跳至
[2008年] 問題陪月

首頁

尾頁

別墅

我是0810的媽媽, 現在正在坐月, 但家中的陪月就出現很多問題
很多時陪月的建議也只為了她自己的方便, 連我同我先生想自己餵一餐bb佢都唔想
各位有請陪月的媽咪, 如果陪月有問題, 千其唔好太過讓步!

複式洋房

原文章由 cecilia.wilson 於 08-10-17 05:51 發表
我是0810的媽媽, 現在正在坐月, 但家中的陪月就出現很多問題
很多時陪月的建議也只為了她自己的方便, 連我同我先生想自己餵一餐bb佢都唔想
各位有請陪月的媽咪, 如果陪月有問題, 千其唔好太過讓步! ...

事前你們有冇溝通過?你個陪月係你屋企好長時間架?

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

原文章由 gloriaw 於 08-10-17 10:32 發表

事前你們有冇溝通過?你個陪月係你屋企好長時間架?

陪月唔係要照顧媽媽同BB ga, 佢無理由自己話晒事ga..........., 你個陪月一日幾多個鐘呀.........甘佢其實做d什麼ga....
我11月生, 請左陪月........, 有什麼之前要準備ga......總有什麼要注意ga....

男爵府

熱血勳章

我都請o左陪月, 係我亞媽d親戚, 一至五, 上晝. 我諗佢會照顧我o卦.

不過你個陪月連餵BB o既工作都霸住做, 到時唔用佢o既時候, 你咪唔識搞囉.

別墅

我個陪月是全日的, 所以我壓力先咁大
佢就係想我地乜都要依賴佢
佢連阿b柯臭臭柯得多都會擺黎比我睇話係因為佢幫阿b按摩按走d風
真係好煩
仲有成日按佢自己意思去做, 例如晚上唔餵我d人奶, 怕煩
阿b訓前又迫佢食多d, 唔想佢咁快就醒, 又要食...

大宅

原文章由 cecilia.wilson 於 08-10-20 16:30 發表
我個陪月是全日的, 所以我壓力先咁大
佢就係想我地乜都要依賴佢
佢連阿b柯臭臭柯得多都會擺黎比我睇話係因為佢幫阿b按摩按走d風
真係好煩
仲有成日按佢自己意思去做, 例如晚上唔餵我d人奶, 怕煩
阿b訓前又迫佢食多d, ...

我覺得佢唔袛係要你哋依賴佢...我覺得佢似想你覺得你冇咗佢, 樣樣都做唔嚟, 請佢係冇請錯, 博佢完工你比封利是佢會大封啲啩, 但佢好似做得過咗火囉...
佢做所有嘢都唔理你哋同阿b嘅感受, 因為佢想快快趣做哂啲嘢, 多啲時間hee吓, 同埋夜晚唔比你餵母乳, 因為阿b會瞓得唔耐, 又要起身食嘢, 搞到佢可能半夜要起幾次身....但唔理你哋感受, 唔比阿b食最好嘅母乳, 就有啲那個囉....

別墅

原文章由 Mira 於 08-10-20 17:02 發表

我覺得佢唔袛係要你哋依賴佢...我覺得佢似想你覺得你冇咗佢, 樣樣都做唔嚟, 請佢係冇請錯, 博佢完工你比封利是佢會大封啲啩, 但佢好似做得過咗火囉...
佢做所有嘢都唔理你哋同阿b嘅感受, 因為佢想快快趣做哂啲嘢, ...

可能啦, 所以佢頭一兩日不斷比d之前媽咪送比佢的野比我睇, 又話之前d媽咪對佢有幾好咁

大宅

媽咪, 你唔好咁大壓力啦! 你坐緊月都要開心d架, 咪復完得唔好一肚氣. 從另一個角度睇, 你之前請陪月都係想有人幫你坐月同照顧好初生bb, 聽你講佢應該都揍得個bb幾好, 晚上餵奶粉又真係可以讓bb瞓得好d架喎, 睡眠質數好d對bb都係好事, 其實人奶係好, 不過最好的係初乳, 即係頭嗰幾日嘅奶水.... 你諗吓, 如果你bb大食, 你唔夠人奶, 咪一樣要補奶粉. 佢唔畀你同你老公餵bb或試照顧bb, 可能真係費事煩執手尾, 咁你咪多d係旁邊睇佢點做囉, 我上一胎坐月都好爭取時間休息架, 因為陪月走咗之後, 你同老公都會無覺好瞓, 所以依家要好好休息儲電, 唔好介意呢d少事, 因為係個陪月的份內事.

唔使擔心佢走咗之後你無機會揍bb, 到時你想休息都幾難, 更加唔會無咗佢唔得, 熟能生巧, 何妨仲有咁多 bk 媽咪朋友係度 support 你呢!

開開心心坐月調理身體啦!

原文章由 cecilia.wilson 於 08-10-21 11:24 發表

可能啦, 所以佢頭一兩日不斷比d之前媽咪送比佢的野比我睇, 又話之前d媽咪對佢有幾好咁

[ 本文章最後由 cherrysino 於 08-10-22 23:37 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至