自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

四周嘅周字.
老師教裡面唔係個土字, 係用類似呢個'╪'係個口字上面.
我問過人, 個個都話用土字.
請問邊個正確呢???

大宅

原文章由 Super-Man 於 08-10-17 09:21 發表
四周嘅周字.
老師教裡面唔係個土字, 係用類似呢個'╪'係個口字上面.
我問過人, 個個都話用土字.
請問邊個正確呢???

老師個寫法正確,土字寫法係簡體字。

侯爵府

簡體字!!!
真係唔講唔知, 連打出黎都係個土字.
謝謝你.

原文章由 btatb38 於 08-10-17 09:30 發表

老師個寫法正確,土字寫法係簡體字。

大宅

我小學時個中文老師都話其實周字裡面五應該系土字,而系"丨"要穿過"二"嘅,
但老師話現在d人通常都系寫錯嘅周字,之後我都留意到真系無人會寫岩嘅,就算系打字都系出個五穿頭嘅周字mouth:

大宅

吾駛客氣。自從跟呀仔o的功課之後,先發覺完來好多字一直都寫錯。禽晚先比呀仔考我個"晚"字點寫,佢話我寫錯呀,仲寫番個啱o既比我睇。買本字典看門口,好有用。

大宅

我個小朋友姓周, 我同佢老師都係教佢要棟穿個土字, 話時話, 我細個學時都係要穿喎, 反而覺得唔穿先唔啱, 但係點解打出來d字係唔穿呢....?-( ?-(

原文章由 yumi_yim 於 08-10-17 09:46 發表
我小學時個中文老師都話其實周字裡面五應該系土字,而系"丨"要穿過"二"嘅,
但老師話現在d人通常都系寫錯嘅周字,之後我都留意到真系無人會寫岩嘅,就算系打字都系出個五穿頭嘅周字mouth: ...
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

14/5/2006: 3.30kg (birth)
14/6/2006: 4.34kg (1 month)
20/7/2006: 5.58kg (2 month)
25/8/2006: 6.41kg (3 month)
16/11/2006: 7.5kg (6 month)

大宅

thank you!!

子爵府

我都有個問題, "電" 字 究竟條尾是否鈎上去? 我女讀幼稚園時寫"電" 字係鈎尾的,但上小一時老師係教唔鈎尾,攪到佢默書比個"電"字扣晒分,我又唔知原來"電"字係唔鈎上去。

大宅

原文章由 MrsFung 於 08-10-17 10:01 發表
我都有個問題, "電" 字 究竟條尾是否鈎上去? 我女讀幼稚園時寫"電" 字係鈎尾的,但上小一時老師係教唔鈎尾,攪到佢默書比個"電"字扣晒分,我又唔知原來"電"字係唔鈎上去。 ...

係唔鈎上去的。呀,之前有個MaMa post 左個網上查筆順既網址,等我搵番再post出黎。

侯爵府

好呀..... 等你...
原文章由 btatb38 於 08-10-17 10:07 發表

係唔鈎上去的。呀,之前有個MaMa post 左個網上查筆順既網址,等我搵番再post出黎。

珍珠宮

如果係台灣「常用國字標準字體筆順手冊」的話,條link俾人剷左lu

不過可以參考呢個,台灣教育部「異體字字典」http://dict.variants.moe.edu.tw/

你地所講既「周」字,歷代以來不同寫法,都查到架
http://dict.variants.moe.edu.tw/yitia/fra/fra00559.htm

原文章由 btatb38 於 08-10-17 10:07 發表

侯爵府

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

係wo..我而家睇阿仔寫字,要拎埋本中文書一齊對,我怕教錯佢...

子爵府

hi,

點解我睇左你個筆順手冊,"電" 字個尾巴係鈎上去的?
係咪台灣寫法是鈎上去? 因為我現在用倉頡打 "電" 都有鈎的!

原文章由 Froggy_joe 於 08-10-17 10:22 發表
如果係台灣「常用國字標準字體筆順手冊」的話,條link俾人剷左lu

不過可以參考呢個,台灣教育部「異體字字典」http://dict.variants.moe.edu.tw/

你地所講既「周」字,歷代以來不同寫法,都查到架
http://dict.v ...

[ 本文章最後由 MrsFung 於 08-10-17 10:29 編輯 ]

珍珠宮

呢條link係異體字link,唔係筆順
不過好多時可以查到個正字及異體字,與筆順手冊功能不同
唔係掛,個「電」字一向都係釣上去架la

「電」
http://dict.variants.moe.edu.tw/yitia/fra/fra04473.htm
原文章由 MrsFung 於 08-10-17 10:27 發表
hi,

點解我睇左你個筆順手冊,"電" 字個尾巴係鈎上去的?
係咪台灣寫法是鈎上去? 因為我現在用倉頡打 "電" 都有鈎的!

[ 本文章最後由 Froggy_joe 於 08-10-17 11:08 編輯 ]

子爵府

我女學校用的書係唔鈎上去的,我個女寫慣鈎上去,所以她的作文及默書都扣分啦。

原文章由 Froggy_joe 於 08-10-17 10:41 發表
呢條link係異體字link,唔係筆順
不過好多時可以查到個正字及異體字,與筆順手冊功能不同
唔係掛,個「電」字一向都係釣上去架la
唔鈞上去係另一個字
「電」
http://dict.variants.moe.edu.tw/yitia/fra/fra04473.htm
唔鈞 ...

子爵府

see this one : http://www.cchar.com/writing/getchar.php

珍珠宮

如果我遇到你呢個情況,我會當跟老師切磋下,問下佢係根據邊本字典或者書而咁講
另外你又可以講下你係根據邊本字典去講既

有時中文去到筆順、字形、讀音呢d問題,往往各家各說,只要有根有據,好難話邊個o岩,邊個錯(當然所引的根據要有咁上下份量啦)……而呢次亦都俾囡囡一個示範,如果去求真、學習

不過,呢個case黎講,從文字學角度,由古籍到現在,個「電」都係有鈎既……
原文章由 MrsFung 於 08-10-17 10:43 發表
我女學校用的書係唔鈎上去的,我個女寫慣鈎上去,所以她的作文及默書都扣分啦。

珍珠宮

呢個寫法又無鈎架喎……
我即刻攞左本「香港小學學習字詞表」,係香港教育局出既,個「電」字的確係無鈎
咁老師係有根據呢個而教小朋友

原文章由 GCH 於 08-10-17 10:50 發表
see this one : http://www.cchar.com/writing/getchar.php

[ 本文章最後由 Froggy_joe 於 08-10-17 10:57 編輯 ]

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 MrsFung 於 08-10-17 10:01 發表
我都有個問題, "電" 字 究竟條尾是否鈎上去? 我女讀幼稚園時寫"電" 字係鈎尾的,但上小一時老師係教唔鈎尾,攪到佢默書比個"電"字扣晒分,我又唔知原來"電"字係唔鈎上去。 ...

我個仔幼稚園教係唔勾上去,我自己就有勾,我問過老師呢個問題,老師答話佢地配合番小學寫法所以唔勾,佢話7成小學都係唔勾,當然有D係有勾的,所以跟大圍教唔勾!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至