夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

The wife claimed on the court :
"我可以容忍個29, 但不可以容忍個私生子同我既仔份身家"
So she killed the 29 and the 私生子 (at 5 mths old!).
好慨嘆!!

水晶宮

熱血金章

咩野係 紀然冰案?!?!?

大宅

命案經過

此案發生在大洛杉磯地區,當事人全部是華人。被告林黎雲,台灣人,40多歲,為台灣商人彭增吉的髮妻;死者之一紀然冰,大陸青島人,死時26歲,原是彭增吉在上海的“二奶”,後被彭帶到美國,並在美國為彭生下一子紀啟威(死時僅半歲)。

1993年8月,紀然冰母子被人殺死在洛杉磯附近他們的住宅中。兩人死狀都極慘:紀然冰被人連刺18刀,從門口一直退到客廳裡,留下滿地鮮血後,倒在沙發上死去;搖籃中的嬰兒紀啟威,被人用一件擰成條的T恤衫,塞入咽喉幾吋深,活活窒息而死。

1994年1月,警方以謀殺罪嫌逮捕了林黎雲。法院開庭後,檢方除提供DNA証據外,還提供了一段錄音,是林黎雲在拘留所裡和丈夫彭增吉的對話。彭問林,紀然冰是不是她殺的。林哭著說,是紀然冰持著刀子想殺她,在兩人爭奪時,紀自己不小心跌倒在刀子上被刺死。彭再問:如果紀是自己跌倒的,身上怎麼會有那麼多處傷口?林哭泣道:別問我,我不會說的……

大宅

Hong kong movie "情人的情人" is based on this true story. Have anyone watched this movie before?

子爵府

環保接龍勳章

雖然個29衰,但小朋友係無辜架

侯爵府

I think still no need to kill people la.. Poor child dead in pain...

原文章由 樂樂小天使 於 08-10-17 21:22 發表
雖然個29衰,但小朋友係無辜架
:-D :-D :-D :-D

水晶宮

熱血金章

咁最后結果係點呀?!?!

珊瑚宮

環保接龍勳章

我只知道要去到殺人, 我相信對那女人都是很痛苦的, 這個痛苦本來可以不發生. 最衰是那男人, 第二衰是29, 第三衰是個大婆. 兩個小朋友都係無辜的.

如果個男人唔衰, 不會發生...
如果這個女人唔做29, 佢唔洗俾人殺...
如果唔係個男人衰, 個大婆唔會殺人.....

不過殺人, 我相信真的是瘋了才做得出吧~ 可憐~

水晶宮

無論幾怨幾嬲都好
不應羅人性命
殺人冇情有可原
少奶奶的身份,丫頭的命...

大宅

The wife was judged for life prison but she kept on appeal. After 8 yrs, she was released and went back to Taiwan (2001).

原文章由 9594 於 08-10-17 23:07 發表
咁最后結果係點呀?!?!

珊瑚宮

環保接龍勳章

下... 殺左人最後都無事....

珍珠宮

個男人就係賤架喇,滾咪滾囉,整乜學人滾上身?!仲要整件野種黎刺激個髮妻!個29,抵死啦,唔係為分身家,做乜走去生個29仔?

雖然殺人唔岩,但我從果句說話中感受到個大婆幾受威脅!其實我估錢係其次,佢主要係唔可以容忍個仔地位受威脅!

原文章由 alphabetagamma 於 08-10-17 23:14 發表
我只知道要去到殺人, 我相信對那女人都是很痛苦的, 這個痛苦本來可以不發生. 最衰是那男人, 第二衰是29, 第三衰是個大婆. 兩個小朋友都係無辜的.

如果個男人唔衰, 不會發生...
如果這個女人唔做29, 佢唔洗俾人殺.. ...

珊瑚宮

環保接龍勳章

原文章由 VKwan 於 08-10-18 01:25 發表
個男人就係賤架喇,滾咪滾囉,整乜學人滾上身?!仲要整件野種黎刺激個髮妻!個29,抵死啦,唔係為分身家,做乜走去生個29仔?

雖然殺人唔岩,但我從果句說話中感受到個大婆幾受威脅!其實我估錢係其次,佢主要係唔可以容忍個仔地位受威脅!

...

