自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我表姐啱啱生完bb,醫生同表姐講佢貧血,想同佢輸2包血,但表姐夫唔贊成,話驚d血唔乾淨,咁醫生話都可以食鐵丸,不過要食2個月,但就一定係輸血快見效,你地會點揀呀?

珍珠宮

畀面勳章

如果受得到鐵丸, 梗係由自己身體產生出黎既血好過輸血啦.

不過生完要輸2包血, 都幾嚴重! 一定要產後調理番佢.

子爵府

原文章由 純綷路人 於 08-10-19 12:37 發表
我表姐啱啱生完bb,醫生同表姐講佢貧血,想同佢輸2包血,但表姐夫唔贊成,話驚d血唔乾淨,咁醫生話都可以食鐵丸,不過要食2個月,但就一定係輸血快見效,你地會點揀呀? ...

鐵丸我都有食過...會便秘.....
輸血...講真唔會下下都有事ga......

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

我果時都係話差不多要輸血
不過食左鐵丸先
後來連鐵丸我都冇食

公爵府

輸血要受皮肉之苦, 同埋輸既時候會身痕, 但效果快d, 每輸一包血可以令血色素升2度左右.

男爵府

我表姐啱啱生完bb,醫生同表姐講佢貧血,想同佢輸2包血,但表姐夫唔贊成,話驚d血唔乾淨,咁醫生話都可以食鐵丸,不過要食2個月,但就一定係輸血快見效,你地會點揀呀? ...

我之前都同你個 case 差唔多..我就死都唔肯輸血...但頂左 3 日...
無得頂...人黎架...都 choose 輸血...家下半年都好弱..

大宅

我生哥陣個醫生都問我輸血定食約,
我梗係話食丸啦,個期D醫院成日話輸錯血
不過我都無食約喇之後都
我生哥陣血色素得7

公爵府

牛年勳章 醒目開學勳章

我個時岩岩生完都要輸血呀(話我唔夠血色素)~~~要我輸血~~~如果唔輸會暈喎~~~所以要輸血~~~輸左2包血~~~同埋又要食鐵丸~~~都要好似食個零月既鐵丸~~~

[ 本文章最後由 小傻b 於 08-10-19 14:17 編輯 ]

公爵府

牛年勳章 醒目開學勳章

原文章由 alik 於 08-10-19 13:57 發表
輸血要受皮肉之苦, 同埋輸既時候會身痕, 但效果快d, 每輸一包血可以令血色素升2度左右.

不過我冇身痕喎~~~

男爵府

唔該晒咁多位嘅意見 !我已經將你地嘅意見話咗比佢聽喇!宜家等佢自己決定啦

侯爵府

畀面勳章

如非必要,可以選擇食鐵丸先~~因為懷孕時血量增加+產後出血,少不免會貧血~~產後血量會減少,貧血情況會改善啦~~
不過如果有不適,如頭暈,精神差....有急切需要就要輸血啦~~

公爵府

原文章由 小傻b 於 08-10-19 14:12 發表

不過我冇身痕喎~~~

有d人會架, 因為可能會有少少排斥, 要打藥入去止痕

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

可唔可以近親 捐d俾佢?

否則,不可操勞或餵人奶/半夜起身餵奶粉.坐月個人冇貧血都己好虚弱.飲多d雞湯,牛肉茶,豬潤水.

[ 本文章最後由 Jasmine-4711 於 08-10-20 00:39 編輯 ]

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

我果時生完同你表姐果case 一樣, 最後我簡左食鐵丸,+ 補身
因為輸血我驚有危險.

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

原文章由 ip1236hk 於 08-10-19 14:07 發表
我生哥陣個醫生都問我輸血定食約,
我梗係話食丸啦,個期D醫院成日話輸錯血
不過我都無食約喇之後都
我生哥陣血色素得7

唉~ 我仲慘生完血色素得"6" ~~~
床都落唔到, very poor

民房

我而家7度唔夠,唔係生完計,
醫生只叫我食鐵丸,而家食緊1星期,
我問佢,佢話精神OK就得.唔駛輸血.

民房

原文章由 Jasmine-4711 於 08-10-19 16:56 發表
可唔可以近親損d俾佢?

否則,不可操勞或餵人奶/半夜起身餵奶粉.坐月個人冇貧血都己好虚弱.飲多d雞湯,牛肉茶,豬潤水.

食阿膠OK嗎

公爵府

原文章由 Jasmine-4711 於 08-10-19 16:56 發表
可唔可以近親損d俾佢?

你睇得電視劇多, 唔會隨便俾人即時捐血. 乜都未驗過, 乜一處理d血既過程有乜事, 又話者個捐血者本身既血有問題, 邊個孭呀?

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

男爵府

我又係同你一樣喎,輸完都有d驚驚地~~~驚d血唔乾凈,好在到依家都成十年,冇乜事.
原文章由 小傻b 於 08-10-19 14:10 發表
我個時岩岩生完都要輸血呀(話我唔夠血色素)~~~要我輸血~~~如果唔輸會暈喎~~~所以要輸血~~~輸左2包血~~~同埋又要食鐵丸~~~都要好似食個零月既鐵丸~~~ ...

首頁

尾頁

跳至