論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

我真比個工人激死啦!!!!!!

我啱啱買咗d海味, 成2,000幾蚊, 佢睇都唔睇當垃圾同我倒咗去..

話說我買咗一袋花膠 + 瑤柱, 因趕住落阿媽度食飯, 咁咪擺係廚房地下, 係同垃圾筒有一個身位既地下, 諗住今日得閒先攞出o黎浸, 點知啱啱見揾唔到, 咪問佢擺咗去邊? 佢好驚訝咁望住我:"吓? 個袋唔係垃圾揹? "

原來佢昨晚當係垃圾同d垃圾桶d垃圾一齊倒咗

跟住佢即刻出去揾, 當然無咗啦, d 垃圾昨晚半夜清鬼咗啦!

激到我死!!!!!! 第一, 講咗除咗垃圾桶d垃圾之外既野, 要問咗我先準倒o架嘛!!!!!第二, 佢真係係度遊魂, 連個袋都唔開黎睇吓就倒咗去!!!!!

我個印maid係己經有2年香港工作經驗架!!!!!!!!!!

我真係激到一句鬧佢既說話都講唔到~~~~~~!!!!!!!

我應該點做? 應唔應該出warming?

侯爵府

醒目開學勳章

出warning letter加扣佢300蚊啦, 等佢肉痛下都好呀, 佢既mistake無理由要你一力承擔的. 亦等佢知道一時既saw忽都可以係大錯.

大宅

原文章由 happypiano 於 08-10-17 10:17 發表
出warning letter加扣佢300蚊啦, 等佢肉痛下都好呀, 佢既mistake無理由要你一力承擔的. 亦等佢知道一時既saw忽都可以係大錯.

agree! 罰錢!!!!!

水晶宮

真係好傷呀 係花膠公黎架, 咁就無咗...

原文章由 happypiano 於 08-10-17 10:17 發表

大宅

佢真係當垃圾還是攞左

因為我請過一個曾有幾年香港工作經驗的,佢偷野都相當有經驗,我兩公婆&一個小朋友,只吃一餐飯,每人都只是一碗飯,可以每星期都要買一包8KG米,糖每兩天就要買一包2.2磅,話佢佢就仲惡過你,終於炒左佢.

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 咩咩豬 於 08-10-17 11:13 發表
佢真係當垃圾還是攞左

因為我請過一個曾有幾年香港工作經驗的,佢偷野都相當有經驗,我兩公婆&一個小朋友,只吃一餐飯,每人都只是一碗飯,可以每星期都要買一包8KG米,糖每兩天就要買一包2.2磅,話佢佢就仲惡 ...

嘩 ~ 2日買一包2.2磅糖? 佢冇嘢呀!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

樓主, 我係你都會眼火爆, 不過佢係咪真係攞去丟ga?

伯爵府

俾我都會心痛肉赤,出錢出力買左反來俾工人當垃圾掉!

我都會出warning + 罰錢。

複式洋房

Sorry, how to define the penalty $300??

Per issue? or can be per pack?

So can the employer deduct her $300 for 花膠 and $300 for 瑤柱?

Sorry, because as an employer, I don't know we can deduct her money for penalty... Thanks!

大宅

原文章由 DoReMi媽媽 於 08-10-17 11:16 發表

嘩 ~ 2日買一包2.2磅糖? 佢冇嘢呀!

糖都仲話平d,但米就離譜,每星期8kg,Sun我一家三口都唔會在屋企吃飯,即每星期只是煮6餐飯,點食8kg米.

搞到我地好似做左薛仁貴咁.

大宅

如果工人整爛野或導致僱主有損失, , 可以每個月最多扣$300至全數扣完為止, 這法例是勞工處訂明

象牙宮

原文章由 咩咩豬 於 08-10-17 11:50 發表

糖都仲話平d,但米就離譜,每星期8kg,Sun我一家三口都唔會在屋企吃飯,即每星期只是煮6餐飯,點食8kg米.

搞到我地好似做左薛仁貴咁.

你話啦, 唔計包食包住包機票包醫療生養死葬, 剩係偷嘢每個月連埋人工佢哋分分鈡過$4000啦!:;pppp:

珍珠宮

原文章由 Garfield 於 08-10-17 11:52 發表
如果工人整爛野或導致僱主有損失, , 可以每個月最多扣$300至全數扣完為止, 這法例是勞工處訂明

咁米可以扣去6~7個月$?

樓主, 一於叫佢賠!! 否則下次又唔知唔見D咩~~

子爵府

原文章由 咩咩豬 於 08-10-17 11:13 發表
佢真係當垃圾還是攞左

因為我請過一個曾有幾年香港工作經驗的,佢偷野都相當有經驗,我兩公婆&一個小朋友,只吃一餐飯,每人都只是一碗飯,可以每星期都要買一包8KG米,糖每兩天就要買一包2.2磅,話佢佢就仲惡 ...

兩日食一包糖, 佢正係當糖食呀, 係我就會問佢平時同幾多teapoon煮餸同幾多杯米, 跟住要佢開一包新既逐匙逐杯數下有幾多, 計下可以用到幾內, 包佢以後都唔咁做!

[ 本文章最後由 christy-mama 於 08-10-17 14:36 編輯 ]

伯爵府

我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

水晶宮

肉赤到我...依家都未平復到, 見到佢就眼寃....

佢應該真係倒咗既....我依家係到諗...好唔好講聲比agent聽 & 叫佢簽warming letter, remind 佢下次唔準再犯?

老實講, 罰佢錢, 得個$300蚊, 對我黎講,都補償唔到我既損失 & 係小數目, 對佢反而係大數目 & 唔開心.

所以我無諗住罰佢錢.., but 好想諗個辦法令佢記住, 有無好提議?

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原文章由 Siuchoi 於 08-10-17 13:43 發表

咁米可以扣去6~7個月$?

樓主, 一於叫佢賠!! 否則下次又唔知唔見D咩~~

每件物品最多只可以扣$300, 唔可以扣幾個月架~
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原文章由 meow~meow 於 08-10-17 14:49 發表

佢應該真係倒咗既....我依家係到諗...好唔好講聲比agent聽 & 叫佢簽warming letter, remind 佢下次唔準再犯?

老實講, 罰佢錢, 得個$300 ...

唔罰佢錢, 佢唔肉赤, 又點會同你好好記住丫~
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

珍珠宮

畀面勳章

回覆 #16 meow~meow 的文章

講聲比agent聽 & 叫佢簽warming letter, remind 佢下次唔準再犯?

大宅

原文章由 meow~meow 於 08-10-17 14:49 發表

老實講, 罰佢錢, 得個$300 ...

佢地係為$..你可先扣起..佢走時做得好.你咪比返佢lor...
唔肉赤唔會記得...
好似你咁...大拿拿無左2k幾...一肉赤..你下次會更留意佢掉垃圾..反而好似罰你咁...
唔係貪佢小小$來補償//而係等佢肉赤 + 要佢記得

首頁

尾頁

跳至