全民熱投

跳至

首頁

尾頁

管理員

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 +4熱血勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 2016畫展勳章

金融海嘯,仲有消息指冰島呢個國家嘅政府有破產危險~~~唉~~全球經濟點解會變成咁架???
單選投票, 共有 389 人參與投票

投票已經結束

35.73% (139)
3.08% (12)
10.80% (42)
11.57% (45)
7.20% (28)
26.99% (105)
4.63% (18)
你所在的用戶組沒有投票權限

男爵府

我已經好窮,希望唔會雪上加霜...

禁止訪問

侯爵府

畀面勳章

no one can escape from this financial turmoil. Even those rich ppl have lost in investment. It's best to keep more cash, but no one knows if more layoffs, more small/mediums firm file for chapter 11....

大宅

唉, 暫時都唔會再入住
全新hp officejet printer~只售$1250 有意者請pm我!

民房

最擔心份工啫. 有收入, 就算賠咗都可以從新嚟過ma!

複式洋房

雷曼的迷你型債券投資者,我覺得係輸打贏要,E家雷曼出事就話銀行欺騙佢(口地)。只係識會得收益,我唔信佢(口地)唔知買咗D(物)。就算銀行唔講呀,自己都會睇啦。真係E家佢出事先知自己買的係雷曼的迷你債券,如果係的話我會覺得佢(口地)係抵死,邊有只贏唔輸的投資呀。

別墅

原文章由 patrickyee 於 08-10-8 22:35 發表
雷曼的迷你型債券投資者,我覺得係輸打贏要,E家雷曼出事就話銀行欺騙佢(口地)。只係識會得收益,我唔信佢(口地)唔知買咗D(物)。就算銀行唔講呀,自己都會睇啦。真係E家佢出事先知自己買的係雷曼的迷你債券,如果係的話我會覺得佢(口地)係抵死,邊有只贏唔輸的投資呀。

agree!!!邊有只贏唔輸的投資呀

[ 本文章最後由 tllo 於 08-10-9 09:38 編輯 ]

男爵府

原文章由 tllo 於 9 10 2008 09:37 發表

agree!!!邊有只贏唔輸的投資呀

輸打贏要 = 無賴~

投資 = 賭博 !!

想用賭博搵$$?「邊有只贏唔輸的投資呀」???

複式洋房

回覆 #9 muiskyie 的文章

咪係 ...

仲要諗住 "正苦" 貼夠 ... 要拿返十足 ....

佢地開始 傻傻地 ...

講真 ... 香港人 ... 愈來愈惡 !!!

洋房

原文章由 rice818 於 08-10-9 17:27 發表
講真 ... 香港人 ... 愈來愈惡 !!!

部份香港人越來越似大陸某些人 ... 就來樓價跌都可以去拆地產佬鋪 ... 喂! 買唔買你話事果wor ...... 現在係 ... 佢地揀嘅公司收皮, 就係冇眼光lor!

大宅

雖然政府同銀行都有問題,但投資就係有嬴有輸,我同老公聽到佢哋可能可以有六成攞翻,覺得已經好好啦。我識人買咗高息股票掛鈎,都無咗一半錢啦,唔通又去銀行鬧人咩。

[ 本文章最後由 rainbow_ho 於 08-10-10 09:13 編輯 ]

大宅

就當銀行真係呃咗佢地,都應該同銀行追究,不過用納稅人嘅錢去包底就點講都行唔通,而且每個個案都唔同,始終任何投資都有風險,唔通真係一啲責任都唔駛負?有啲人話以為係定期,但啲息高咁多,真係咁大隻甲隨街跳咩?我都真係好同情佢地,一生積蓄就此玩完,不過就算好似警訊入面啲天仙局千咗人,唔通政府都要賠俾啲苦主?而且有啲真係冇呃佢,好似有個苦主,職員同佢講雷曼係四大銀行,好穩陣,佢唔掂全世界都唔掂喎!咁人地冇呃佢,咁呢啲算唔算苦主?

男爵府

Agree!!!
都唔明點解仲有d冇恥議員去幫佢地...
政府成日都有提我地: 投資會有風險...
依家衰左..就賴銀行欺騙佢地.... 賴得就賴.... 真係討厭..:;pppp:

原文章由 sunmoon 於 08-10-10 14:43 發表
就當銀行真係呃咗佢地,都應該同銀行追究,不過用納稅人嘅錢去包底就點講都行唔通,而且每個個案都唔同,始終任何投資都有風險,唔通真係一啲責任都唔駛負?有啲人話以為係定期,但啲息高咁多,真係咁大隻甲隨街跳咩?我都真係好同情 ...

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 陪月勳章

其實我覺得雷曼d苦主的確係好慘,但有咩理由要政府賠先,投資既野話唔埋架,唔通買股票輸左,又要政府賠咩 根本牛唔飲水唔禁得牛頭低既

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

luckily,爬自從係中學時代蝕左3k之後((當時3k對我黎講好多ga啦),就無買股票,只將d錢轉晒落EURO...
SO,金融海嘯對我冇大影響,但見到人心忙忙,個心始終都好唔舒服,洗錢唔敢咁鬆手...

大宅

醒目開學勳章

需無太多影響, 但mpf已不見一大筆. 另週邊氣氛已令我很不安和不開心.

大宅

economic downturn

Cash is KING now

民房

回覆 #1 藍貓仔 的文章

對我影響唔算,所謂錢在銀行,乃數字遊戲,唔急用$未唔擔心囉,不過整体消費氣氛好差,令人唔想汽$$。

大宅

打消了準備投資的念頭

首頁

尾頁

跳至