跳至

首頁

尾頁

王國會長

王國會長

下午看了那個bb菜譜後,便一心諗住煑牛奶燉旦畀悅悅食,因為上次也給了少少旦黃悅悅食,完全無問題喎,點知今次.....,食了幾匙,咀角開始紅了,跟住咀邊開始有幾點紅,心諗住少少敏感啦應該,點知沖完涼食奶,悅悅好像不舒服的喊,我以為佢扭計,點知發現面呀、頸呀、身呀都很紅,面仔仲有粒粒,那一刻我真的很驚,拿拿聲換衫帶悅悅去睇醫生,一路用車推悅悅去的時間,她已經很痕,係咁R耳仔,又喊,搞到我個心好七上八落咁,去到診所,我便抱起佢,無幾耐,悅悅嘔,連剛剛飲的奶和旦黃一同嘔出來,好多呀,搞到個診所污槽哂呀,我即刻同姑娘講唔好意思,一路要找濕紙巾出來幫悅悅抺,因為悅悅同我,還有我個袋都一身係。好在佢嘔完舒服d,初頭嚇死我,佢一嘔完即刻瞓著呀,我以為佢暈咗呀!係呀叫佢同拍吓佢,好彩佢郁,可能太辛苦佢頂唔順,不過真係睇到d粒粒開始散,但係對眼仍然係好腫。醫生話要留意佢個肺有無氣速果D,如果有可能會有生命危險架.....

最後醫生開咗D敏感藥同約畀悅悅食同埋搽,希望悅悅快D好番啦!我以後真係要好小心咁揀食物畀悅悅食喇......

別墅

你用咩牛奶煮?咁你知唔知究竟係牛奶定蛋黃出事,我大仔細個陣都試過對蛋敏感,不過大大下又無問題,宜家食蛋都無事lu

王國會長

王國會長

原文章由 Carina11 於 08-10-17 21:41 發表
你用咩牛奶煮?咁你知唔知究竟係牛奶定蛋黃出事,我大仔細個陣都試過對蛋敏感,不過大大下又無問題,宜家食蛋都無事lu

我都係用平時飲開果d奶整....
我想問我係咪要半年後至再畀佢試呀?

禁止訪問

別墅

你係咪只係煮佐蛋黃, 有冇蛋白呀? 你最好問醫生, 幾耐先比佢再試呀....希望你個女快d好番啦..

別墅

我唸等佢大多少少先再試會好D,始終bb仲係細,你想俾bb食新野既,俾生果茸會好D

別墅

通常D書介紹既食譜話適合幾多個月食既,你將佢推辭2個月左右會好D,例如書話適合6個月既bb食,你就等bb8個月左右先開始俾bb試,始終個bb體質都唔同嘛

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原文章由 doswong 於 08-10-17 21:48 發表

我都係用平時飲開果d奶整....
我想問我係咪要半年後至再畀佢試呀?

好彩最冇事呀!! 希望BB快D好番.

你睇左邊份BB菜譜??

別墅

蛋王..好似之前打的針是要你食小小的
蛋白醫生叫我不要太早比bb食約11個月大先好...因為好易敏感的..
食1個月到先好打1歲針喎~

祝悅悅早日康復~健健康康^^

[ 本文章最後由 K.Kuen 於 08-10-19 00:08 編輯 ]

男爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 doswong 於 08-10-17 21:35 發表
下午看了那個bb菜譜後,便一心諗住煑牛奶燉旦畀悅悅食,因為上次也給了少少旦黃悅悅食,完全無問題喎,點知今次.....,食了幾匙,咀角開始紅了,跟住咀邊開始有幾點紅,心諗住少少敏感啦應該,點知沖完涼食奶,悅悅好像不舒服的喊,我以為 ...

有冇蛋白呀 ? 1歲前唔好食蛋白啊

王國會長

王國會長

我都知旦白唔食得,所以淨係揀咗旦黃畀佢食咋。
我個食譜係我個FRIEND畀我既,話4-8個月食得,咁悅悅都已經七個月咪諗住試吓囉,點知佢會敏感......唉!
今日好番好多架喇,淨係對眼仲有D腫同埋有D'偶'咁啦!多謝各位關心,好快會好架悅悅。

醫生都同我講一歲果支針可能會對旦白敏感,叫我打針之前畀佢試吓喎....

