懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

本人今胎想試一試餵人奶, 請問有冇奶泵推介呢 ?

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 yiuyiu213 於 08-10-19 09:03 發表
本人今胎想試一試餵人奶, 請問有冇奶泵推介呢 ?

我用奶泵餵人奶餵到阿女1歲. 我覺得Avent好好用, 好舒服, 完全冇唔舒服感覺. 因為阿女唔肯埋身食, 所以我100%全人奶都係泵出嚟. 日子有功, 有時我可以一邊泵一邊瞌眼瞓. 我初初買手動, 用咗一日好習慣, 好有信心會用落去, 跟住叫朋友第二日嚟探我時買電動.

06年尾買, 手動要$320, 電動要$1500~1600. 而家電動出咗平價版, 冇豪華袋, $1000. 你可以考慮邊款.

佢因為有花瓣形軟墊, 所以勁舒服. 一分錢一分貨.

複式洋房

我買了個medella電動的奶泵,都是$780(仲有九折)。都幾好用。

別墅

我記得8月去bb展有睇過Avent示範電動泵, 都覺得好吸引, 不過當時我記得價錢好貴無買, 乜依家有平價版出左咩? 如果係$1000又買得過wor..

大宅

原文章由 sensei 於 08-10-19 13:02 發表

我用奶泵餵人奶餵到阿女1歲. 我覺得Avent好好用, 好舒服, 完全冇唔舒服感覺. 因為阿女唔肯埋身食, 所以我100%全人奶都係泵出嚟. 日子有功, 有時我可以一邊泵一邊瞌眼瞓. 我初初買手動, 用咗一日好習慣, 好有信心會 ...

多謝你的回覆.
因為我還需要湊大女, 不能下下埋身餵, 所以打算用奶泵.
請問平價版是否在普通的百貨公司買到. (吉之島之類)

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 mayaent 於 08-10-19 13:52 發表
我記得8月去bb展有睇過Avent示範電動泵, 都覺得好吸引, 不過當時我記得價錢好貴無買, 乜依家有平價版出左咩? 如果係$1000又買得過wor..

Avent電動奶泵比其他牌子貴, 所以一般百貨公司都唔賣. 你可以去Mothercare度睇, 我見過$1000 (1年前) 同我買$1600一樣, 只係冇咗個精緻出街袋. 佢嘅花瓣軟墊真係好舒服.

子爵府

原文章由 sensei 於 08-10-19 13:02 發表

我用奶泵餵人奶餵到阿女1歲. 我覺得Avent好好用, 好舒服, 完全冇唔舒服感覺. 因為阿女唔肯埋身食, 所以我100%全人奶都係泵出嚟. 日子有功, 有時我可以一邊泵一邊瞌眼瞓. 我初初買手動, 用咗一日好習慣, 好有信心會 ...

我第一胎用Aven手泵,真係好舒服,不過之後粒星星成日彈上來好煩,係唔係我一日泵幾次所以粒星星會容易壞呢?你有無這個問題呢?

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 yiuyiu213 於 08-10-21 21:37 發表

多謝你的回覆.
因為我還需要湊大女, 不能下下埋身餵, 所以打算用奶泵.
請問平價版是否在普通的百貨公司買到. (吉之島之類)

你睇睇以下網址, 然後打去買價錢或親身去看看.
http://www.mothercare.com.hk/index.php?target=categories&category_id=210

伯爵府

我之前都係用avent手泵,好好用,果時喺護協買$280~

子爵府

會唔會好嘈o家? 如果攞返公司toilet pump會唔會好嘈o家?

原文章由 sensei 於 08-10-25 21:44 發表

Avent電動奶泵比其他牌子貴, 所以一般百貨公司都唔賣. 你可以去Mothercare度睇, 我見過$1000 (1年前) 同我買$1600一樣, 只係冇咗個精緻出街袋. 佢嘅花瓣軟墊真係好舒服. ...

男爵府

陪月勳章

原文章由 米奇BB 於 08-10-25 22:39 發表
我之前都係用avent手泵,好好用,果時喺護協買$280~

我岩岩o係吉之島21週年個大減價買左avent手泵, $240. 買多樣野加埋夠300蚊又用到張50蚊現金卷, 好抵呀~

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 binbin仔 於 08-10-25 23:11 發表
會唔會好嘈o家? 如果攞返公司toilet pump會唔會好嘈o家?

有聲, 在toilet裡面洗手盆位都會聽倒, 但出面就應該聽唔倒. 我自己在公司就book間房, 閂埋門泵. 房門玻璃黐晒廢紙. 公司文化, 有第一個, 第二個就冇人會覺得奇. d同事只會覺得我偉大, 同埋個個都唔敢lunch hour嚟搔擾我.

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 mimiNbaby 於 08-10-25 23:50 發表

我岩岩o係吉之島21週年個大減價買左avent手泵, $240. 買多樣野加埋夠300蚊又用到張50蚊現金卷, 好抵呀~

真係好抵. 記住要生完先至用, 唔好未生就走嚟試.

我買完手動用咗一日, 因為超舒服同個人啱啱出院好攰, 所以第二日買電動 (電動套裝內包埋手動配件, 即一機兩用). 我覺得如果主要埋身食, 得閒嗰時或者就谷奶嗰時用手動冇問題. 但我阿b唔肯埋身食, 我係100%全人奶唔用奶粉全部泵出嚟, 手動就攞我命. 而且會肌肉勞損. 但我又唔會奢侈到買雙泵 (成$4xxx).

我識有d媽咪趁有就日日泵, 一得閒就泵. 泵好用儲奶袋 (用完即棄那一隻) 放冰箱. 但個冰箱就要清場唔擺其他嘢, 放滿一個冰箱仲要借埋樓下朋友個冰箱. 個bb就食人奶食到歲幾. 名乎其實奶媽.

子爵府

o華, 勁呀, 可以book 個room 用作pump 奶, 我公司一定唔得
o拉..

原文章由 sensei 於 08-10-26 09:41 發表

有聲, 在toilet裡面洗手盆位都會聽倒, 但出面就應該聽唔倒. 我自己在公司就book間房, 閂埋門泵. 房門玻璃黐晒廢紙. 公司文化, 有第一個, 第二個就冇人會覺得奇. d同事只會覺得我偉大, 同埋個個都唔敢lunch hour嚟 ...

子爵府

其實avent 電pump 幾多$至叫抵買呀? 1k 呀?

原文章由 sensei 於 08-10-26 09:48 發表

真係好抵. 記住要生完先至用, 唔好未生就走嚟試.

我買完手動用咗一日, 因為超舒服同個人啱啱出院好攰, 所以第二日買電動 (電動套裝內包埋手動配件, 即一機兩用). 我覺得如果主要埋身食, 得閒嗰時或者就谷奶嗰時用 ...

首頁

尾頁

跳至