其實個男人同29真係迫瘋了那髮妻了. 這個故事就係先不要傷害人, 這些都是究由自取. 至於個髮妻更應受法律的制裁. 個男人太便宜佢喇.

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

terrible story, everyone is losser.

The man, lost his wife and 29 and 29's son. The wife, lost everything (I believe she also lost the rights of raise up her own son). The 29, lost her life as well as her baby's. The wife's son, lost a complete family.

水晶宮

總之兩個女人同個B都慘,個男人最賤啦!我上網search番呢單野,睇睇下我都有D懷疑係個男人殺個二奶架!因為話個二奶係明顯高大過個大婆架!二黎响案發現場又發現有個血掌印大到分明唔係女人手掌而係男人手掌黎,同埋個賤男話發現屍體當日無厘頭响二奶屋企門口徘徊咗成八粒鐘咁耐至入去,佢就話係因為去到二奶屋企發現大門鎖咗自己响門口等八粒鐘,之後就唔知佢點入屋發現屍體啦,但真係有點唔make sense...呢D疑點仲要係個賤男幫大婆請番黎個律師口中提出以上呢D疑點架!跟手檢控官咪話係咪大婆响洛杉機讀書既大仔有黎幫亞媽手殺二奶囉!但就無證據,結果大婆有錢請番當年辛普森案既專家黎幫佢翻案,又係提出之前嗰D疑點,都係猛話個賤男好有可能係殺二奶既真正兇手,搞咗好耐,個控方至同被告律師達成認罪協議,求其話大婆係'被激怒而殺人',响美國呢條罪頂多判十一年,咁啱大婆已經坐咗七八年,所以至咁快放咗出黎囉....

我响YOUTUBE度睇番大婆個樣,查實以四十九歲女人黎講,佢都算幾靚,唔係醜樣架!細細粒咁又真係好難想像佢會殺得死高大過佢好多既二奶囉...

同埋嗰時原先大婆俾人判咗無期徒刑架,都係皆因警方私下錄下大婆同賤男嗰段對話,初時因為佢地係講國語而唔係英文,D差佬聽唔明,所以至錄低佢地嘈交講既野,之後搵個翻譯黎譯番呢段嘈交對話,至知當時個大婆好傷心咁激動咁鬧個老公,仲同老公鬥氣講:"係呀,係我殺咗佢地兩個呀!咁點吖!!"咁至入到大婆罪,但後尾大婆請番黎個專家話警方咁樣唔合法,所以段錄音做唔到証據,再者,大多數人都R頭就係,如果大婆真係有殺二奶,點解佢仲肯應老公要求,千里迢迢由台灣黎美國咁自投羅網?個大婆本身係住台灣而唔係住美國架!嗰時佢係專程去美國二奶屋企黎同二奶嘈...皆因佢庭上講番,之前佢响台灣時曾經同二奶傾電話,個二奶好寸咁响大婆面前話佢(二奶&B)响美國屋企好幸福,屋企好大又有私家泳池...咁至激到大婆發癲要去美國同佢(二奶)算帳之嘛,如果屬實,個二奶自己都好有責任囉!自己搶人老公已經傷咗個大婆,仲做乜再講埋D咁既風涼話黎傷多大婆幾刀呢?好難要人唔發癲囉.

[ 本文章最後由 ~仔仔媽咪~ 於 08-10-19 16:57 編輯 ]

大宅

呢個世界做狐狸精既..
好囂..

伯爵府

個29都真係抵c ga la, but 個baby 好陰公

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 ccbeauty 於 08-10-21 15:03 發表
個29都真係抵c ga la, but 個baby 好陰公

個bb 真係好慘呀~

男爵府

睇完,29去激大婆,抵佢死仲連累埋BB
原文章由 ~仔仔媽咪~ 於 08-10-19 16:51 發表
總之兩個女人同個B都慘,個男人最賤啦!我上網search番呢單野,睇睇下我都有D懷疑係個男人殺個二奶架!因為話個二奶係明顯高大過個大婆架!二黎响案發現場又發現有個血掌印大到分明唔係女人手掌而係男人手掌黎,同埋個賤男 ...

大宅

好媽媽勳章

原文章由 54heima 於 08-10-17 23:38 發表
無論幾怨幾嬲都好
不應羅人性命
殺人冇情有可原

殺人系唔岩, o甘如果自衛呢

首頁

尾頁

跳至