烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

我是整芒果凍餅的,如何令凍餅的餅底不會太淋(麥維他消化餅)?

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

餅底要壓實d,落多d牛油&雪耐少少
原文章由 [[]] 於 08-10-17 17:11 發表
我是整芒果凍餅的,如何令凍餅的餅底不會太淋(麥維他消化餅)?
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

別墅

你有否把餅底焗焗呢?
想唔淋的話 下回用 160度火焗10-15分鐘
或上色 放涼后 才入凍餅漿
希望幫到你

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

是否牛油問題.唔可以用搽麵包嘅牛油.因為唔究實.

少年耆英..為藝術而偽術..偽術煮意

複式洋房

原文章由 wong2323 於 08-10-17 17:19 發表
餅底要壓實d,落多d牛油&雪耐少少

YES!!!咁樣就好少會"淋"喎

大宅

哎呀,我無用牛油就咁放入雪櫃,請問係咪要放入冰箱,雪幾耐才倒入涷漿
(我是做芒果西米凍餅)

大宅

仲有要加什麼牛油??

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

一定要落牛油ga,我用普通的一舊舊牛油!(要用熱水座溶牛油至加落麥維他消化餅碎,搞勻壓實)
要放入冰箱,雪30分鐘才倒入涷漿
原文章由 [[]] 於 08-10-18 16:15 發表
哎呀,我無用牛油就咁放入雪櫃,請問係咪要放入冰箱,雪幾耐才倒入涷漿
(我是做芒果西米凍餅)

[ 本文章最後由 wong2323 於 08-10-18 17:31 編輯 ]
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

原文章由 [[]] 於 08-10-18 16:16 發表
仲有要加什麼牛油??

不如睇多次才整.
http://www.u21.org.hk/u21_2006/diy/recipes/mango/02.asp
少年耆英..為藝術而偽術..偽術煮意

侯爵府

家人話麥維他餅底甜得濟,可改用咩餅呢??

[ 本文章最後由 vean 於 08-10-19 00:51 編輯 ]

子爵府

原文章由 [[]] 於 08-10-18 16:16 發表
仲有要加什麼牛油??

無鹽牛油...

請問茫果溶..用新鮮茫點整先正...(冇咁水)
thanks

大宅

謝謝各位的分享,我會再努力!
我是給小兒十一月份學校開生日會用,如果到時買不到芒果,各位有什麼生果提議呢?

子爵府

原文章由 [[]] 於 08-10-19 01:18 發表
謝謝各位的分享,我會再努力!
我是給小兒十一月份學校開生日會用,如果到時買不到芒果,各位有什麼生果提議呢?

士多啤梨..同藍梅都好正架....

大宅

thank you

複式洋房

回覆 #12 [[]] 的文章

朱古力味

大宅

首頁

尾頁

跳至