自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

事源今日仔仔派左中文默書返黎,老師話佢個"舌"寫錯,頭一筆應該係橫唔係撇.
所以想請問大家個"舌"應該係(撇,十,口)定係(橫,十,口)呢????
要別人愛你只有一個祕訣,就是做一個值得愛的人。

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

唔係撇,十,口咩?
因為打速成都係打一撇開頭嘛

大宅

原文章由 rainbow.KC 於 08-10-17 03:25 發表
事源今日仔仔派左中文默書返黎,老師話佢個"舌"寫錯,頭一筆應該係橫唔係撇.
所以想請問大家個"舌"應該係(撇,十,口)定係(橫,十,口)呢????

我係寫撇的,我睇詞典亦係撇 bor...
mandyho

子爵府

醒目開學勳章

係呀,唔知點解小學老師係教小朋友寫上面做一橫架.

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

我都係由細到大寫撇,十,口~~
但係比老師話錯,所以想問清楚~

男爵府

原文章由 rainbow.KC 於 08-10-17 03:25 發表

我覺得你個仔無錯 wo r ,我都覺得係撇, 只不過撇都有分橫撇同直撇; 同埋書本 d 字 印出o黎 ge 印刷體同我o地 ge 手寫體有時有好多都唔一樣 ga (如果我係老師, 我會話比小朋友知呢個分別)! 係個老師矯枉過正 je, 你唔駛唔開心 wor!

如果你想同老師理論, 你可以睇返你仔仔本書, 個"舌"字 ge 第一劃, 係咪前闊尾尖, 如果真係, 你都可以用呢一點o黎同佢拗 ge. 不過如果係我, 我唔會同佢拗, 費事個仔做磨心 la!

其實你比我好好多 ga 嘞, 起碼撇同橫都係差唔多先 la! 我個仔五年級, 佢個老師居然將 "戰戰兢兢" 讀成 "戰戰克克" 呀! 咪仲攞命! 我都唔敢去投訴佢呀!

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 mandyho2003 於 08-10-17 04:03 發表

我係寫撇的,我睇詞典亦係撇 bor...

我查字典都係撇架~~

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 小李子 於 08-10-17 04:07 發表

我覺得你個仔無錯 wo r ,我都覺得係撇, 只不過撇都有分橫撇同直撇; 同埋書本 d 字 印出o黎 ge 印刷體同我o地 ge 手寫體有時有好多都唔一樣 ga (如果我係老師, 我會話比小朋友知呢個分別)! 係個老師矯枉過正 ...

衰在佢係同仔仔講係(一橫)先岩~唔係話佢撇得唔好~
我都好想打電話同果老師講下,不過同你一樣憂慮,驚仔仔做左磨心.因為中文老師就係仔仔班主任,唉~~~
但係仔仔都問我點解係錯?佢都有少少唔開心~
二來我覺得小朋友返學讀書係學正確既知識,點可以指鹿為馬呢~
你仔仔老師仲勁

[ 本文章最後由 rainbow.KC 於 08-10-17 04:35 編輯 ]

男爵府

原文章由 rainbow.KC 於 08-10-17 04:22 發表

衰在佢係同仔仔講係(一橫)先岩~唔係話佢撇得唔好~
我都好想打電話同果老師講下,不過同你一樣憂慮,驚仔仔做左磨心.
但係仔仔都問我點解係錯?佢都有少少唔開心~
二來我覺得小朋友返學讀書係學正確既知識,點可以指鹿為 ...

依家好多老師係咁 ga la! 佢o地當教書係一份工 ga ja, 唔會驚誤人子弟 ga, 剩係會照書讀, 唔會認真去諗o下咁多人都寫撇, 點解本書會印橫呢? 總之就係無用個心黎教書 lor!

男爵府

仲有呀, 我會同仔仔講返佢無錯, 可能係先生睇唔清楚原來係橫撇 je (真係慘, 明明係佢錯都要同佢掩飾)!

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

係d靚妹靚仔老師無用個心教,照書讀我都冇野講~但仔仔個班主任教左十幾廿年書都係咁

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

係呀~我都係同仔仔講佢冇錯,不過係學校要跟老師個寫法~
仲有我睇返中文書,有一頁果"舌" 印得比較橫,另外兩頁果"舌" 都係印撇.

水晶宮

撇!
你唔想打電話,咪叫你個仔, 帶本字典番學校, 問下miss, "唔係wo , 我覺得係 撇 先岩wo 個舌字! " 當係良性研究討論 問下miss 覺得會唔會係唔同字典出唔同寫法囉,,

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 shannnb 於 08-10-17 06:18 發表
撇!
你唔想打電話,咪叫你個仔, 帶本字典番學校, 問下miss, "唔係wo , 我覺得係 撇 先岩wo 個舌字! " 當係良性研究討論 問下miss 覺得會唔會係唔同字典出唔同寫法囉,, ...

多謝你既提議,不過小兒剛上小一驚佢未必表達得咁好,一陣間唔小心講錯野仲衰 唉......
而家做家長真係大壓力....

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 rainbow.KC 於 08-10-17 08:15 發表

多謝你既提議,不過小兒剛上小一驚佢未必表達得咁好,一陣間唔小心講錯野仲衰 唉......
而家做家長真係大壓力....

開學無耐
想成年難捱?????
一陣針住你個仔就......

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

我就係驚咁樣 但係唔出聲又有d過唔到自己同覺得好唔底

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 小李子 於 08-10-17 04:07 發表

其實你比我好好多 ga 嘞, 起碼撇同橫都係差唔多先 la! 我個仔五年級, 佢個老師居然將 "戰戰兢兢" 讀成 "戰戰克克" ...

唔係化, "戰戰克克" !!! 好驚嚇wor!

珍珠宮

畀面勳章

好多時唔知個字正確寫法, 我都會用電腦打出黎
字體一定要用標楷體, 放大到100, 就會好清楚睇到
你試下印個大大隻舌字出黎, 同老師一齊研究下

侯爵府

仔仔讀緊p.1 , 佢係寫撇, 十, 口架喎!!

男爵府

睛靈勳章 BK Milk勳章

我個仔學校都係教寫的,等我重同佢講應該係撇,佢係都話老師教佢哋寫橫,咁我堅持一定要佢寫撇,點知派翻黎要改正。
我覺得而家有d字好似唔係好同我哋以前學嗰d咁嘅?!
靚太唔易做!!

首頁

尾頁

跳至