論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

公爵府

返工辛苦,返工屋企對住亞四仲辛苦!!

日日返工都夠辛苦, 依家搵錢唔易, 壓力又大,
放工諗住可以鬆一鬆, 返到屋企亞四唔聽話不
在話, 下下方激我唔死咁!! 換過件要俾5仟多,
好肉赤, 都唔知行咩衰運請件咁o既貨色!!
恭賀新禧,迎春接福!

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

Re: 返工辛苦,返工屋企對住亞四仲辛苦!!

唉!同是天涯淪落人!

十個工人九個都係「癌癌蠶蠶」,又醒又勤力既,都唔駛寄人籬下做阿四啦!你唔係行衰運,只係正常的大多數遮!

返工已經受氣,返黎屋企仲要整件晌度篤眼篤鼻。頂唔順的話,唔好話五千,一萬都照俾。我成日同自己講,咁辛苦賺錢,都係為左改善生活遮,點解要同自己過唔去呀?

我明白,再請新工人的確好煩,蹝錢蹝精神,仲唔擔保搵到件好。但有個BK媽咪同我講過,佢話衰既唔走,好既又點黎呢?所以,我件印印都就快係咁先(佢已經係半年內第二個)!

大宅

Mrs.Chan,

與其要貼錢買難受,長痛不如短痛,炒左佢啦,你依家每個月都要畀幾千蚊啦,仲要受氣,不如畀五千幾蚊去止痛仲好過,係呀,唔好畀啲衰嘢阻住啲好嘢呀.

別墅

大家又唔好咁悲觀,可能大家既工人真係未必做到你地既要求,但係有時有d野係可以幫工人改善,最重要係僱主可以比機會佢地,我成日都講"工人蠢唔緊要,最緊要唔好古惑"
一般o黎講工人都離不開幾個問題,"無記性","蠢"及"練精學懶"
要工人做得好最重要在她們到港前比佢地知道自己僱主的家庭背景及工作要求,等佢可以預先準備,而且因為每個僱主的要求及家庭文化都不同工人到港後僱主都要花一段時間去教工人,如果真係無得救當然炒啦
"預防勝於治療",尾後的follow up當然重要,但不足夠滿足不到現今僱主及社會的要求,而且大家都知道請工人好易,炒工人好"傷"嫁,有時計計下真係要成幾千元,不過,講開又講,Mrs.Chan 點解你換另一個工人要俾5仟多元?

公爵府

一個月通知金: $3,270 + air ticket $2,xxxx = $5,xxx.-
恭賀新禧,迎春接福!

大宅

Jokey,

又想問吓,咁你介紹嗰 D 係咪都係好野先?唔洗我哋咁勞氣.

"蠢","無記性",做錯野,只要唔係天大的錯誤,我哋都可以容忍.

最衰係態度差,自以為事,唔聽講,死蠢做錯野重以為自己好醒駁嘴駁舌,咁係咪無得救?

未請時緊係 Mud 都得啦,你寫 Mud 佢都應誠你.到咗囉,過咗海就係神仙啦,唔 likely 呀,你炒我呀? 點樣可以令佢哋乖乖地做野? 你哋又會 follow up 幾耐?足兩年?

香港的生活天天在變,我哋要不斷地作出應變,小朋友的長大更天天不同,佢會唔會拿住張工作表問我,你當初無寫這些要求,非工作範圍唔肯做?

炒工人浪費金錢又浪費時間,又要重新教過. 係人都想請個好的,一勞永日啦,家宅安寧.工作完一日,返到個家,都想開開心心.

好想聽吓你的專業意見? :-P

洋房

原文章由 Mrs.Chan 於 04-4-28 21:52 發表
日日返工都夠辛苦, 依家搵錢唔易, 壓力又大,
放工諗住可以鬆一鬆, 返到屋企亞四唔聽話不
在話, 下下方激我唔死咁!! 換過件要俾5仟多,
好肉赤, 都唔知行咩衰運請件咁o既貨色!!
...

