跳至

首頁

尾頁

洋房

我囡囡是PN (pm) 的學生, 有冇家長分享吓

民房

Mine is now in IP2, ok ga.

大宅

My son is now in NB(am),
he loves goin to school,
& the teacher are realli nice~

大宅

回覆 #1 beakeryip 的文章

有呀!! 我哋都係下午na班嫁!!
我係迪迪mami, 你係咪michelle's mami 呀??

洋房

原文章由 Mrs.利 於 08-9-12 17:55 發表
我係迪迪mami, 你係咪michelle's mami 呀??

你下年會否俾佢地繼續讀, 你會俾佢地讀雙語 或 國際

洋房

囡囡今日帶了一本她很喜歡的hello kitty 圖書返屋企喇!今晚雖然好夜回家, 但也可以和她一起講圖書. 講了一大半, 都ok 投入。你地平時點同小朋友講故事嫁, 口語化d 定 朗讀...

洋房

原文章由 Mrs.利 於 08-9-12 17:55 發表

hello! 迪迪 mami, 我係曈曈 mami, 好開心響樹見到你丫~ 好期待曈曈響十月分開始正式返學跟迪迪做同學仔 ... 心情有d緊張添!

大宅

michelle's mami,

我見迪迪仔讀得好開心, 所以我估好大機會都會留低讀k1, 之前家長會講, 除非小學讀國際學校, 如果唔係都最好讀"雙語"班.

迪迪mami

原文章由 beakeryip 於 08-9-12 20:03 發表

你下年會否俾佢地繼續讀, 你會俾佢地讀雙語 或 國際

大宅

迪迪果本係 minnie !!

原文章由 beakeryip 於 08-9-17 00:08 發表
囡囡今日帶了一本她很喜歡的hello kitty 圖書返屋企喇!今晚雖然好夜回家, 但也可以和她一起講圖書. 講了一大半, 都ok 投入。你地平時點同小朋友講故事嫁, 口語化d 定 朗讀... ...

大宅

hi 曈曈 mami,

迪迪返學返得好開心, 另外我見其他同學仔都好開心, 所以我估曈曈十月開學都會好 enjoy, 放心啦!!
希望快d見到曈曈返學, 咁迪迪又多一個可愛o既同學仔啦!!
話時話, 曈曈幾號開學??!!

迪迪mami

原文章由 rashabi 於 08-9-18 11:42 發表

hello! 迪迪 mami, 我係曈曈 mami, 好開心響樹見到你丫~ 好期待曈曈響十月分開始正式返學跟迪迪做同學仔 ... 心情有d緊張添!

[ 本文章最後由 Mrs.利 於 08-9-18 18:27 編輯 ]

洋房

hi 曈曈 和迪迪 mami,

我都覺得michelle 返得好開心,我也很想她留在這兒讀k1 和曈曈. 迪迪做朋友仔. 不過要過daddy 個關.

你同迪迪睇完本書未呀, michelle 仲有兩頁呀.

你知唔知佢地英文老師叫什麼名呀, michelle 在家時常叫 good afternoon ms. sandy / sangy (something like that).

迪迪mami, 如果你見到學校開始放佢地d相出來, 麻煩你話俾我聽, 又或者話俾michlle 嫲嫲 /爺爺聽. 我好想買呀.

曈曈係唔係都住在海怡嫁, 10月就嚟喇, 希望到時有機會再見面, 因為我好少接michelle 放學!!

michelle mami

大宅

michelle mami,

最緊要小朋友返得開心啫, 佢哋鍾意返學就最理想啦, 始終係佢哋返學唔係我哋, 我哋點鍾意間學校都唔及佢哋返得開心緊要囉, 要落多d咀頭氹 daddy呀!! 加油!!

迪迪一向都麻麻地睇圖書, 今次派返唻呢本都叫做ok嫁啦, 迪迪都肯睇下, 不過仲有好幾日, 我一得閒就攞唻俾佢睇下咁囉, hehe~~

迪迪仔講野唔係好叻, 雖然返左學後講多好多野, 不過仲未識講個外籍老師名, 不過早幾日, 屋企信相收到 gh open day 的宣傳單張, 有一位外藉老師相片, 迪迪就係咁指住, eerr 咁, 我問佢係咪佢老師, 佢又唔係好識答我......

我都等緊迪迪仔係學校d相呀, 我估之前"賞燈會"可能會有照相, 我一見到就通知你, 放心!!

係呢, 你有無留意, 月尾個生日會好似要著"華服", 迪迪仔無華服嫁, 我都頭痕緊, 呢d時候邊樹有得賣??!!

原文章由 beakeryip 於 08-9-18 23:49 發表

我都覺得michelle 返得好開心,我也很想她留在這兒讀k1 和曈曈. 迪迪做朋友仔. 不過要過daddy 個關.

你知唔知佢地英文老師叫什麼名呀, miche ...

洋房

迪迪 mami,

我唔知要著華服, 你點知嫁?

michelle 都唔係咁鍾意睇書, 所以我收集左好幾款手偶, 得閒就用嚟同佢講故事.

