論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

熱血勳章

自從9月尾炒咗工人,已經差不多半個月了.初初請工人時間Agency 話明2年免費換工人,只會收番$500手續費,由於個工只是做了一年,所以我應該享有呢個服務.
個Agency叫我自己響網上自己揀,好啦咁我自己揀啦,搵咗同佢講(幾次)都話比人hold 咗,永遠都只係搵我佢,從來都沒主動搵我,愛理不理,我對呢間Agency 好失望!
唔知有無人同我一樣?Or 能夠成功換個好工人呢?

大宅

可唔可以告之邊間/地址,或pm比我,等我唔幫襯佢。

伯爵府

我都係!
不過呢排印尼新年,好少工人,來緊會多D。

大宅

熱血勳章

原文章由 necohaos 於 08-10-18 16:19 發表
可唔可以告之邊間/地址,或pm比我,等我唔幫襯佢。

將軍澳標X僱傭公司

大宅

mine too. agency態度超差, 搵親佢就話見緊客(我心諗: 我都係你既客喎). 又話+$500可以換工人(我個工人做野又唔掂, 又偷野), 但又呀支呀阻, 呢樣唔得, 嗰樣唔掂.

千其唔好幫櫬陽x僱傭!!! 永不錄用!!!!!!!(英皇道)
全新hp officejet printer~只售$1250 有意者請pm我!

大宅

熱血勳章

不過對於幫我炒工人的程序,fax文件到入警處都做足,follow 得幾好,但對於再請工人就令我非常失望!

大宅

原文章由 Rubyng429 於 08-10-18 16:40 發表
不過對於幫我炒工人的程序,fax文件到入警處都做足,follow 得幾好,但對於再請工人就令我非常失望!

我嗰間力挽狂攔, 不停勸我唔好炒, 連信都唔肯寫
全新hp officejet printer~只售$1250 有意者請pm我!

洋房

咁當初你比幾多錢去請一個新工人呢?因為每間都不同價錢,我都想知家陣市價如何?

大宅

熱血勳章

$2000

大宅

好似係$2399. 呢間野永不錄用!!!!!!!!

複式洋房

車厘B, 我咪同你一樣搵呢間(唔同分店),真係永不錄用.
我宜家都唔知點算, 8月25日個第一個印印到,做咗10日,貨不對版,唔識做野,又溝通唔到,連野都無整比我個女食,最後仲攪到我隻腳整親,頂唔順,10天炒咗, 跟住我9月19日再選一個菲菲,間野話10天內通知我簽合約, 我由9月29日追到今時今日,間野一D野都未做過,只係推說個菲姐未到公司簽,又諸多借口,我仲諗住可以X'MAS前工人可以到,咁又比佢拖咗一個月,錢又比佢地收咗, 你話我點呀, 佢宜家先叫我再選過一個, 選過又點, 又拖? 又選? 唔簽又選? 又拖?咁我呢世都唔請到!
呢間野真係唔得架! 可以成日唔同職員, 上午打去仲係到, 下午打去話病走咗, 第二日可以話無做, 第二個職員又推說唔係佢跟開要問問, 由八月宜家D職員可以全部唔同人, 有時打去仲無人聽添, 一係就叫你留電話, 但永遠唔會覆.
唉! 點解, 我想請個人幫下手啫, WHY? 我又唔係請黑工, 又唔係UNDERPAY.

洋房

我亦剛剛炒咗件印印,Agency第一次收我$1850(此乃手續費不包括驗身及保險),現在揀咗另外一件印印,但話收我$160簽Visa費用並冇其它費用再須要付。而自己則再帶新既工人去驗身。

複式洋房

回覆 #1 agnespor 的文章

咁你嗰間咪算好囉, 我第一次比2800,而家換要比500,都係唔包hk驗身, 仲要比1000按金,要個工人到港後一個月至有得比返我.

大宅

原文章由 agnespor 於 08-10-18 09:52 PM 發表
我亦剛剛炒咗件印印,Agency第一次收我$1850(此乃手續費不包括驗身及保險),現在揀咗另外一件印印,但話收我$160簽Visa費用並冇其它費用再須要付。而自己則再帶新既工人去驗身。 ...

係呀,你呢間咪算好囉, 其他d都話要再收$500以上+ visa 費, 真係呃人呀!!!!
Pretty Princess Petite Prince

大宅

我3年前都係錦, 最後搵咗第二間至攪掂。

原文章由 Rubyng429 於 08-10-18 16:29 發表

將軍澳標X僱傭公司

大宅

熱血勳章

回覆 #15 Bear-bear 的文章

係呀,我D friend都係咁同我講唔好等,搵過間好過,因為你急佢唔急.

大宅

我要比$500+1000按金+750驗身

複式洋房

回覆 #1 熙媽咪 的文章

咁你始終換唔換到, 同埋攪咗幾耐?

複式洋房

回覆 #4 Bear-bear 的文章

我就唔係你果間agency,我係陽x女x, 咁你有無退返錢?

別墅

回覆 #1 Rubyng429 的文章

我同事都遇到差不多情況,不過不是同一間分店。個舊工人的資料完全唔對,跟本就係另一個人。個工人仲講到明唔會做事。個agent又係拖,我同事後來叫佢老公日日放工上去公司大大聲找個Agent,見唔到唔走,終於先換到一個咋。

我自己兩年幾前就不幸中招,個工人跟本只係到咗一日,我仲比咗兩次$$添。agent (美xx, 佐敦)自己係老闆,都只係敷衍我,仲大我話即管去消委會告添。當時我兩個b好細,又無老公,激死我。

我勸你如果有時間咪學我同事咁;如果無,揾過一間啦,其實代價「只係」$$啫,抓實唔放自己才是最大輸家,無謂激死自己。

首頁

尾頁

跳至