母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

想問下餵人奶可唔可以食朱古力,雪糕...呢d食物架呢??因為我真係好怕食錯嘢,但又唔知有咩食得有咩唔食得,不如大家都講下自己會食d咩,又或者講下知道有咩唔食得同埋點解唔食得...thx

禁止訪問

大宅

畀面勳章

ohh..my god!!我食過花生同蕃茄呀...不過好彩baby而家又無特別唔妥,咁我以後唔食喇!!!

大宅

朱古力,花生,牛奶,蕃茄我都有食

食左會點架呢?

大宅

蕃茄都唔食得?...why?...

複式洋房

請問阿華田飲唔飲得? 好似聽人講會減少奶量?
努力做人ing!

複式洋房

don't eat cold food which will lower the milk volume

大宅

花膠會塞乳綠,次實收奶,牛肉燥熱要食完2個鐘之後先餵奶,青紅椒,洋葱,好多野都唔食得,不如講下有什麼食得

大宅

其實乜都食得, 但係所有野都唔好過量就ok架喇...
營養均衡最重要

男爵府

我想知係咪唔飲得凍野?

子爵府

原文章由 reneeleung 於 08-9-25 11:49 發表
不建議食:
朱古力, 可樂, 淡豆豉, 濃茶, 乳鴿, 豬潤, 辣, 海鮮, 花生, 番茄, 牛奶等致敏食物.

除了淡豆豉,見鴿,豬潤之外...無介口...
不過之前我有飲COFFEE...就發現女女佢唔SLEEP
我一停飲佢就好好訓,所以E家介左COFFEE
但奶茶照飲...其實唔過量我唸唔怕掛..
個個BB唔同體質,所以要你去留意...你平時食過咩
之後BB有咩反應囉

大宅

畀面勳章

咁藥材果d食唔食得呀??例如:當參,北旗果d,我老公成日都想我補,佢成日聽佢爸爸講開完刀好傷,驚我無得補,但我都驚食錯嘢會令baby唔舒服!

子爵府

原文章由 annatse45 於 08-9-26 12:52 發表
咁藥材果d食唔食得呀??例如:當參,北旗果d,我老公成日都想我補,佢成日聽佢爸爸講開完刀好傷,驚我無得補,但我都驚食錯嘢會令baby唔舒服! ...

你BB幾大???我係有食少少呢D,BUT BB未滿月時怕
食藥材會黃...所以份量好少....BB大D我就食多DD...
以前頭一胎,一味怕...喂大仔人奶咩都唔敢食...
(大仔身體無妹妹咁好)
E家第2胎有左經驗,如BB無物唔妥...係可以食DD藥材
補大人身外,BB都壯D,不過又係果句..一定要食完留意
BB會唔會好多眼C,有即係熱氣唔可以食太多了...
但你開刀生..係唔可以太早食藥材架,你去睇下中E
佢地會比D補健又可以喂奶的湯水你

男爵府

原文章由 tristanbaby 於 08-9-25 17:57 發表
don't eat cold food which will lower the milk volume

agree.
飲左cold drink,第二日已經突然少左奶~

珍珠宮

原文章由 zozo2005 於 08-9-28 17:44 發表

agree.
飲左cold drink,第二日已經突然少左奶~

因為生冷(凍)食物影響血氣運行, 所以少奶, 相反, 想保持奶水足夠, 可多飲行氣活血的湯水.

大宅

可唔可以食即沖麥皮呢??(半夜餵完奶好肚餓)

複式洋房

回覆 #1 heygirl 的文章

yes,
i eat 麥皮 at the morning too.
I read some site saying that 麥皮 can actually increase milk volume

大宅

原文章由 heygirl 於 08-9-29 10:56 發表
可唔可以食即沖麥皮呢??(半夜餵完奶好肚餓)

我都係成日半夜餵完奶好肚餓,唔知大家會食咩呢? 不過有時太攰都係飲多兩啖水就...唉...

珍珠宮

原文章由 tomato_mama 於 08-9-29 13:02 發表

我都係成日半夜餵完奶好肚餓,唔知大家會食咩呢? 不過有時太攰都係飲多兩啖水就...唉...

你bb仲細, 係辛苦d加啦, 不過好快就過,加油, 而家係關鍵時刻, 唔好放棄!.

我個時每晚半夜都食個面包, 飲包豆奶.

男爵府

原文章由 tomato_mama 於 08-9-29 13:02 發表

有時餵完奶真係會肚餓, 我又係飲下杯水/奶咋,

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