跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 育兒性格勳章

你地會唔會打算餵母乳呢~
我上一胎都有餵,所以如果可以,我諗我今胎都會餵。

大宅

我上胎個陪月一走就無人煲嘢我食,所以只餵咗個幾月就無人奶啦,今胎請咗個陪月兩個月,希望可以餵耐d啦!

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

我都打算餵母乳, 如果有奶, 我想餵到6個月. 我請咗陪月一個月咋, 又冇工人. 見kitwongoy咁講, 我有d擔心到時會冇奶添.

大宅

tantanmama,

唔駛太担心,我惗每個人嘅體質都唔同,如果個陪月肯叫佢教定你點煲嘢。同埋我惗住生埋今胎就收工,所以至請兩個月。

原文章由 tantanmama 於 08-10-13 13:13 發表
我都打算餵母乳, 如果有奶, 我想餵到6個月. 我請咗陪月一個月咋, 又冇工人. 見kitwongoy咁講, 我有d擔心到時會冇奶添.

子爵府

爸B勳章

我上胎餵人奶餵到佢3歲5個月(即上個月) ,
我梗係打算第2胎都餵啦。
上次坐月是媽媽陪住,1個月多d,
其實唔係飲左好多湯水,
因為我媽咪食齋,佢無乜點煲鷄比我食。
只係餵前餵後都飲大杯暖水。

我都無請工人、無請陪月,
因為自己辭工揍bb,無咁多$請人服侍自己。
咪一樣可以餵到囝囝3歲幾……
如果唔係呢個月個乳頭開始比佢吮得痛,
我諗佢仲食緊忝!

講真,您見d鬼婆邊個會話自己無奶?
而且佢地都唔使坐月、飲湯啦。
其實最緊要是放鬆、休息、飲多溫水,
仲有比bb吸吮多d,或者自己努力pump多d,
咁就會上奶。

其實反而果陣我自己煲定煲粥,
(煲粥是當時的小食,餓就食一碗,另外當然有3次正餐)
再加不同的豆,
(有時加紅豆、或少少綠豆,有時加眉豆、花生,有時加紅腰紅……)
咁就好上奶啦!
仲有,我都有飲「多奶茶」(係茶包黎,係尚健買)。
其實最近係「母乳餵哺」度見到,話飲黑豆茶
即是用炒過/烘過的黑豆來沖水飲,會好谷奶既。

希望幫到大家,
而我都希望自己下一次一樣咁順利啦!

Sandy

原文章由 小千 於 08-10-13 00:05 發表
你地會唔會打算餵母乳呢~
我上一胎都有餵,所以如果可以,我諗我今胎都會餵。

[ 本文章最後由 SandyCPS 於 08-10-14 12:01 編輯 ]
My child, you hold the whole of my heart in your small hands

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我上胎唔成功, 希望今胎得啦!

咁如果我今次得, 女女到時兩歲幾, 可唔可以比佢食番呢? 又或者夠唔夠分埋比佢食呢?

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 育兒性格勳章

原文章由 tantanmama 於 08-10-13 13:13 發表

其實如果想餵母乳都唔一定要請陪月嫁,我果陣都冇請,又冇工人,只係得媽咪幫手咋…不過有人分擔下家務就真係好好多,因為餵母乳都要花幾多時間。

男爵府

原文章由 SandyCPS 於 08-10-14 11:50 發表
我上胎餵人奶餵到佢3歲5個月(即上個月) ,
我梗係打算第2胎都餵啦。
上次坐月是媽媽陪住,1個月多d,
其實唔係飲左好多湯水,
因為我媽咪食齋,佢無乜點煲鷄比我食。
只係餵前餵後都飲大杯暖水。

我都無請工人、無請 ...

你好叻呀~ 可以餵到3歲幾…
但宜家你胎住bb都餵到上個月先停,怕唔怕嫁? 聽講可能會早產架噃...

男爵府

我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我係第一胎~想餵人奶啊~多多指教

別墅

Sandy.

你埋身餵定係用電泵, 用邊隻牌子同型號. 分享多d呀, 因為見到你好成功呀!

