自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

你地囝囝/囡囡有無特別好鐘意一個異性嘅小朋友.

我囝3歲半, 佢好鐘意一個女囝同學, 老師成日話佢做咩都要痴住呢個小妹妹, 有嘢食又要同佢分享, 將佢地分隔開組別, 都成日兩個隔空對話, 我真係有d啼笑皆非.

初時我有叫佢唔好成日攪個小妹妹, 佢好唔開心, 試過夜晚瞓覺叫個小妹妹嘅名. 覺得咁迫佢係唔o岩, 但又唔想佢影響學習.

我見過佢成日錫個小妹妹塊面, 我真係唔知點解, 佢錫佢時真係好似情深款款咁, 個小妹妹又好鬼霖咁, 我都唔知點算.

有時D親朋好友講笑問, 呀XXX靘唔靚呀? (註: o個d人係唔知佢同小妹妹嘅事嘅) 佢即刻會話: "唔靚, 呀xxx(小妹妹個名)就靚, 佢好靚呀"

其實個小妹妹又真係好靚, 好似d mix 咁.

老師話佢近日有小小改善.

你地會點做?

子爵府

回覆 #1 kc_01k 的文章

唔使擔心,同佢講唔可以隨便錫人架,拖下手仔好la,好在小妹妹唔介意姐

我個仔3歲時都係咁,係playroom見到個妹妹仔就攬住唔放,仲話要帶返屋企wor,嚇到個妹妹wah wah 聲,返到屋企仲同我講個妹妹着住條粉紅色裙好覩wor,唔好話妹妹,我都比佢嚇親,不過到咗k2/k3就巳經識得同女仔保持距離la,仲話d女仔好煩tim,而+同佢提返果件事,佢死口都唔認,話我作嘢

男爵府

剛相反....係一個女仔日痴住我仔
因有時湊佢返學...佢會拖住我個仔...老師
話個妹妺好LIKE佢....成日跟住佢....之前坐佢
隔離..後來調左位......
[

伯爵府

唔使咁擔心呀
反而要教佢唔可以隨便錫人喎

翡翠宮

原文章由 helentong 於 08-10-18 21:43 發表
唔使擔心,同佢講唔可以隨便錫人架,拖下手仔好la,好在小妹妹唔介意姐

我個仔3歲時都係咁,係playroom見到個妹妹仔就攬住唔放,仲話要帶返屋企wor,嚇到個妹妹wah wah 聲,返到屋企仲同我講個妹妹着住條粉紅色裙好覩wo ...

明明一個令我幾煩嘅問題, 比你笑c我, 你仔怕醜呀, 驚你笑佢.

係咪男仔同女仔都天生異性相吸呢?

伯爵府

原文章由 kc_01k 於 08-10-18 22:19 發表

明明一個令我幾煩嘅問題, 比你笑c我, 你仔怕醜呀, 驚你笑佢.

係咪男仔同女仔都天生異性相吸呢?

佢如果淨係同同性一齊玩, 對同性咁樣你咪仲驚
所以唔使太擔心, 當呢個係教佢性教育好機會囉

翡翠宮

原文章由 wkchoy 於 08-10-18 22:24 發表

佢如果淨係同同性一齊玩, 對同性咁樣你咪仲驚
所以唔使太擔心, 當呢個係教佢性教育好機會囉

我都唔知點教佢性教育呀!

我而家教佢, 同佢講佢係男孩子, 佢c都話佢自己係女孩子.

翡翠宮

原文章由 小魚兒正正 於 08-10-18 22:05 發表
剛相反....係一個女仔日痴住我仔
因有時湊佢返學...佢會拖住我個仔...老師
話個妹妺好LIKE佢....成日跟住佢....之前坐佢
隔離..後來調左位......
...

真係聽倒都覺得可愛呀, 不過到自己子女有發生咁樣時, 都幾頭痕.

伯爵府

原文章由 kc_01k 於 08-10-18 22:35 發表

我都唔知點教佢性教育呀!

我而家教佢, 同佢講佢係男孩子, 佢c都話佢自己係女孩子.

家計會好似有呢類支援呀, 你可以打電話去問下呀

翡翠宮

原文章由 wkchoy 於 08-10-18 22:37 發表

家計會好似有呢類支援呀, 你可以打電話去問下呀

係咩? 等我星期一打去問吓先.

