懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

民房

我想問下各位有無試過抽羊水 ? 個步驟係點架? 是在肚皮開孔抽定係在下面抽架? 痛唔痛架 ?

我而家都十五十六, 唔知做不做好?

我是睇開伍青華的...佢收6千左右做抽羊水...都幾貴....但諗下用錢買安心都應該...

我唔算高齡...(33), 而家十六周....OSCAR 是1:560...伍醫生話我的血測試較高..但頸皮唔算厚..所以拉"暈"是1:560....但自己都唔係好放心...因為有d媽媽oscar都是1比幾萬。。。

你地有無類似經驗呀...請分享...謝謝....

大宅

奇實你的oscar結果有1:560, 加上你年齡唔大, 真係不必做抽羊水, 因為有risk. 不過今日之技術好好不用太擔心就真, 但真的以你的result及age不需要承受此等心理壓力.

抽羊水過程是用超聲波看著,在肚皮上落針,不會影響bb(因為看著bb位置在那裡, 醫生會避開bb不會咭到bb的), 全個過程大約10分鐘左右, 之後醫生再看bb心跳, 姑娘噴上消毒膠布後觀察15-20分鐘走得. 之後2week要小心不要取重嘢, 按摩肚皮及多休息.

大宅

係...依家抽羊水都好安全,我都有抽,係1:130,喺政府度抽,度頸皮合格,但抽血唔合格,條數就攪成咁...不過我就算係低危我都會去抽,安心D.

抽羊水先用超聲波喺肚皮睇下BB位置如何,然后睇住個超聲波先落針,由肚臍低少少位斜斜地拮入去,你會由個MON度睇到支針係慢慢拮入子宮,通常拮入去腳仔後既空間,咁最安全.抽完就先用噴噴膠布封傷口,再遮紗布...

有人陪你去同返屋企最好,因為傷口會有D痛,行路都要慢慢地.我瞓咗床2日,就完全唔痛可以返工..但之后唔可以操勞同攞重野...以免有影响!!

我覺得好安全...可以放心做.

民房

多謝你嘅回覆~~~
咁但係個杯胎咪會穿囉? 得唔得架? 咁醫生係咪會開幾日假比你架? 抽絨毛會唔會好啲呢??
我而家仲心大心細, 我都係驗血唔合格, 但頸皮合格. 但係發覺比起好多人我個ratio都係好高.....
我而家都仲好擔心!

大宅

t8y6501 我都係睇開伍青華, 剛做完oscar... 結果係 1:8764,
不過我今年37, 所以而家都15,16都唔知抽唔抽水好. 伍醫生話
到16weeks看情況而決定抽唔抽, 但我覺得抽咗可安心d.
你會係邊度生呀 ? 預產期幾時呀?

大宅

原文章由 t8y6501 於 08-10-19 00:49 發表
多謝你嘅回覆~~~
咁但係個杯胎咪會穿囉? 得唔得架? 咁醫生係咪會開幾日假比你架? 抽絨毛會唔會好啲呢??
我而家仲心大心細, 我都係驗血唔合格, 但頸皮合格. 但係發覺比起好多人我個ratio都係好高.....
我而家都仲 ...

唔穿入去個子宮又點抽水???人家發明咗呢樣檢查當然有風險,但就只因為呢個檢查先可以知多D個B正唔正常...RIGHT?

醫生只寫一日假,即係去抽水果日,但我自己因為傷口少少痛就自己請多一日病假...

抽絨毛...我親戚係助產士,佢都係抽羊水,叫我唔好抽絨毛...危險性大D喎...所以我都係做完OSCAR加抽血之后,等到18WK先去抽羊水.

我高齡38啦...抽咗冇事,依家37WK...好安心...我當時冇1516,因為我知自己事,唔可以接受生個唔正常既BB,所以立咗決心係咪OSCAR高危都會去抽羊水..

民房

我預產期是四月...會係養和生...
其實你的RESULT都好安全啦。。。

原文章由 PamelaLi0399 於 08-10-19 14:34 發表
t8y6501 我都係睇開伍青華, 剛做完oscar... 結果係 1:8764,
不過我今年37, 所以而家都15,16都唔知抽唔抽水好. 伍醫生話
到16weeks看情況而決定抽唔抽, 但我覺得抽咗可安心d.
你會係邊度生呀 ? 預產期幾時呀? ...

子爵府

原文章由 t8y6501 於 08-10-18 12:46 發表
我想問下各位有無試過抽羊水 ? 個步驟係點架? 是在肚皮開孔抽定係在下面抽架? 痛唔痛架 ?

我而家都十五十六, 唔知做不做好?

我是睇開伍青華的...佢收6千左右做抽羊水...都幾貴....但諗下用錢買安心都應該...

...

我上星期3先抽完,0係用支AROUND2隻手指甘長,抽血果支甘粗0既針插入肚皮,,,同抽血甘上下痛啦,,,我抽完都冇野,好似就甘抽完血甘咋,不過醫生叫之後唔好拎重野同埋要休息多D,但我第2日都出左街,,因為有事要做
我都唔係高齡呀,,我28歲,但我OSCAR係1:391,所以我自己就擔心喇,我0係冼世源醫生度抽,$5500,尋日收到電話通知我BB冇事,,,我覺得如果擔心不如早D抽左先,,甘到時100%SURE唔駛甘擔心MA,我19WEEKS先去抽TIM呀,,,

[ 本文章最後由 phoebe^^ 於 08-10-19 19:03 編輯 ]

大宅

我都係養和生...大概四月尾.

原文章由 t8y6501 於 08-10-19 18:26 發表
我預產期是四月...會係養和生...
其實你的RESULT都好安全啦。。。

首頁

尾頁

跳至