嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我仔2個月......肚餓就識大叫....
la 開比佢食,2啖又訓過...好激心呀
梗晏黎要食成個鈡
有時最後会比返哂我
....ヌ食得唔多....最多3,有時只吃到一安,,,,,
點好.....仲未介夜
tim ar

複式洋房

我囝囝都係一樣,我都擔心死啦....可能係厭奶

大宅

原文章由 joely 於 08-10-18 16:21 發表
我仔2個月......肚餓就識大叫....
好la 開比佢食,飲2啖又訓過...好激心呀
梗晏黎要食成個鈡
有時最後会比返哂我
唉....ヌ食得唔多....最多3安,有時只吃到一安,,,,,
點好.....仲未介夜
奶 tim ar
...

我個女都係咁.開始時都以為係厭奶.後來換過幾個唔同奶咀.
發覺佢原來可以食得多d同快d.現在2個幾月食180ml.一日五餐.
早上6點食第一餐.晚上9點佢要200ml.食完立即瞓覺到第二日早上6點.我無尊登同佢介夜奶.我由得佢食.到差不多2個月佢自己唔再需要食夜奶了..我媽媽話.bb仔係好叻叻.佢地覺得有需要先會食夜奶.無需要時你點叫佢地起身食奶.佢地點都唔會食要瞓覺.我個女咪係咁囉..

之前我個女食120ml食成個鍾.有時仲哭住黎食.好慘咁.
後來我先生話可能個奶咀洞太細.出得慢.B女又肚餓.咪食到發脾氣.跟住就會哭.之後仲瞓覺唔食..

有時我個B女因為有肚風掃唔出.佢都會唔食加咪實眼.以為佢瞓左啦.一抱佢去床仔瞓.無耐就立即哭...唉.食唔飽又點瞓得好呀..

大宅

我阿b都係咁呀!佢就快2個月大,但一直最多飲到120ml奶(間唔中),多數90ml,有時只得30ml,每次都好似同佢搏鬥咁,最近仲嘔奶(係好勁果隻),攪到我地更加唔敢迫佢飲,已經試過用chuchu 同b-free樽,都好慢,最後用piegon,係快好多,但又多風。見佢飲得咁少奶真係好心痛,試過担心到喊。睇醫生有用嗎?

大宅

如果發現bb食奶好慢同埋食兩啖就唔食, 可以試吓換下一階段嘅奶咀先, 因為佢哋無乜耐性慢慢食架!

首頁

尾頁

跳至