好羨慕你能辭工, 我做幼兒教育架, 自己照顧係perfect. 好彩我爸媽都幫我照顧, 希望雖然唔能夠做全職媽咪, 但都放工就陪bb玩, 令到佢各方面發展都係好!

大宅

好開心你哋開咗呢個topic呀,大家一齊分享下啦,因為餵人奶真係要得到身邊好大support!

我上一胎餵咗兩年半,坐月時我多數時間係自己一個人,無請陪月同工人。其實問題唔大,因為個時餵母乳係埋身餵,只有自己先可以幫到自己。家務就留番老公夜晚放工返黎先做囉,兩公婆雖然個段日子會好忙好辛苦,但都好享受事事親力親為照顧囡囡既感覺。

囡囡一個半月大我就返工,喺公司用美德牌雙泵泵奶(係買),放工就即刻飛返屋企,埋身餵。

後來為咗儲備更多奶水俾囡囡,等我返工時佢都有得食(三餐,每餐8安士),我喺屋企都租咗美德牌大型既奶泵(大約每個月二百幾蚊),泵得快啲、方便啲同靜啲。有時囡囡夜晚瞓咗覺,我就自己喺廳泵。

[ 本文章最後由 dorisfung 於 08-10-15 16:58 編輯 ]

大宅

SandyCPS & dorisfung,

你哋好勁呀可以餵到咁耐,我如果可以餵到半年已經好心滿意足啦!

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

SandyCPS & dorisfung真係勁呀, 可以餵到咁耐.
因為我會開刀生, 所以坐月頭半個月都唔可以大補, 有D擔心期間已經繼奶冇得俾BB食. 陪月走咗後, 我又驚自己湊BB時搞唔掂, 照顧得個B又照顧唔到自己補身谷奶. 不過有咁多媽咪鼓勵, 我一定會努力試嘅.
我諗住放BB喺育嬰院, 要儲奶俾嬰院餵, 想請問可以隔幾多個鐘泵一次? 儲起嘅奶係咪要即刻放入雪櫃?

大宅

SandyCPS & dorisfung,
你地好掂呀, 可以餵到咁耐人奶, 我d朋友成日話要返工, 餵唔到, 其實只要你肯做, 一定有法子的~

我今次係第一胎, 未發生毒奶粉之前, 一早巳決定餵人奶, 但因為開刀, 都有d擔心早期唔能餵人奶, 個次聽baby-kingdom的講座, 勒醫生又話一餵左奶粉, bb唔會肯再食人奶, 其實會唔會有咁的可能性呢?

另外, 想請教下, 如果一開始直接埋身餵, 但出外又用奶樽, bb會唔會唔肯食呢? 因為我媽咪唔讚誠我埋身餵, 佢話出街, 佢唔肯用奶樽食就麻煩喎~

大宅

原文章由 tantanmama 於 08-10-15 18:06 發表
SandyCPS & dorisfung真係勁呀, 可以餵到咁耐.
因為我會開刀生, 所以坐月頭半個月都唔可以大補, 有D擔心期間已經繼奶冇得俾BB食. 陪月走咗後, 我又驚自己湊BB時搞唔掂, 照顧得個B又照顧唔到自己補身谷奶. 不過有咁 ...

tantanmama, 又係呢到見到你, yeah~

我都係諗住餵人奶, 對我地呢d第一胎的媽咪, 真係好有鬼多問號~

我朋友都有教我, 其實飲豆漿都可以有奶架喎~

男爵府

原文章由 dorisfung 於 08-10-15 16:56 發表
好開心你哋開咗呢個topic呀,大家一齊分享下啦,因為餵人奶真係要得到身邊好大support!