男爵府

原文章由 doswong 於 08-10-18 16:25 發表
我個食譜係我個FRIEND畀我既,話4-8個月食得,咁悅悅都已經七個月咪諗住試吓囉,點知佢會敏感......唉!
今日好番好多架喇,淨係對眼仲有D腫同埋有D'偶'咁啦!多謝各位關心,好快會好 ...

不過每個人都可能會對特定的食物敏感, 你將來再試吓啦

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原文章由 doswong 於 08-10-18 16:25 發表
今日好番好多架喇,淨係對眼仲有D腫同埋有D'偶'咁啦!多謝各位關心,好快會好 ...

D 奶係咪用BB食開既奶粉? 我諗唔好蒸煮會好d, 平時開奶就話唔好用咁熱既水, 所以D 奶粉暫時都係用黎開奶好D, 到第日至再用佢黎煮其他食物俾BB.

好番D就好啦, 你都唔好太擔心, 佢會好快好.

大宅

我小B都係呀,今日比左燉旦佢食,佢成身起晒粒粒,佢好痕呀.好辛苦咁呀.嚇c我呀
其實我都唔知係唔係因為蛋呀,因為今日剛啱去朋友屋企bbq,佢屋企又有狗喎,唔知係咪"失"呀,或者比蚊咬呀

原文章由 doswong 於 17 10 2008 21:35 發表
下午看了那個bb菜譜後,便一心諗住煑牛奶燉旦畀悅悅食,因為上次也給了少少旦黃悅悅食,完全無問題喎,點知今次.....,食了幾匙,咀角開始紅了,跟住咀邊開始有幾點紅,心諗住少少敏感啦應該,點知沖完涼食奶,悅悅好像不舒服的喊,我以為 ...

禁止發言

回覆 #14 doswong 的文章

男爵府

原文章由 echo_seng 於 08-10-20 08:57 發表
我諗你的食譜同我個本一樣,我整整過同一樣燉蛋比我個仔食,佢食左一啖,即該嘔,連前之個餐奶都嘔出黎!所以我無再試!
你是否都係隔左個蛋黃出黎,不過我係整個陣,都發覺好難完全隔走蛋白,我諗唔同蒸蛋,蒸蛋好易隔晒蛋白,會唔會有少 ...

咁樣睇o黎, 佢地都係對燉蛋敏感喎, 我諗我地d B 咁細, 都係唔好食燉蛋住....mouth:

別墅

我有次在奶奶度食飯, 有白飯魚蒸旦, 我奶奶俾左一小塊旦bb食, 佢個咀角即刻紅, 跟住紅到落去下巴...頸, 同心口...好彩跟住好快就散左...

之後我問醫生(去打6個月6合1果時), 佢話再過多兩月先俾佢試食旦黃, 唔好食旦白, 再唔得, 再過多兩個月先試, 一定要打一歲支針之前試到...喎!

You are very special, There is no one just like you
Created by the Master, God made you to be you
You are very special, Exclusively designed
You are very special, And I'm so glad you're mine

王國會長

王國會長

原文章由 cowHome 於 08-10-20 15:37 發表
我有次在奶奶度食飯, 有白飯魚蒸旦, 我奶奶俾左一小塊旦bb食, 佢個咀角即刻紅, 跟住紅到落去下巴...頸, 同心口...好彩跟住好快就散左...

之後我問醫生(去打6個月6合1果時), 佢話再過多兩月先俾佢試食旦黃, 唔好食旦 ...

我個B就係咁啦,不過佢成日都成十啖,佢都係嘔咗之後即刻舒服哂,果D腫都成2日至散哂,心痛死我....

男爵府

原文章由 cowHome 於 08-10-20 15:37 發表

之後我問醫生(去打6個月6合1果時), 佢話再過多兩月先俾佢試食旦黃, 唔好食旦 ...

WHY 一定要打一歲支針之前試到?

大宅

我都想知呀??

原文章由 Allyly 於 20 10 2008 17:28 發表

WHY 一定要打一歲支針之前試到?

首頁

尾頁

跳至