論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

工人11月到職,我要為佢提供甚麼日用品?
除了洗頭水、肥皂......仲有咩呀?

大宅

日用品理論上係工人自理,但你要提供被舖。不過好多僱主怕工人偷佢地日用品用,就會買齊所有所需既,當然係CHEAP CHEAP地果啲。(我果個就係剛黎果陣連我啲M巾都偷)

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我冇提供日用品俾佢. 以前舊工人, 乜都冇, 連室內拖鞋(第1對我俾)都係佢自己買.

而家哩個工人, 我就提供咗室內拖鞋, 廁所o既吸盤架俾佢, 以前舊工人自己有器皿放牙刷牙膏, 潄口杯等, 新哩位公主乜都唔預備, 連潄口杯都唔用, 徒手喺水喉攞水嚟潄口, 牙刷牙膏亂放喺佢洗手盤上, 我睇唔過眼買個吸盤器皿俾佢放, 但潄口杯我要佢自己買.

水晶宮

私人用品梗係佢自己預備啦,供應埋真係多多都比佢用晒

男爵府

原文章由 DoReMi媽媽 於 08-10-17 13:08 發表
我冇提供日用品俾佢. 以前舊工人, 乜都冇, 連室內拖鞋(第1對我俾)都係佢自己買.

而家哩個工人, 我就提供咗室內拖鞋, 廁所o既吸盤架俾佢, 以前舊工人自己有器皿放牙刷牙膏, 潄口杯等, 新哩位公主乜都唔預備, 連潄口 ...

我奶奶以前個工人點只唔用潄口杯呀, 佢直頭連洗面毛巾都唔用o添呀, 剩係用手攞 d 水潑落塊面度捽幾o野, 然後就搣 d 厠紙抺乾塊面 lor!

我唔明佢其實係無錢買毛巾定係因為懶, 厠紙抺落塊面度, 咪成面厠紙碎 lor?

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 小李子 於 08-10-17 14:10 發表

我奶奶以前個工人點只唔用潄口杯呀, 佢直頭連洗面毛巾都唔用o添呀, 剩係用手攞 d 水潑落塊面度捽幾o野, 然後就搣 d 厠紙抺乾塊面 lor!

我唔明佢其實係無錢買毛巾定係因為懶, 厠紙抺落塊面度, 咪成面厠 ...

你奶奶嗰個我就唔知, 但我位公主有錢買唇膏(放假會塗唇膏塗腳甲), 冇理由冇錢買潄口杯啩! 我問佢點潄口, 佢做俾我睇, 我都投晒降

大宅

原文章由 esther323 於 08-10-17 12:58 發表

如果佢係oversea就買些少比佢,當佢有糧出時就要自己負責.
如果是本地完約咁就唔須要買,因為佢地有錢.

大宅

拖鞋,潄口杯有提供.我地有兩個toilet, guest room得佢用,佢黎之前guest room本身都有齊沖涼同洗頭水.我地冇特登買比佢.我諗佢當初都有用guest room o既清潔用品,我地預o左佢用哂.用完佢要自己買,我地唔再補.

大宅

同意到極!!!!

我地而家係請“工人”,唔係請“客人”嘛!!!

原文章由 琛媽 於 08-10-17 13:58 發表
私人用品梗係佢自己預備啦,供應埋真係多多都比佢用晒

男爵府

冇買過俾佢,但冬天時就買LOTION,因佢要用手洗衫
原文章由 esther323 於 08-10-17 12:58 發表

別墅

係咪連衫都可以唔洗買俾佢?
其實有冇規定要為佢提供日用品?

大宅

我之前個工人牙刷,杯,毛巾,都係我買定.見到佢用到舊我會買新叫佢換.但佢都唔換收返埋.照用舊.真係比佢吹脹.唔係我對佢好.而係我見到佢用爛左唔換我覺得好核突.睇唔過眼.而沐浴露同洗頭水就用女女個d..冇話要佢突登去買...有時行開街,我連洗面奶都買埋比佢...我唸住我對佢好.佢對我好......點知又走佬....

