府醫院到生既 (上一個) 佢諗住依家依個都係 但佢話 唔做檢查 唔知收唔收 (佢係香港人) 希望大家 可以幫我朋友解答疑問~"~ 如果唔得既 依家仲可以趕去睇私家 排期入院~"~

別墅

麻煩大家幫幫忙啦"mouth:

大宅

不如叫你朋友打去醫院問下啦.. 我諗呢度唔會有媽咪有d咁既經驗可以話你知. 咪再等勒..
再唔係, 你朋友響屋企都生得.. 一定要call 白車, 醫院唔會唔理你既...

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

收~ 不過唔知會唔會好似大6人無做過check-up一樣, 要收付加費!
都唔明, 又唔駛$$, 点解唔去check吓?
佢咁樣, 医院要做多好多嘢~ 好麻煩架!
可唔可以叫佢e+盡快去做返個驗血先呀?

別墅

佢因為要番工呀 佢話搵多d錢wo= = 真唔明白佢諗咩-.- 我都同佢講左好多次 唔洗錢做咩唔去檢查-.- 之後佢話 咁不如唔好檢= = 之後直到 早排 禁左幾個月 大6人落黎生bb 我問佢仲檢唔檢 之後佢話 咁一定有位啦 唔更加唔洗檢- - (佢十分懶的- -)

別墅

原文章由 kerkermui 於 08-9-29 17:25 發表
收~ 不過唔知會唔會好似大6人無做過check-up一樣, 要收付加費!
都唔明, 又唔駛$$, 点解唔去check吓?
佢咁樣, 医院要做多好多嘢~ 好麻煩架!
可唔可以叫佢e+盡快去做返個驗血先呀? ...

請問係唔係抽6支血去驗果個呢? 另外請問 政府醫院生要幾錢? (3日2夜計)

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

真係估唔到會有香港人唔去做產檢架...咁對佢自己/bb/醫院/醫生/護士都好無保障架!!!

男爵府

嘩。。。你位朋友都幾不負責任架喎!! 佢唔係對自己唔負責呀 佢係對佢自己個bb唔負責任囉!! 懶唔係藉口囉!! 有咩可能係你做朋友既 仲緊張架~~

別墅

由細識到佢大咖 佢d脾性 慣左 無計= =

公爵府

第一次聽到香港既大肚婆唔做產檢 (除左果d俾人攪大左乜都唔識既無知少女) 不如你叫你朋友試下去醫院登記, 生之前check過個人都安心d啦~

大宅

好媽媽勳章

原文章由 CHI_BEE 於 08-9-29 17:33 發表
佢因為要番工呀 佢話搵多d錢wo= = 真唔明白佢諗咩-.- 我都同佢講左好多次 唔洗錢做咩唔去檢查-.- 之後佢話 咁不如唔好檢= = 之後直到 早排 禁左幾個月 大6人落黎生bb 我問佢仲檢唔檢 之後佢話 咁一定有位啦 唔更 ...

咁都得

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

大宅

唔檢查,人地唔知佢有冇咩病,咩血型,生既時候如果要輸血,咁輸咩血型先?呢樣已經夠大問題,仲有如果醫生唔知佢病歷,點同佢診斷,唔好諗到醫院萬能,你朋友都要負下責任,佢既然懶成咁,咁你都唔使幫佢問,問咗佢都唔會跟住做。

緊急入咗院,咩都唔可以做住,點都驗下野先,咁就拖咗時間。。。有咩事,真係佢自己担當囉。。。唔好到時complain人地唔落力救佢醫佢...

真係第一次聽有人唔檢查仲要就嚟生得...搵多d錢真係重要過2條人命咩???

別墅

我已經 sd左 依個主題比佢睇 佢話好快去睇醫生 多謝咁多位mama 佢終於開竅啦 好感動"""

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

但係你朋友10月就生

別墅

佢肯睇好過佢咩都唔做先啦=.="

男爵府

我估你個friend係內地人, 所以無做產檢的意識。
如果一次都無做而又係無身份証, 政府E院收4萬3千, 如果做过产檢, 抽血等就收3萬9千 (3日2夜)。

原文章由 CHI_BEE 於 08-9-29 14:27 發表
我朋友 佢就十個月啦 就生得啦 但 未去過睇私家醫生 未做過檢查 佢之前果個bb都係 差唔多6,7個月先去檢查 佢係政府醫院到生既 (上一個) 佢諗住依家依個都係 但佢話 唔做檢查 唔知收唔收 (佢係香港人) 希望大家 ...

珍珠宮

畀面勳章

真係估唔到香港會有d咁既亞媽...

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

大宅

哩個媽咪係咩人來ga?竟然會咁對待自己同個bb...如果有咩事真係唔知距點算呀?如果距話因為返工而唔去做產檢,你問距錢大定人命大?距咁唔負責任仲生個bb來把鬼咩?生出來都唔會俾心機揍個bb啦...

首頁

尾頁

跳至