跳至

首頁

尾頁

大宅

想問下各浸信會分校家長 你地小朋友依家學緊咩呢 ???
當然都歡迎其他幼園一齊分享下o既
我有個親戚想比較下wo

我兒子係讀運浸K1am
暫時一星期認一個中文字 一個Letter兩個word 大概兩星期一課普通話/聖經
功課每日一張worksheet
仲有每月定兩個月一次評估 今日剛評估完個仔識晒

另外大家用那出版社o既書 ??
我地用教育出版社 我覺得唔錯 出版社仲附有多媒體互動教學平台 比小朋友可以運用電腦遊戲之餘又可以學習

整體我覺得課程雖然較簡單 但小朋友對每個字都好深刻 課本亦理解得好好 最重要係學生德行方面有明顯進步

[ 本文章最後由 cooking^^mama 於 08-10-30 18:09 編輯 ]

大宅

我小朋友都是讀浸信會(WTT),不過是下午K3,而家好快每日都要寫新的生字,初時都怕佢跟唔到,但又OK喎!仲寫得好靚TIM~老師又有愛心,所以細佬都報埋呢間.

大宅

各浸信會分校家長入黎啦

請問如想入讀明年的K1幾時可以報名,有無N1架?

大宅

Hello Phobe 同校感覺都親切d hehe
你細仔出年讀K1呀 ??

D老師真係好好o架 對小朋友夠細心唔駛講 對家長仲好鬼有耐性tim 校長又夠風趣幽默

每日要寫幾多個生字呀 ?? 筆劃多唔多o架 ??

[ 本文章最後由 cooking^^mama 於 08-10-18 16:10 編輯 ]

大宅

原文章由 shirley317 於 08-10-18 11:04 發表
請問如想入讀明年的K1幾時可以報名,有無N1架?

無N1 你係米想報2009年-2010年 K1呀 ?? 9 月時已經開始報名啦 如果係係快D打電話去問下啦

[ 本文章最後由 cooking^^mama 於 08-10-18 16:08 編輯 ]

大宅

好難講每日幾多生字,日日唔同有時中文2個或句子,E.G.已經寫左郵差,有益,老師,多吃有益的食物....英文就寫~banana,knee, lettter...
我細仔出年讀K1啦~
原文章由 cooking^^mama 於 08-10-18 15:55 發表
Hello Phobe 同校感覺都親切d hehe
你細仔出年讀K1呀 ??

D老師真係好好o架 對小朋友夠細心唔駛講 對家長仲好鬼有耐性tim 校長又 ...

大宅

My boy is studying at WTT, K2 全日班。Now is writing English characters, simply Chinese word such as 中﹑日﹑小﹑大﹐ and some 數字。
熙熙&樂樂媽咪

大宅

原文章由 HP 於 08-10-21 13:16 發表
My boy is studying at WTT, K2 全日班。Now is writing English characters, simply Chinese word such as 中﹑日﹑小﹑大﹐ and some 數字。

咦 ... 個個都wtt o既

別墅

我想請問, 我個女今個星期6會去面試考k1, 請問面試詳情係點?, 會問小朋啲乜嘢?

子爵府

Hello cookingmama:
我囡囡都係運浸K1不過就係全日班, 你小朋友係邊班呀?

大宅

so far,你覺得學校怎樣?班主任老師又怎樣?她初初會否學多接觸家長傾談子女在校既情況?校既評估報告項目簡單或是多項呢? 有無旅行及其它活動項目?你地既午餐在校內姨姨煮或是叫出面飯盒供應商提供小朋友呢?
原文章由 mama1210 於 08-10-27 13:11 發表

[ 本文章最後由 HeiYanLeung 於 08-10-27 13:57 編輯 ]

大宅

原文章由 阿女媽媽 於 08-10-21 17:30 發表
我想請問, 我個女今個星期6會去面試考k1, 請問面試詳情係點?, 會問小朋啲乜嘢?

咦 ~~~ 依家先見到tim

你面試面成點呀 ???
今個星期六好似係新生面見日wo 你有無份呀 ??

大宅

原文章由 mama1210 於 08-10-27 13:11 發表

mama1210 我仔係上幼望呀 你呢 ??

子爵府

原文章由 HeiYanLeung 於 08-10-27 13:55 發表
so far,你覺得學校怎樣?班主任老師又怎樣?她初初會否學多接觸家長傾談子女在校既情況?校既評估報告項目簡單或是多項呢? 有無旅行及其它活動項目?你地既午餐在校內姨姨煮或是叫出面飯盒供應商提供小朋友呢? ...

Hi HeiYanLeung:
我地又見面啦.....hehe.......你仲未決定幫囡囡讀邊間呀???

子爵府

原文章由 cooking^^mama 於 08-10-27 16:04 發表

http://b.blog.xuite.net/b/4/2/1/13474008/blog_711631/txt/10588474/62.gif mama1210 我仔係上幼望呀 你呢 ??

我囡囡係你隔離課室全幼信呀. 上個星期六學校既親子種植計劃你有無參加呀??

大宅

咽!我仲驚你忘記我添 , 我之前就因運浸及禮賢唔知點選好! 後來最終選較近個間禮賢, 但我就感覺行政運作安排麻麻, 有些亂, 班主任有少跟主動我傾談, 比N1個間略遜一籌, 午餐就叫外面供應商回來, 實在失望!! 所有看完你地寫運浸, 好像有後悔感覺!
原文章由 mama1210 於 08-10-29 13:11 發表

Hi HeiYanLeung:
我地又見面啦.....hehe.......你仲未決定幫囡囡讀邊間呀???

大宅

我都有去親子種植喎,唔知你係那一位呢?我囡囡讀下高信.
原文章由 mama1210 於 08-10-29 13:13 發表

我囡囡係你隔離課室全幼信呀. 上個星期六學校既親子種植計劃你有無參加呀??

男爵府

hi , 我o係運頭塘做野ga ,
8反o黎呢間幼稚園評價好得喎!

大宅

原文章由 mama1210 於 08-10-29 13:13 發表

你係林老師o個班 我見林老師對小朋友都好好呀

有呀 你有無去呢 ?? 我唔記得左盤花要幾時落基肥呀 ????

大宅

原文章由 7evelyn 於 08-10-30 03:32 發表
hi , 我o係運頭塘做野ga ,
8反o黎呢間幼稚園評價好得喎!

真係幾好o架

首頁

尾頁

跳至