懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我上次有請陪月, 今次打算請番上次果個. 但係我媽咪話我陪月le樣唔做果樣唔做. 我媽咪自己在仁愛堂都上左陪月課程, 佢話佢地Miss教佢地有d野係應該包埋做的. 我唔知係佢Miss對佢地要求嚴謹d, 定係一般陪月都明文規定唔駛/只係唔願意/要另外收費先做某d野, 所以我想知其他人請的陪月係咪都係咁.

例1: 簡單的清潔家務/掃地. 我媽咪話: 個陪月唔做, 唔通要個產婦做呀, 湊bb地方要乾淨, 陪月係服侍產婦的, 所以應該做埋簡單的清潔.

例2: 煲薑醋和烚紅雞蛋. 我媽咪話: 請得佢梗係要幫手做, 個陪月唔做, 唔通又要個孕婦/產婦/另外請工人做, 有工人的話都未必要請陪月啦.

例3: 十二朝時用碌柚葉水清潔一下屋企. 我媽咪話le樣野佢地Miss都要佢地做的. 但我就覺得唔係人人都迷信有le D規舉架喎.

另外, 我個陪月上次講明係只幫我一煮食, 不過上次我無工人, 夜晚都係得我同我老公食, 所以陪月就煮多少少晚餐碟餸和洗多少少米, 咁就ok. 但今次有工人和我個仔, 咁係咪要陪月煮完之後, 我工人另外再煮呢?

我陪月上次無講明要收幾錢利是, 希望今次都係照舊.

伯爵府

仲有, 我陪月係車費另計的, 實報實銷. le樣又係咪行規呢?

男爵府

好媽媽勳章

我覺得做唔做清潔, 係你哋兩個人共識. 至於煲醋, 好多陪公司都講明可以生之前做, 但要計錢. 或者人工由煲醋/煮嘢帶去醫院開始計. 最緊要係佢照顧bb方面做得好唔好. 有冇經驗, 萬一bb有咩事, 佢夠唔夠專業. 請陪月始終同請工人唔同. 我之前係親戚, 除咗照顧bb同我之外, 若要我落手落脚做的佢會幫我. 例如洗碗, 煲水. 洗咗衫佢都會幫我晾, 但就唔駛止意會有人主動幫你抺窗, 吸塵, 抺地.

所以最好開工前講清楚, 唔駛大家唔開心囉.

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

我都喺一間agency請陪月嘅, 就樓主例子有以下答案:
1. 陪月只負責照顧產婦同BB, 唔會做清楚等家務. 冇工人就產婦老公做番或另請鐘點幫手.
2. 煲薑醋係要收$500人工(我問過幾間, 呢個係公價), 材料費另計.
3. 我冇諗過要用椂柚葉清潔, 所以冇問. 但同第一項相同原則下應該唔包的.

因為陪月嘅工作性質唔係家傭, 好難要求佢做清潔工夫. 如果本身個工人識得照顧產婦, 產婦都唔會用過萬蚊請陪月啦.

伯爵府

多謝sensei和tantanmama的意見.

我在BK le度睇過人地d陪月的case, 大致上都係咁, 唔包做清潔家務和煲薑醋, 我解釋俾我媽咪知, 話宜家大部分陪月都係咁, 但係佢覺得唔合理, 又話自己學過知道陪月應該包括做d乜. (佢以前湊我地三兄妹和湊我表弟, 宜家讀完陪月course唔係真係諗住去幫人做陪月, 只係想學下新野和第時幫下手湊孫.) 唔知仁愛堂教出黎的陪月係咪真係咁抵得諗, 幫手做埋清潔等等......

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

1.其實正常簡單家務都會做,例如,拖地,掃地,抺塵.(因這些都關付到亞b嘅健康).
2.煲薑醋和烚紅雞蛋.(都屬於陪月工作)
(煲薑醋應是代落豬手同雞蛋)
3呢樣就唔多清楚,

若要煮多幾個人嘅飯都唔係問題,其實都係好簡單嘅事,

不過請陪月時,最緊要先小人後君子講清楚相方大家嘅要求,咁第日就唔怕有爭執.

仁愛堂嘅導師係咁教,因我都係仁愛堂出來的.

