婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章 陪月勳章

每晚都發夢, 點算好???

大家好, 請問有無朋友每晚都發夢架 ? 請問有無朋友有好秘方介紹給我呢? 我好辛苦呀, 真係每晚都有夢發的, 而且重維持左成幾年添呀, 我已經成日睇中醫架啦, 都無什麼的改善, 其實我係咪要去睇心理醫生的呢? 但我無特別什麼唔開心喎 ! 點好呢???

別墅

Re: 每晚都發夢, 點算好???

Ah_B,
I dream every every night. It has been like that for many many years. Very get used to it.
BUt why does dreaming worry you?? Does it make you feel tired the next day??

男爵府

環保接龍勳章

應當一無罣慮,只要凡事藉著禱告、祈求,和感謝,將你們所要的告訴神。
神所賜、出人意外的平安必在基督耶穌裡保守你們的心懷意念。

子爵府

我由細到大每晚都會發夢, 我又唔覺得是問題.

Betty媽咪人生總是充滿挑戰與無奈, 好多事并不是自己所能控制, 但仍希望可以將所有障礙一一闖過, 健康的活下去......... :-P  :-P

男爵府

我都係由細到大都發夢,
都幾好呀....可以係夢入面扮演唔同既角色.

其實發夢有o羊問題呢??
不過如果晚晚發同一個夢,
就會好慘啦...

大宅

畀面勳章 陪月勳章

我每晚都發夢, 但訓醒就好倦, 好似無過咁呀!!!

大宅

ah_b,
我諗你同我一樣,所指的不是一般人正常的發夢,而是感到由訓著之後便開始發夢到訓醒為止,發夢內容十分之長,仿如在夢中過了一整天.即使訓了8個小時也好,都好似無訓過咁,的確很辛苦. 這個情況最近也困擾著我呢... 西醫說我精神緊張,受情緒形响,叫我做下運動放鬆下咁(佢地仲形容到我好似患精神憂鬱症咁).....之後看過中醫,吃了數次藥之後好了些,發夢時間短了些,次日醒來無咁累,還在治療當中呢.我建議你也看中醫調理一下吧.

男爵府

咁你哋個樣睇落會唔會好倦咁呀! 我唔知會唔會咁既原因黑眼圈都好勁呢!

原文章由 Aoi 於 04-4-11 02:27 發表
ah_b,
我諗你同我一樣,所指的不是一般人正常的發夢,而是感到由訓著之後便開始發夢到訓醒為止,發夢內容十分之長,仿如在夢中過了一整天.即使訓了8個小時也好,都好似無訓過咁,的確很辛苦. 這個情況最近也困擾著我呢... ...

大宅

我都是由細到大,晚晚都發夢啦!每晚夢境是不同, 大部份的夢是開心的! 有時起身後,仍記得夢境! 不過好似瞓極都唔夠!幸好沒有黑眼圈!

別墅

做運動, 游水好有幫助架.........我次次游完水之後就會好好訓..........唔會發夢

大宅

我就覺得冇乜問題, 不過d中醫話咁樣即係燥, 食反多d清熱野囉.

男爵府

原文章由 Bigqueen123 於 08-9-29 21:35 發表
我都是由細到大,晚晚都發夢啦!每晚夢境是不同, 大部份的夢是開心的! 有時起身後,仍記得夢境! 不過好似瞓極都唔夠!幸好沒有黑眼圈!

我都係,好少會唔發夢,一年都唔知有無幾日,如果唔發夢,真係會精神好多!

不過我就唔係時時發開心嘅夢,有D開心,有D唔開心,有D好無厘頭,咩類型都有,真係習慣左,你唔講都唔覺。

大宅

我亦都有呢個問題, 總之由瞓著起計係不停發夢, 好長及好真實, 試過半夜醒咗再瞓可以連接返之前嘅夢. 我前幾日先同我老公講我啲夢簡直可以拍成一套戲! 相反佢就冇夢發喎!

間過中醫, 話個胃晤好就多夢!

原文章由 Kanax 於 08-10-4 23:46 發表

我都係,好少會唔發夢,一年都唔知有無幾日,如果唔發夢,真係會精神好多!

不過我就唔係時時發開心嘅夢,有D開心,有D唔開心,有D好無厘頭,咩類型都有,真係習慣左,你唔講都唔覺。 ...

別墅

我都係由細到大有夢發
覺得冇咩問題 有事仲會發咸濕夢
感覺SO GOOD
如果長期發惡夢搞到冇晒精神就有問題啦
都係睇心理E生

男爵府

原文章由 Elly 於 08-10-5 13:46 發表
我亦都有呢個問題, 總之由瞓著起計係不停發夢, 好長及好真實, 試過半夜醒咗再瞓可以連接返之前嘅夢. 我前幾日先同我老公講我啲夢簡直可以拍成一套戲! 相反佢就冇夢發喎!

...

係咪女人多夢d嘅呢?我老公都係好少發夢架!

公爵府

我同你都係一樣, 乜嘢無厘頭夢都發一餐, 習慣咗.

其實我已經瞓得好少, 平均每晚大約4-5個鐘, 有時成晚發夢, 其實實際都唔知有冇休息過

原文章由 Kanax 於 08-10-4 23:46 發表

不過我就唔係時時發開心嘅夢,有D開心,有D唔開心,有D好無厘頭,咩類型都有,真係習慣左,你唔講都唔覺。 ...

公爵府

我個胃又真係麻麻哋喎!

原文章由 Elly 於 08-10-5 13:46 發表

...

首頁

尾頁

跳至