自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

呢排呀b面上既濕疹又起,一達達紅左,我已經好唔開心, 原本佢塊面仔好滑,而家整到咁肉酸.
呢幾日行mall,有d sales見到佢,一開口就問: 呀b塊面做咩呀? 係咪d疹定係癬黎架?
今日我行左入去間賣bb野既舖頭,又比d sales問.
我知有時佢地想友善d,諗住同d客傾下計,但我真係好介意d sales用呢d話題問我.
正如你生到成面瘡,如果有人行埋黎問你點解生咁多瘡,你都會唔開心.

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 #1 gion 的文章

有些少個心唔舒服lor.
;-)

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 gion 於 08-10-18 22:08 發表
呢排呀b面上既濕疹又起,一達達紅左,我已經好唔開心, 原本佢塊面仔好滑,而家整到咁肉酸.
呢幾日行mall,有d sales見到佢,一開口就問: 呀b塊面做咩呀? 係咪d疹定係癬黎架?
今日我行左入去間賣bb野既舖頭,又比d sales問. ...

D sales同侍應都好煩, 一日唔係問呢樣就問o個樣, 食餐飯都唔安樂!

子爵府

人地可能都係關心下姐,應該無心嘅,有時佢地係想嘍人傾計但又唔知諚姐。

伯爵府

我又唔係太介意
反而有時同人交流下會有其他改善辦法呀

侯爵府

可能人地都係出自真心的關心,
朋友bb塊面時時比蚊針完都紅紅地,
我見到都係第一句問朋友咩事.....

大宅

我又覺得冇咩問題播
傾傾下 可能學到d心得架

大宅

有時我見到d bb濕疹好勁,都會問下佢媽咪,其實我係想同佢分享下,介紹d藥膏&方法比佢,因為我兩個小朋友都有濕疹,不過多數父母都好似樓主一樣,唔多鐘意,可能又係覺得人0地話佢bb.講真,要話都唔需要係你面前講啦,我覺得開得口既多數都係出於關心.

大宅

原文章由 EvaLam^^ 於 08-10-19 00:05 發表
有時我見到d bb濕疹好勁,都會問下佢媽咪,其實我係想同佢分享下,介紹d藥膏&方法比佢,因為我兩個小朋友都有濕疹,不過多數父母都好似樓主一樣,唔多鐘意,可能又係覺得人0地話佢bb.講真,要話都唔需要係你面前講啦,我覺得 ...

男爵府

原文章由 wkchoy 於 08-10-18 22:31 發表
我又唔係太介意

me too

男爵府

醒目開學勳章

我都係咁覺得. . .個心可能唔舒服, 但講到底人地冇惡意既, 可能人地都係問候一下啫, 但技巧又唔多好咁囉. . . .

原文章由 helentong 於 08-10-18 22:30 發表
人地可能都係關心下姐,應該無心嘅,有時佢地係想嘍人傾計但又唔知諚姐。

男爵府

唔介意~我仲會話比佢知做咩會咁~

別墅

我既小朋友都有濕疹問題,有時都幾嚴重的;走到街上,認識的不認識的人都會問,最怕聽到的說話是:"乜D皮膚咁差傢?"每次聽到我都會唔開心...老實講句:"我都唔想佢咁的!"但事後我會同自己講,人家都係想關心自己個BB唧,轉個頭就唔放上心喇!但你既感受,我明白的!
最新日韓小公主髮飾...facebook: "Princess Qcute"

男爵府

原文章由 wkchoy 於 08-10-18 22:31 發表
我又唔係太介意

我都係咁諗.

水晶宮

原文章由 loveyammie 於 08-10-18 23:47 發表
我又覺得冇咩問題播
傾傾下 可能學到d心得架

我同意, 有時我見到第二D bb 俾o野咬到周身腫晒
我都好樂意同佢地講番用咩方法可以避免俾o野咬

伯爵府

講真我湊女咁耐, 我媽好多o野都唔記得
都係我睇開個中醫教我湊女咋
但有時同其他人交流下意見, 當學多 d o野都無妨

複式洋房

我囝囝2,3個月大時都攪到成臉紅紅腫腫,用左2次膚輕松軟膏好番哂~~~
謹思,謹言,謹行,尊己及人.

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

原文章由 lypoon 於 08-10-18 22:21 發表

D sales同侍應都好煩, 一日唔係問呢樣就問o個樣, 食餐飯都唔安樂!

係呀,有d侍應真係好煩,得閒就行一個過黎,隔一陣又第二個,比我安安樂樂食餐飯都唔得.
之前有一個叫我用bb新鮮熱辣既片達響bb塊面到,咁樣可以醫濕疹. 我第一個反應係:黐x線! 佢講到好有用. 我都費事再應佢,可能呢d古法對佢黎講好work啦,但我係文明人,講衛生,呢d咁唔科學既方法你用飽佢啦.

男爵府

我唔介意~~佢地都係出自關心~~
PLANNING~~~~~

首頁

尾頁

跳至