懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我岩岩知道 bingo 左 3個 weeks, 暫時未係時候照超聲波, 未知幾時預產期 !

但我養左4隻, 英國短毛貓, 由 bb 開始養到佢地2-3歲, 從來唔帶佢地出街玩, 洗唔洗做弓形虫 test ? 去邊度 test ? how much ?

我只係知道, 唔好掂佢地個沙盤, 如果要攪, 一定要帶手套, 口罩, 摸完佢地要立即洗手, 唔好同佢地一齊訓, 仲有無其他野要注意 ?

thx !

[ 本文章最後由 QQ70 於 08-10-18 19:59 編輯 ]

大宅

我養左6隻貓咪, 都係養左好耐, 知道有左bb有請教過醫生, 佢其實話冇需要驗的, 不過為要比家人安心, 我決定驗, 價錢我唔係太記得, 大約$500

我係婦產科醫生到驗, 佢話有幾種係驗弓型蟲的, 佢會詳細講解返你應該驗邊種

唔清擔心, 因為醫生話就算唔好彩感染左係有藥可以醫, bb比世都會冇事

只要唔去清潔沙盤, 平時注意衞生就ok了

珍珠宮

畀面勳章

我家有3隻貓..依家27WKS. 沒有驗弓型蟲. 一來我沒俾貓貓出街同食生肉..二來由養貓一日開始,都係老公處理便便.如果我處理.我一定帶手套.有時帶埋口罩的..
其實感染弓型蟲唔一定係貓身上會得到.食魚生都一樣會感染到架..不過我自己唔係好食魚生的.

子爵府

明白哂 !

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

大宅

我都有六隻猫貓..我都沒有驗弓型蟲呀
應該我事卦

別墅

係唔需要架
1.如果貓貓已有弓型蟲,你已經有抗體,弓型蟲唔會影響bb
2.如果貓貓沒有弓型蟲,貓貓唔出街係唔會有機會感染的,是外國的貓貓會出街才需要特別注意的

我也養了3隻貓貓,牠們已經3歲了,由有左到現在bb已2個幾月大都冇問題啦

原文章由 QQ70 於 08-10-18 11:52 發表
我岩岩知道 bingo 左 3個 weeks, 暫時未係時候照超聲波, 未知幾時預產期 !

但我養左4隻, 英國短毛貓, 由 bb 開始養到佢地2-3歲, 從來唔帶佢地出街玩, 洗唔洗做弓形虫 test ? 去邊度 test ? how much ?

我只係知道 ...

子爵府

原文章由 chelnfan 於 08-10-18 21:40 發表
係唔需要架
1.如果貓貓已有弓型蟲,你已經有抗體,弓型蟲唔會影響bb
2.如果貓貓沒有弓型蟲,貓貓唔出街係唔會有機會感染的,是外國的貓貓會出街才需要特別注意的

我也養了3隻貓貓,牠們已經3歲了,由有左到現在bb已2個幾 ...

咁我就放心哂喇 !

男爵府

我都剛剛有左,特別問過醫生同樣問題,佢都係話其實如果一路養開而貓貓又唔出街應該無乜問題,不過安全計我都會驗驗買個安心
有左後就改由老公清理貓貓砂盤,同埋同佢地玩完一定記得洗手咯(以前有時都會唔記得),生活上都無乜大改變o既

大宅

基本上你唔需要驗,因為你D貓係繁殖出黎既,一出生就係溫室長大,無出街又無食生肉,無途徑感染到!

如果你一定要驗普通西醫診所都有得驗,
$200-$300左右!

有用資料分享!
http://forum.baby-kingdom.com/vi ... &extra=page%3D1

http://epaper.pchome.com.tw/arch ... &s_cat=#c464392

節錄其中一段---

對抗過敏,請養貓!

貓咪的過敏原(貓毛、皮屑)較輕,可以在空氣中停留很久,使得空氣中過敏原濃度提高,高到人的免疫系統不會有所反應。他說,過敏原濃度太低時,人的免疫系統不會反應,過高時亦同,但僅有少數過敏原可以達到「過高」的標準,貓咪是有毛的動物中,唯一研究證實能產生這種效果的動物!

PS﹕我有兩隻貓貓,有左後我一直都親自照顧牠們,連沙盤都係我鏟!只要做好清潔工夫,沒有任何問題!BB一直很健康,佢下個月就出世喇!不用擔心!

貓貓與BB係可以共存既!

首頁

尾頁

跳至