自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問piano的眾數點解是加s,而不是加es.本人衹是知道o字尾應該是加es.請指教,thanks.

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

乜唔係只有 s, x 尾嘅眾數字先係加 es 咩

原文章由 fchinhin 於 18/10/08 18:09 發表
請問piano的眾數點解是加s,而不是加es.本人衹是知道o字尾應該是加es.請指教,thanks.

別墅

巳本人所知, sh,ch或o字尾嘅衆數是加es, 但不明白 piano 點解加s.

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

"o" 字尾嘅動詞or名詞

examples: go > goes; tomato > tomatoes; veto > vetoes

呢個例外情況和讀音/文法/習慣有關, 咁耐以黎都是咁使用, 不用太深究原因.

以上原則都唔係用於所有"o"字尾的字. 如果那個最後的 o 字之前是一個響音字母 (a,e,i,o,u), 複數就只係需要加"s", 唔洗"es". 例如taboo > taboos. 另外, 源自外來語嘅"o"字尾嘅字也不需要加es, example: piano > pianos.

Piano" 只不過係鋼琴嘅外文名,其實鋼琴嘅全名應該係叫" Pianoforte"

明白嗎?

[ 本文章最後由 kc_01k 於 08-10-18 18:53 編輯 ]

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 kc_01k 於 08-10-18 18:50 發表

examples: go > goes; tomato > tomatoes; veto > vetoes

呢個例外情況和讀音/文法/習慣有關, 咁耐以黎都是咁使用, 不用太深究原因.

以上原則都唔係用於所有"o" ...

好叻叻呀

別墅

Thank you very much !
原文章由 kc_01k 於 08-10-18 18:50 發表

以上原則都唔係用於所有"o" ...

首頁

尾頁

跳至