[ 本文章最後由 bb363597 於 08-10-19 23:47 編輯 ]
[img]http://www.baby-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=212624&do=album&picid=839365[/img]

大宅

亨媽舊年請過一個陪月 , 個情況同你完全一樣 , 亨媽又覺得合理喎 , 但媽咪 & 爹d又係話佢乜都唔做 , 成日喺亨媽面前投訴佢 , 攪到自己好唔開心... , 但亨媽都堅持請咗個陪月3 個月 .
1 . 清潔家屋一定唔會 , 但會日日抹bb房入面嘅嘢 & 吸塵 .
2 . 每日洗奶樽 & bb衫 .
3 . 每星期換bb床單 .
4 . 每日買餸煮午及晚餐 , 款式非常簡單 , 只有我 / 老公 / 陪月3人食 , 食完會洗碗 .
5 . 有需要會煲代茶 .
6 . 12朝煮雞酒 , 亦有幫手招呼親友食 .
7 . 每日臨走前倒垃圾去垃圾房 , 因有bb臭臭喺入面 .
8 . 車費實報實消 .
9 . 出街食飯如果超時要計 o.t ..
10 . 買餸錢實報實消 .
亨媽覺得請陪月最緊要合眼緣 , 要乾淨 & 湊bb湊得合自己心意 , 其餘與bb無關嘅工作都唔重要...
亨媽今胎都會請工人姐姐 , 希望個陪月可以幫手教工人湊bb啦 !

原文章由 ioi 於 08-10-19 11:05 發表
我上次有請陪月, 今次打算請番上次果個. 但係我媽咪話我陪月le樣唔做果樣唔做. 我媽咪自己在仁愛堂都上左陪月課程, 佢話佢地Miss教佢地有d野係應該包埋做的. 我唔知係佢Miss對佢地要求嚴謹d, 定係一般陪月都明文規定 ...
http://hk.myblog.yahoo.com/chanaggie/
有空請來逛逛喔 !

伯爵府

回覆 #1 亨仔媽咪 的文章

多謝你的分享!

你果個咁樣都算ok啦, 我果個連le幾樣野都無做喎...
無 - 日日抹bb房入面嘅嘢 & 吸塵 .
無 - 每星期換bb床單 .
無 - (晚餐)食完會洗碗 . (因為晚餐時間佢已經放左工)
無 - 每日臨走前倒垃圾去垃圾房

以上le D野要靠我老公做的.

複式洋房

我個陪月湊 bb 同整野比產婦食係好 ok 既, 不過你地講果 d 野 (抹bb房入面嘅嘢, 吸塵, 換bb床單, 食完會洗碗, 臨走前倒垃圾) 佢係一 d 都無做. 不過我都唔太介意. 但有樣野好我唔 like, 係...我有個工人姐姐 ge, 個陪月日日黎到我屋企就 "亞蘇" 上身咁, 煮野果時就係咁點我個工人洗野, 切野, 佢就淨係煮, 又係我工人洗碗. 同 bb 換片 & 沖涼又要工人倒水, 做佢助理咁.

其實佢咁得唔得架呢, 我係咪可以用佢講呢 ?

伯爵府

原文章由 Tazman 於 08-10-21 13:19 發表
我個陪月湊 bb 同整野比產婦食係好 ok 既, 不過你地講果 d 野 (抹bb房入面嘅嘢, 吸塵, 換bb床單, 食完會洗碗, 臨走前倒垃圾) 佢係一 d 都無做. 不過我都唔太介意. 但有樣野好我唔 like, 係...我有個工人姐姐 ge, ...

我覺得陪月負責果part野應該由佢自己做番清潔等等囉, 其實佢咪又係我出錢請番黎的工人, 不過唔係叫工人而叫陪月咋麻, 佢同工人都係咁高咁大, 個工人本身又有其他家務要做, 做乜要俾佢點呀, 幫佢做埋佢果份, 佢糧又照出, 咪好著數!

不過我會叫工人跟陪月學野, 可能都會俾工人落手落腳做d湊bb嘅野, 等工人熟習, 但唔應該俾額外的清潔工作工人做, 清潔工作工人一早識做啦. 我工人有時間剩叫佢休息下, 等工人夜晚有精神幫我湊bb仲好啦.

別墅

請過相熟個陪月個情況同你完全一樣 .......
原帖由 亨仔媽咪 於 08-10-21 00:38 發表
亨媽舊年請過一個陪月 , 個情況同你完全一樣 , 亨媽又覺得合理喎 , 但媽咪 & 爹d又係話佢乜都唔做 , 成日喺亨媽面前投訴佢 , 攪到自己好唔開心... , 但亨媽都堅持請咗個陪月3 個月 .
1 . 清潔家屋一定唔會 , 但會日 ...

首頁

尾頁

跳至