論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好奇想問下大家知唔知道, 工人借咗錢走佬, 啲財務公司係咪就由得佢哋? 工人借錢走佬返嚟打工, 只要唔再問其他財務公司借錢就冇問題呢?

伯爵府

原文章由 DoReMi媽媽 於 08-10-17 10:30 發表
好奇想問下大家知唔知道, 工人借咗錢走佬, 啲財務公司係咪就由得佢哋? 工人借錢走佬返嚟打工, 只要唔再問其他財務公司借錢就冇問題呢?

菲好鐘意借錢的,佢地都見慣,會有辦法追佢的。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 歌莉亞 於 08-10-17 10:51 發表

菲好鐘意借錢的,佢地都見慣,會有辦法追佢的。

有辦法就好嘞! 等佢哋咁不負責任吖嗱!

複式洋房

我個朋友幾年前請咗個菲, 點知佢個菲去財務公司借錢, 間公司仲打電話去佢屋企追數, 於是我朋友就鬧間公司叫佢唔好再打電話嚟, 個菲放假你點追數佢唔理, 總之唔好嚇親佢d細路, 仲同佢講如果再攪佢屋企就炒咗個菲, 之後就鬧埋個菲, 結果迫佢個菲自己出糧扣起d去還錢, 終於還到走嗰日先至還晒.

象牙宮

原文章由 AmandaAu 於 08-10-17 11:56 發表
我個朋友幾年前請咗個菲, 點知佢個菲去財務公司借錢, 間公司仲打電話去佢屋企追數,於是我朋友就鬧間公司叫佢唔好再打電話嚟, 個菲放假你點追數佢唔理, 總之唔好嚇親佢d細路, 仲同佢講如果再攪佢屋企就炒咗個菲,之後就鬧埋個菲, 結果迫佢個菲自己出糧扣起d去還錢, 終於還到走嗰日先至還晒.

你朋友嗰個都叫仲喺度還錢, 嗰啲借落一屁股債就走咗去嗰啲, 冇理由咁筍可以完全冇事ga?

大宅

個財仔幾叻喎, 迫到僱主幫佢追工人還錢...
其實僱主最好唔好插手..唔係變相鼓勵左d財仔借錢比工人..

原文章由 AmandaAu 於 08-10-17 11:56 發表
我個朋友幾年前請咗個菲, 點知佢個菲去財務公司借錢, 間公司仲打電話去佢屋企追數, 於是我朋友就鬧間公司叫佢唔好再打電話嚟, 個菲放假你點追數佢唔理, 總之唔好嚇親佢d細路, 仲同佢講如果再攪佢屋企就炒咗個菲, 之 ...

複式洋房

係呀, 我都同我朋友講, 如果係我就炒咗佢, 唔駛同d人講咁多, 嘥時間.:;pppp:

[quote]原文章由 翁心怡 於 08-10-17 12:27 發表

象牙宮

原文章由 翁心怡 於 08-10-17 12:27 發表

咪係, 所以我想問下財仔係咪有把炮喺菲國追返哩班債仔還錢? 佢哋分分鈡借唔小, 好似我個衰偷錢工人, 我見佢封追數信每期要還二千八百幾, 當還10期, 即係借咗二萬八千幾, 當佢攞唔足咁多借款, 都攞到二萬五啩, 個個咁樣走路唔駛還, 咪好肥仔? 咁仲駛乜做jet?

首頁

尾頁

跳至