請工人有時都要講運氣架

侯爵府

醒目開學勳章

SORRY喎, 我真係唔可以接受無記性, 因我屋企那件係god神, 每日都唔記得n咁多樣野的, 因為佢既無記性, 令到我地既生活受到影響. 如: 7點25分出門口番工番學, 佢7點20分先同你講, 佢唔記得左幫亞女增值8達通, which我叫佢我地未起身之前去做的. 佢蠢我都唔介意去教佢, 但係佢又蠢, 又唔寫低, 一係唔睇, 再唔係睇左原來佢係寫錯既....... 我唔知呢d咁既質素既工人點樣可以改善到我既生活呢?? 4個人食飯ling3對快子, 3個人食飯ling2對半快子都得既........呢d野好難做mei? 佢地真係蠢到咁mei? 係真係咁蠢就唔識得由我屋企去中環啦!!! 從來唔會唔記得自己放假的喎!! 又唔會唔記得洗自己d衫. 尋日洗完個煲, 成個煲係濕晒既, 就咁放係個電磁爐上面, 話左n咁多次啦, 佢仲話佢抹左外面, 只係唔記得抹個底喎,我就即刻指住個煲話, 你唔好再講excuse啦,個煲蓋, 煲底 同個煲入面全部都係濕到滴水的, 佢話我知有抹....... 又唔見你洗完面只係抹乾你個nose only!!! 我問佢, 你沖完涼又識得抹身, 我d野又唔你識得抹乾仍. 抹窗就試過只抹下半隻......我問佢, 你沖涼只係沖下身架? 唔駛沖上身既咩?佢話唔係..........

蠢得黎仲要成日改我既instruction, 咁樣真係叫做好蠢嗎? 我既workload因為 佢黎左唔見有減少, 因為我成日要check住佢既野, 否則佢又做錯or唔記得做. 尋日好彩我心血來潮, 睇下袋餸, 發現包排骨係無放入雪櫃的.........

我唔會話佢係衰工人, 但係佢一定無資格做工人law, 幫唔到手, 請番黎做mug呢? 無咁多閒錢養埋d閒人呀!!!

原文章由 Jokey 於 04-4-29 11:26 發表
大家又唔好咁悲觀,可能大家既工人真係未必做到你地既要求,但係有時有d野係可以幫工人改善,最重要係僱主可以比機會佢地,我成日都講"工人蠢唔緊要,最緊要唔好古惑"
一般o黎講工人都離不開幾個問題,"無記性","蠢"及"練 ...

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 happypiano 於 08-10-6 15:56 發表
SORRY喎, 我真係唔可以接受無記性, 因我屋企那件係god神, 每日都唔記得n咁多樣野的, 因為佢既無記性, 令到我地既生活受到影響. 如: 7點25分出門口番工番學, 佢7點20分先同你講, 佢唔記得左幫亞女增值8達通, which我 ...

睇見你嗰個, 真係激到笑, 不過我諗你嗰刻真係嬲到爆

我對住我而家哩個新o既有時都好忟, 今日又俾我見到佢連洗手都唔曉, 唔係講笑, 真係唔曉ga, gip咗啲梘液喺手就開水喉沖鬼走晒, 然後先捽手, 你話啦, 啲梘液都沖走晒啦, 捽乜X jet, 咁同用清水洗手有咩分別? 結果又要我教佢落梘液, 整濕對手, 之後捽手至起泡, 然後開水洗手, 咁先叫洗手吖o麻, 唉 ~ 慘過教女

大宅

同我家嗰隻一模一樣. 不單唔可以減輕我workload, 仲會增加, 因為我要不停咁check 佢. 我都接受唔到咁冇記性既工人. 佢都知自己唔掂, 所以自己resign咗啦.

原文章由 happypiano 於 08-10-6 15:56 發表
SORRY喎, 我真係唔可以接受無記性, 因我屋企那件係god神, 每日都唔記得n咁多樣野的, 因為佢既無記性, 令到我地既生活受到影響. 如: 7點25分出門口番工番學, 佢7點20分先同你講, 佢唔記得左幫亞女增值8達通, which我 ...

男爵府

happypiano,
我個又係蠢+冇記性/冇心裝在.
見到垃圾又唔拾; 燙完衫就咁放响床 (冇人訓)幾日都唔收;去襯 supermkt買完嘢, 第二日又話冇呢樣冇個樣 (但去買野前一日已叫佢寫低); 拾完玩具成箱放向路中心, 問佢點解唔放反埋 - 因為我叫佢做其他嘢.
話親佢都話唔記得, 我米鬧鬼佢, 咁你又記得放假,食飯,出糧, 我捐衫又識叫我俾佢....

侯爵府

醒目開學勳章

呢d咁方茂既野你睇到更係好笑啦........ 呢d都只係冰山一角咋, 教佢落雨開窗教左一個月, 我那時忍唔住問佢, mug 菲律賓唔落雨既mei, 你地唔駛關窗架, 佢話要呀! 一聽到, 我即時興到爆.....你屋企就識關窗, 黎打工就唔識關!! 好啦, 都忍佢, 跟住.......d雨停叫佢開番窗, 又教左另外一個月.... 再跟住叫佢關窗時, 唔駛關到 home晒的, 關淨少少都得啩(那時根本就唔係heavy rain tim wor), 我話, 你唔駛氧氣我兩個仔女要架, 若佢地咁樣死左都係因為你害死佢地呀!!!