你有冇參加親子??故事, 返學校講故事...

洋房

hi! 迪迪mami

迪迪跟其他同學仔都已經適應 enjoy 返學真係好丫, 其實曈曈每次返E度 playgroup or 適應班都係好開心, 尤其玩車車時間, 但我只係擔心佢唔見媽咪陪住勁喊啫
曈曈十月二日返學囉, 你係咪都會湊迪迪返/放學嫁? 如果係, 我哋好多機會見到面啦
家陣一唸起曈曈要開學簡直由心笑出嚟丫...因為有幾粒鐘清靜吓嘛. 呵呵~~~~~

原文章由 Mrs.利 於 08-9-18 18:21 發表
hi 曈曈 mami,

迪迪返學返得好開心, 另外我見其他同學仔都好開心, 所以我估曈曈十月開學都會好 enjoy, 放心啦!!
希望快d見到曈曈返學, 咁迪迪又多一個可愛o既同學仔啦!!
話時話, 曈曈幾號開學??!!

迪迪mami

...

洋房

hi! michelle ma,

michelle 好叻女丫, 識講咁多啦...曈曈響屋企就講唔停(外星話佔多數), 但一出到街就勁怕羞, 對住識o既親友都係咁, 就算肯講都將音量調到最細, 側晒耳都聽唔清果隻...希望返咗學有改進啦
我都係咁唸, 如果曈曈返學開心又適應到, 就繼續讀k1囉, 皆因佢咁怕羞慢熱, 要佢重新適應可能會阻礙佢學習添
我住海怡二期, 有機會約埋一齊到 playground 玩丫 ... 又或者等小朋友返晒學, mami(s)約埋一齊吹吓水都得啫

原文章由 beakeryip 於 08-9-18 23:49 發表

你知唔知佢地英文老師叫什麼名呀, miche ...

大宅

michelle mami,

我睇校曆表寫住生日會&華服日, 所以估咋, 不過今日都派左通告講lu, 詳情你睇下啦!!
我有參加果個講故事活動呀, 反正我得閒啫, 不過我講故事唔叻, 希望唔好悶親班小朋友, hehe~~
另外今日又派左份"新生表現紀錄表", 作為家長&學校o既溝通方法都唔錯, 16項, 迪迪有成5項"兒童仍需多給予輔導及協助"

迪迪mami

原文章由 beakeryip 於 08-9-19 00:39 發表
迪迪 mami,

我唔知要著華服, 你點知嫁?

michelle 都唔係咁鍾意睇書, 所以我收集左好幾款手偶, 得閒就用嚟同佢講故事.

你有冇參加親子??故事, 返學校講故事...

michelle mami ...

大宅

曈曈 mami,

唔駛擔心, 喊喊下就唔喊嫁啦, 我估曈曈個case 同迪迪仔會好似, 因為佢哋都係 gh 返過 playgroup, 環境熟悉, 又係吳老師做班主任, 所以都唔會好驚囉, 迪迪仔都係第二個星期返學時喊一兩分鐘咋ma, (第一個星期無喊過)之後不知幾like返學, 我日日送佢返學佢都"頭也不回", 一支箭咁衝入課室, 我估曈曈都一樣!!
我係全職媽媽日日都接送迪迪仔返學放學, 十月可以有機會同你多d吹水交流下, 好期待!!
btw, 你有無msn?? 我pm左我msn俾你, 你有就add 我, 得閒傾下計囉, thanks!!

迪迪mami

原文章由 rashabi 於 08-9-19 13:33 發表
hi! 迪迪mami

迪迪跟其他同學仔都已經適應 enjoy 返學真係好丫, 其實曈曈每次返E度 playgroup or 適應班都係好開心, 尤其玩車車時間, 但我只係擔心佢唔見媽咪陪住勁喊啫
曈曈十月二日返學囉, 你係咪都會 ...

大宅

仲有呀, 聽日係 gh open day, 3pm-6pm, 今日放學時, 吳老師同我講, 有時間就返去玩下, 我估如果聽日無咩做, 我都會帶迪迪返去玩下, 其實係我想入迪迪課堂睇下, 睇下有無迪迪o既"大作"貼出唻, haha~~

洋房

迪迪mami,

我明天都想回去看看, 不過我有工作在身呀. 我收到紀錄表呀, 有3項要輔導, 全部都是紀律問題呀. 好煩呀, 都唔知點教佢. 有d似見家長feel 呀. 不過我都很喜歡, 因為可以俾我知道佢在學校既情況.

洋房

回覆 #5 rashabi 的文章

曈曈mami,

在適應班時, 我都覺得曈曈好乖, 也肯跟老師講野, ok 呀. michelle 初時, 講都唔肯講呀 . 所以曈曈返學後, 一定好好多. 仲有, 下午班, 現在都好似唔係有好多人, 所以老師可以跟得貼d, 好快適應, 唔世擔心.

首頁

尾頁

跳至