好似聽過, 係咪會借對男女公仔(有生殖器) 比你返屋企教佢呀?

伯爵府

原文章由 kc_01k 於 08-10-18 22:43 發表

係咩? 等我星期一打去問吓先.

好似聽過, 係咪會借對男女公仔(有生殖器) 比你返屋企教佢呀?

我又唔太清楚喎
因為我都成年前唔記得睇咩節目有講過下
我個女o個時先得一歲, 所以我無太留意呀

翡翠宮

原文章由 wkchoy 於 08-10-18 22:48 發表

我又唔太清楚喎
因為我都成年前唔記得睇咩節目有講過下
我個女o個時先得一歲, 所以我無太留意呀

唔緊要啦, 到我問完, 又話返比你地知oY.

唔該晒你.

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

伯爵府

原文章由 kc_01k 於 08-10-18 22:56 發表

唔緊要啦, 到我問完, 又話返比你地知oY.

唔該晒你.

唔使客氣~

子爵府

回覆 #5 kc_01k 的文章

基本上到小學就好明顯係異性相佢,男仔話d女仔好煩同好嘈時女仔又話憎d男仔naughty同多口。

有時朋友仔帶埋個妹黎屋企玩,個仔够膽死拖朋友入房閂門然后帖張紙"no girls allowed"。

同朋友食飯,大家都有小朋友,佢淨係同男仔傾計,永遠當d女仔透明。

我睇佢幾時死係d女手上

子爵府

其實如果小朋友得3歲,最簡單直接嘅性教育就係同佢一齊冲凉,有時Daddy同bb,有時媽咪同bb。

男爵府

醒目開學勳章

樓主, 不如你趁你個仔仲細, 同佢一齊沖涼, 然後趁機會慢慢教佢性教育啦...

(打完句野先知樓上#16所見略同... )
不過真係架, 趁佢未面紅, 你好教佢喇, 而家唔教, 到第二時5,6歲當街當巷問你D檻介問題仲難開口呀. .

[ 本文章最後由 AA媽媽 於 08-10-19 00:39 編輯 ]

翡翠宮

原文章由 AA媽媽 於 08-10-19 00:37 發表
樓主, 不如你趁你個仔仲細, 同佢一齊沖涼, 然後趁機會慢慢教佢性教育啦...

不過真係架, 趁佢未面紅, 你好教佢喇, 而家唔教, 到第二時5,6歲當街當巷問你D檻介問題仲難開 ...

唔怕話你知, 我真係未同呀囝一齊沖過涼 , 今鋪都係走唔甩多...

我聽日會同佢一齊沖. 黎返套"與子共浴".

瑪瑙宮

好媽媽勳章

唔好意 c , 想請教下 .... 我囡而家 25 個月大 , 幾
大度同佢一齊沖好呢 ?

係唔係真係 daddy 都要同佢沖架 ? 諗起都好似
好怪甘 .... 可唔可以分享下呀 !!

唔該哂 !!

原文章由 AA媽媽 於 08-10-19 00:37 發表

不過真係架, 趁佢未面紅, 你好教佢喇, 而家唔教, 到第二時5,6歲當街當巷問你D檻介問題仲難開 ...

男爵府

醒目開學勳章

我覺得爸爸/媽媽同小朋友一齊沖都冇問題喎. . . 我個仔都四歲, 都有同佢一齊沖, 而我朋友就有個囡, 就爸爸/媽媽都有試過一齊沖. . .

我諗住讀小學就唔會一齊沖架喇, 所以係都剩返黎緊呢兩年一齊沖...沖涼果陣小朋友自然會問你野架喇, 咁就大大方方咁答佢問題便是了。

果陣我個仔好似都係差唔多三歲先第一次一齊沖涼, 之後到而家, 都其實只不過係久唔久先一齊沖(可能大約兩星期一次掛), 對我黎講, 佢又唔識提問, 太細一齊沖又好似冇乜教育作用, 但有D媽媽, 沖涼其實係親子, 唔係教育, 咁其實早d都冇乜所謂既 . . .

原文章由 chickenwing2006 於 08-10-19 01:01 發表
唔好意 c , 想請教下 .... 我囡而家 25 個月大 , 幾
大度同佢一齊沖好呢 ?

係唔係真係 daddy 都要同佢沖架 ? 諗起都好似
好怪甘 .... 可唔可以分享下呀 !!

唔該哂 !!

...

首頁

尾頁

跳至