男爵府

全部佢自己帶嚟架,佢用完自己買返.

珍珠宮

頭一次, 我會為佢準備:
細牙膏一支
牙刷一支
毛巾一條
拖鞋
肥皂一舊 (唔會比沐浴露, 肥皂耐用d)
洗頭水 (2合一)
浴帽 (怕佢用我私人浴帽)

係咁多, 用完自己買

大宅

唉!

我個新工人來了個几月了糧都出左啦, 初來2個星期見她basket 沒有東西時我給她洗頭水,護髮素和沐浴lotion sample 給她講明下次出糧自己買私人物品但到現在還basket還是空的只有呀膏. 因我囡用兒童牙膏她迫不得以才買.
你可能話那她用什麼? 之唔係拿我女的來用羅! 我得一粒囡, 我自己唔啥用都買來給囡用, 現在工人自己拿來用, 都要想過辦法應付她! 激死.
你們話若我出封reminder提她買私人物品否則會在她薪金$100作低償, 你們話怎樣?
今次這個新工人都好梅及賴皮, 因為以前那些姐姐都好classic用都是有牌子個人物品連風筒都是私伙, 所以都唔會吼我那些東西.

別墅

原文章由 monster_zoo 於 08-10-20 15:26 發表
我個新工人來了個几月了糧都出左啦, 初來2個星期見她basket 沒有東西時我給她洗頭水,護髮素和沐浴lotion sample 給她講明下次出糧自己買私人物品但到現在還basket還是空的只有呀膏. 因我囡用兒童她迫不得以才買. ...

你們話若我出封reminder提她買私人物品否則會在她薪金$100作低償, 你們話怎樣?
如果佢仍用你亞女果D, 不過唔認, 你都吹佢唔脹.

我屋企個件講明沐浴露, 洗頭水, 護髲素可以一齊用, 唯獨是牙膏要自己買, 佢帶黎果D用完後, 一直無再買, 後來C6問佢點解無牙膏, 佢話以為SHARE喎(辦曬野), 後來C6嚴厲同佢講" 衛生問題唔可以SHARE" , 後來佢有買一支, 不過成五個月, 重好似新一樣, 我有問過佢, 佢死都話無用我地d牙膏, 自己用 little bit, 所以好耐用喎,你信唔信佢有用自己果支呢? 死唔死重係bun bun黎.
我投降啦, 今晚林住買兩支黑人牙膏比佢用, 算啦. 年尾係佢利事扣數, 鬼叫佢咁衰.

大宅

我比左呢d我個印印
床單被袍
牙膏
牙刷
牙線
漱口水
漱口杯
毛巾
拖鞋
沐浴露
洗頭水
護髮素
洗面乳
face cream
body lotion
用完佢會話我知, 不過佢用得好慢既...

另外印印d冬天衫好似好希薄佢又唔捨得買所以我媽咪買左件羽絨比佢

大宅

原文章由 靚靚教主 於 08-10-17 23:49 發表
我之前個工人牙刷,杯,毛巾,都係我買定.見到佢用到舊我會買新叫佢換.但佢都唔換收返埋.照用舊.真係比佢吹脹.唔係我對佢好.而係我見到佢用爛左唔換我覺得好核突.睇唔過眼.而沐浴露同洗頭水就用女女個d..冇話要佢突登去 ...

我都係咁諗, 不過我果個都係走左佬, 但係佢話佢會返來, 而家我幫佢申請緊passport同visa返來, 比多一次機會佢, 不過都唔知會搞幾耐!

珍珠宮

我只提供左, 毛巾, 沐浴露, 洗頭水, 其它佢都有, 冬天衫褲遲些再比佢.

大宅

我只提供水杯(都係舊工人的)同coffee(見佢做野都算ok,冇同佢計)

首頁

尾頁

跳至