自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

仲快過97嗰次完全冇得準備
一年前仲係一片好景..
對你哋有冇影響呀?我驚失業
洛威拿BB等有心人收養 :adore:

伯爵府

原文章由 Ms.Peg 於 08-10-18 11:56 發表
仲快過97嗰次…完全冇得準備
一年前仲係一片好景…唉..
對你哋有冇影響呀?我驚失業

出面有D中小企摺左la,港威突然吉左好多office.

男爵府

唔係哦, 今次其實已經好早之前有消息知道次按問題好嚴重, 由3萬趺到2萬4左右, 其實都唔算趺得快, 跟2萬4到2萬都維持左一段時間, 知驚既應該一早有哂準備, 放得就放. 之不過2萬跌落1萬4就趺得好快.

子爵府

BK Milk勳章

其實老美既次按問題預左
+上總統大選前多數都會跌
另外阿爺為左5環搞左好多假象
兩仔爺5環之前都係一片好景
5環過左2-3個月咋~大家有眼睇

貓也好,狗也好,請愛護尊重每個生命體

禁止訪問

大宅

原文章由 EVA222 於 08-10-18 12:34 發表
雖然好可怕,老公又蝕了很多錢,心情不太好,樂觀睇經濟會復原的.
莫文慰爸爸研究易經,佢幾年前起卦,話香港回歸十五年都會混亂,之後漸入佳境.
我識個男仔今年十二月係外國畢業,佢爸爸精通八字,很早幫個仔睇八字,話畢業 ...

回歸十五年,係咪即係2012年?那一年,聽聞世界的確好有好大變化,d "怪獸" 係果年會有乜陰謀就唔知(如果要實行大陰謀,真係會好壯觀喎),不過,如果到時候,世界真係變到極之好,甚至全世界和平大同的話(甚麼和平條約出現的話),即係話過你知,世界不久可能就有更大的災難在後頭也。

[ 本文章最後由 叮鈴 於 08-10-18 12:53 編輯 ]

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 叮鈴 於 08-10-18 12:45 發表

回歸十五年,係咪即係二零一二年?那年,聽聞世界的確好有好大變化,有乜陰謀就唔知,不過,如果到時候,世界真係變到極之好,甚至全世界和平大同的話,即係話個你知,世界不久就更有可能會發生更大的災難也。 ...

唔係吓嘩, 咁恐怖?

禁止訪問

珍珠宮

但有股評人至今份吹水話己見底,我唔敢講,因我不是神,但我不信.

1.1997年大冧市,但個個包括我之前環境算好,無炒股,無炒樓嘅響唔大,仍有工做,人工唔差.

2.2000年科網股又一次,工作/人工己何下滑,揾工開始難.

3.沙士香港最差,但歐美市場無問題,揾工超難,
有份工都要共患難減人工/削價揾工,因歐美,中國市場無事,好快上番.

今次,中國勞動法一起,珠三角的廠瓜完一間又一間,台灣三通,開始唔經香港,工人之前減咗唔會加番,物價加咗又無得減番,歐美市場死直,今年年頭接單己差,現在直頭cut單添.
我地之前縱使唔炒股炒樓,但咁多年,儲錢唔到兼洗凸啦.

香港人經過十年後,真係乜都乾乾淨淨,希望份工keep到,捱得過今次冰河時期.
留一口氣,荒夜裡點一盞風燈,我們一路同行。

每一個結束,都是一個新開始;集合力量,繼續發聲,They can’t kill us all。

大宅

原文章由 nz 於 08-10-18 21:03 發表
但有股評人至今份吹水話己見底,我唔敢講,因我不是神,但我不信.

1.1997年大冧市,但個個包括我之前環境算好,無炒股,無炒樓嘅響唔大,仍有工做,人工唔差.

2.2000年科網股又一次,工作/人工己何下滑,揾工開始難.

3.沙士 ...

難撈, 難撈,

唔知今次 last 幾耐

男爵府

今次重大呀
跟住嗰幾個月....我估重有多人會走失業
聽講重有幾間大野會執
[

大宅

唔係講笑今次真係好大獲,陸續有來又差唔多到年尾真係好擔心會.........

複式洋房

我好朋友兩公婆, 老公係公務員剛退休, 老婆剛被裁, 但佢地冇有怕, 因退休金加賠贘加積蓄有250萬係手, 仲有層供滿既樓.

唉, 如果我係咁就唔駛憂啦.

[ 本文章最後由 (!_!) 於 08-10-19 17:13 編輯 ]

男爵府

Yes

大宅

民房

原文章由 EVA222 於 08-10-18 12:34 發表
雖然好可怕,老公又蝕了很多錢,心情不太好,樂觀睇經濟會復原的.
莫文慰爸爸研究易經,佢幾年前起卦,話香港回歸十五年都會混亂,之後漸入佳境.
我識個男仔今年十二月係外國畢業,佢爸爸精通八字,很早幫個仔睇八字,話畢業時會撞上經濟蕭條,有三年不如意,之後會找到理想工作.

如果經濟蕭條只須3年那還可以 不要一跌不起便可
只要有足夠彈藥渡過這3年, 希望在明天

大宅

大家覺得ngo會唔會摺? 我依家真係有d驚
全新hp officejet printer~只售$1250 有意者請pm我!

禁止訪問

男爵府

似乎有個大浪來.....真係要積穀防飢mouth: mouth:

男爵府

各位做公務員既媽咪, 爸爸, 單身貴族, 個市靠你地啦, 我地中小企既, 打公既, 自僱既, 好快會無晒彈藥, 只有你地蔕起經濟啦.

若不是耶和華建造房屋,建造的人就枉然勞力;若不是耶和華看守城池,看守的人就枉然警醒。詩篇127:1

首頁

尾頁

跳至