真係有人蠢到咁嗎?? i really wonder!!! d蠢到咁既人又識得一條友ling住個passport 搭飛機, 仲要識得由香港機場自己搭車去到中環個agent到喎!!!

最蠢既都係...........我地呢d香港人呀!! 成日諗住人地窮, 俾機會人地改, 人地當你水魚咋!!!

原文章由 DoReMi媽媽 於 08-10-6 17:22 發表

睇見你嗰個, 真係激到笑, 不過我諗你嗰刻真係嬲到爆

我對住我而家哩個新o既有時都好忟, 今日又俾我見到佢連洗手都唔曉, 唔係講笑, 真係唔曉ga, gip咗啲梘液喺手就開水喉沖鬼走晒, 然後先捽手, 你話啦, 啲 ...

侯爵府

醒目開學勳章

yes, 我那件都係咁架, 可以將d野放係條路到架, 佢無感覺架!!! 你那件個樣同我那件都係一模一樣, but..........我真係頂唔到呢d咁既 "工 人" (因佢根本唔qualify做一個工人). 而家世界變啦, 唔偷唔搶既就叫做好工人架啦!!

難為人地d 係公廁做清潔的亞姐, 做足10個鐘呢d 嚴wu性工作都係得4, 5千蚊人工咋, 仲唔包食唔包住tim呀!!! 我屋企那件480蚊都俾多佢呀!! 應該佢俾包3480學費我呀, 因為我而家做左佢妹仔呀!!!

原文章由 peepee 於 08-10-6 17:31 發表
happypiano,
我個又係蠢+冇記性/冇心裝在.
見到垃圾又唔拾; 燙完衫就咁放响床 (冇人訓)幾日都唔收;去襯 supermkt買完嘢, 第二日又話冇呢樣冇個樣 (但去買野前一日已叫佢寫低); 拾完玩具成箱放向路中心, 問佢點解唔 ...

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

真係有人蠢到咁嗎?? i really wonder!!! d蠢到咁既人又識得一條友ling住個passport 搭飛機, 仲要識得由香港機場自己搭車去到中環個agent到喎!!!

最蠢既都係...........我地呢d香港人呀!! 成日諗住人地窮, 俾機會人地改, 人地當你水魚咋!!!

扮豬食老虎
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

大宅

原來咁多媽咪都身同感受.我地比d工人更慘....

男爵府

原文章由 靚靚教主 於 08-10-6 20:27 發表
原來咁多媽咪都身同感受.我地比d工人更慘....

工人的懶/無記性/扮聽不明廣東話/黑面, 我家的印印是有齊的, 還加多一樣是"發脾氣", 當正自己是"小姐", 不喜歡就用"負負氣氣"的語氣回應妳. 她只來了三星期, 妳話是不是好難頂呢!

男爵府

My Yan Yan asked me why I did not smile at her? Because she always makes mistakes.

大宅

原文章由 jadechant 於 08-10-6 22:34 發表

工人的懶/無記性/扮聽不明廣東話/黑面, 我家的印印是有齊的, 還加多一樣是"發脾氣", 當正自己是"小姐", 不喜歡就用"負負氣氣"的語氣回應妳. 她只來了三星期, 妳話是不是好難頂呢! ...

全中呀!~~~~
佢地當自己來做小姐.....唔係來做工人~~~
我簡直唔想出糧比佢......因為覺得佢同呃我d$$$無分別~~~
叫佢執返d野.....都要黑面.....
依家究竟邊個出糧比邊個......
我BOOK機票送佢走.......極唔想比$$$$
佢唔做仲要我比$2XXX~~~~火都來~~~~

男爵府

原文章由 ff88 於 08-10-7 00:09 發表
My Yan Yan asked me why I did not smile at her? Because she always makes mistakes.

妳波士有無對住妳笑?

為什麼要對住她笑? 對住她只會想到"煩...煩...", 永遠不可以順順利利完成一件事情, 一定有阻滯

我家的印印初來時, 扮聽不到, 叫她是不應,直行直過. 將此事告知agent, 經agent教訓一頓之後, 才有些反應.

[ 本文章最後由 jadechant 於 08-10-7 01:09 編輯 ]

別墅

回覆 #14 charlene 的文章

講出我的心聲.....

香港的生活天天在變,我哋要不斷地作出應變,小朋友的長大更天天不同,佢會唔會拿住張工作表問我,你當初無寫這些要求,非工作範圍唔肯做?

炒工人浪費金錢又浪費時間,又要重新教過. 係人都想請個好的,一勞永日啦,家宅安寧.工作完一日,返到個家,都想開開心心.

首頁

尾頁

跳至