我都好開心呀~ 原來有好多媽媽都願意嘗試餵母乳…
雖然餵母乳會辛苦D,不過餵母乳真係對BB好好嫁。
我餵左差唔多一年,如果唔係有左小BB,我都會繼續餵。
最初都真係有D唔捨得嫁~

如果想嘗試餵,最好係生完之後最早比BB餵身食,因為咁樣會快D上奶,成功機會越大。
之後多D埋身餵,都會幫助刺激奶量嫁。

我果陣都冇特別野,只係每次餵奶前同後,都會飲多D暖水。
至於湯水方面,我就成日煲木瓜湯飲,都會刺激奶量。
不過記得要係產後先好飲喎。

我最初餵既頭三個月都係全程埋身餵,所以去到邊都帶埋阿B出去。直到要返工,我先開始買奶泵,不過我都會係公司泵奶運返去俾BB,返到屋企就埋身餵。
只要勤力D,都可以維持到一定奶量,所以都唔洗太擔心嫁。

大B宜家一歲多D,好彩到現在都未試過唔舒服。而我身邊朋友同期既BB,好多都成日要睇醫生…尤其係BB半歲既時候開始。
所以食人奶既BB真係健康D,母乳真係BB最好既禮物黎嫁~

大宅

好開心見到你哋咁有決心餵人奶,將最好既俾BB,我真係好希望餵母乳可以愈來愈普及。

呢個網我之前喺第二個topic度post過,喺度再post一次先,裏面有好多母乳資料:
http://www.cheu.gov.hk/miniweb/BreastFeeding/v_opening.htm

另外,喺我個blog裏面,都寫咗少少第一胎餵母乳時分享,可以share下我當時作為新手感覺。文筆唔好,請勿見笑
http://www.babyhome.com.tw/note.php?mid=116355&lno=82384080

大宅

關於補品,其實當時啲醫生護士係叫我唔好食(尤其係大補嗰啲),因為如果太補,驚BB受唔到,又驚令佢太興奮,影響睡眠質責,因為睡眠對BB嚟講好重要。

醫生話只要均衡飲食就足夠,最緊要飲多啲水。同埋飲木瓜魚湯,咁就好上奶,又有益。

不過其實想多奶,食物只係其次,最最最重要係餵得密,同埋盡量埋身餵。因為人奶係好奇妙,BB吸啜乳房,大腦就接收到訊息,跟住就會造奶啦!

另外就係要放鬆心情,千祈唔好緊張同太大壓力,好好享受同BB親蜜感覺,咁奶水就源源不絕喇。

大宅

JWCBB,餵人奶最好係埋身餵,直接、乾淨、量多、方便。所以如果出街,都可以去育嬰室餵。有啲人勇啲,披條披肩已經可以坐喺公共場所餵添呀!(不過我老公唔准,嘻!)

關於用奶樽餵問題,其實唔使太擔心,因為對於返工既媽咪嚟講,BB始終都要用樽食媽咪預先留起既母乳。到媽咪返到屋企,佢哋又自自然然肯埋身食,問題在於你點樣訓練BB。

不過記住初期要盡量埋身餵,免得佢哋用慣咗奶樽就唔肯啜乳房呀!(因為用奶樽飲奶,佢哋慳力啲。)

大宅

tantanmama,關於泵奶schedule,我當時係咁:

7:30am:抱住BB埋身餵一邊,同時泵另一邊,餵飽BB之餘,泵出嚟母乳就雪入雪櫃儲起

10:00am:喺公司洗手間用手泵奶,大約10mins,目的喺話俾大腦聽,身體要造奶。由於唔可以太張揚,所以我泵完後就要倒入洗手間(極度唔捨得),唔方便大搖大擺雪入公司雪櫃。
如果唔做呢個schedule,等到lunch先泵,大腦會以為我每5小時先要造奶,奶量就會下降。

1:20pm:食完個快lunch,即刻用雙泵泵奶,雪入雪櫃,等放工時用冰袋運返屋企。

4:00pm:又入洗手間用手泵奶10mins。

7:00pm:返到屋企,抱住BB埋身餵一邊,同時泵另一邊。

10:00pm:抱住BB埋身餵一邊,同時泵另一邊。

12:00am:如果有時未瞓,就自己泵一陣奶先。(因為夜晚係奶量最多時候。)

以上Schedule,係由坐完月返工到BB大約半歲左右。半歲之後,BB開始食固體食物,需求奶量少咗(由一日5餐奶變成3餐奶),我泵奶當然亦輕鬆咗。再到BB大啲(唔係好記得,大約應該係歲半至2歲左右),我只係需要日夜埋身餵就得喇,個時係最享受餵母乳既時期。

[ 本文章最後由 dorisfung 於 08-10-16 11:58 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至