婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我入門兩年,99日日俾62鬧,有時一D好小既事都會鬧一餐,62平時自己想既野就當真既一樣,總之有他講冇你講,總之一言難盡,我怕連我自己都忍唔倒,因為有時他無端白事都會話我,發我脾氣。
我99好慘架,自己有層樓,婚後幫我62生左兩個,最後62又帶左幾個俾99揍,以前一份人工養兩頭家,99就為62死慳爛慳,買餸為左平幾毫行通街。我曾問99點解仲要在62身邊,99話怕62。唉

大宅

咁睇怕你99都俾你62鬧到慣晒,仲可能失去埋做人嘅自信,與其諗辦法對付你62,不如諗辦法幫你99重新建立自我價值!

大宅

又或者你99根本就唔覺得你62有問題呢...
有d老一輩就係咁,覺得嫁左比個男人之後,唔理個男人對佢好9好,佢都覺得一定要忍,因為佢地既年代會覺得離婚係一件羞家既事,所以可能你99亦都唔想臨老先同個老公搞離婚呢d...咪選擇一直忍佢囉

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

一個願打一個願挨,都唔到旁人理架喇。

別墅

我99 & 62 也和你差不多.....唯一唔同就係 99 會找機會發洩係身上, 所以我呢兩年來也黑面做人, 咁佢見到我黒面的話, 就唔會"野" 我....唯有係咁啦.....

原文章由 joanchen 於 08-10-19 13:31 發表
我入門兩年,99日日俾62鬧,有時一D好小既事都會鬧一餐,62平時自己想既野就當真既一樣,總之有他講冇你講,總之一言難盡,我怕連我自己都忍唔倒,因為有時他無端白事都會話我,發我脾氣。
我99好慘架,自己有層樓,婚後幫我62生左兩個,最 ...

大宅

唉,99真係比62鬧到慣晒lu,佢早已心灰意冷,離婚系冇可能架,否則當年62帶多幾個化骨龍翻黎俾佢揍個時就離啦,已經捱左幾十年,唔會臨老再黎搞呢D野嘍。
我62另外幾個仔女一年都唔黎睇佢超過五次,今年父親節,過生日都唔黎,反而母親節有個仔黎,個幾個仔女錫99這個後母多過佢,所以是什么因就種什么果。

大宅

我99冇發洩係我身上,只系佢地兩個在一件事上有兩種意見俾我,有時我都唔知聽邊個既好,好似揍仔方面我當然聽99多D,62有時又要這樣那樣,按照99既方法或用科學D既方法同佢講,佢就話我駁嘴,如果按62既方法,99又叫我唔好聽62既,話62未揍過仔,得個講字,兩個都要認叻(但99D意見又多數唔公開對住62講),唉,總之做人新抱真系難。而家我都系唔出聲,覺得想點做就點做。
原文章由 felixeatcat 於 08-10-19 18:42 發表
我99 & 62 也和你差不多.....唯一唔同就係 99 會找機會發洩係身上, 所以我呢兩年來也黑面做人, 咁佢見到我黒面的話, 就唔會"野" 我....唯有係咁啦.....

複式洋房

唉~這情況出現在我爸爸媽媽身上,我mami都係咁講

男爵府

hashtag影視迷勳章

我99唔係比62鬧. ..係成日比我個c6鬧~有時見到真係驚自己個b第時會咁對自己~

大宅

咁你應該叫你老公做個好榜樣俾BB睇,睇唔過眼可以唔出聲,只要唔好太過分就得。老人家到老系會長氣及煩D,我99以前總講佢地以前D野俾我聽,個時剛入門,每次都好專心聽,有時仲發表下意見,但發覺同一個故事佢講超過五次仲以為我未聽過咁,我又唔好意思同佢講我已聽過,有時邊做野邊聽佢講,齋聽。可能佢都系解下悶,其實都幾頂癮。我都唔知可以忍到幾時先同佢講我已聽過。

我C6平時在家好少出聲,極少同佢老豆講野,佢講當年已當冇左老豆,但佢一定會陪佢地兩老到終老架,有時我都怕呢種家庭環境會比我仔一個唔好既印象,好在C6對個仔非常好,佢話佢要俾個仔有個好爸爸,一個完整健康既家。
原文章由 jin9 於 08-10-21 00:30 發表
我99唔係比62鬧. ..係成日比我個c6鬧~有時見到真係驚自己個b第時會咁對自己~

男爵府

老一輩既人係咁嫁,覺得嫁左就係一世,點會好似依加d人成日話離婚。

樓主,你只可以 "左耳入,右耳出",等佢地照講,啱既就聽,唔啱就當佢唱歌。

禁止訪問

醒目開學勳章

複式洋房

妳9962,同我老豆老媽子一樣mouth: 我老媽子做dd嘢唔順佢眼就鬧,我地做仔女嘅都唔咁出聲 如果我地出聲亞媽就受苦,幾年前老豆癌症走o左 亞媽話冇o左老豆把聲有d唔慣,所以樓主妳都係唔好理佢兩老d嘢啦,生活方式人人唔同.

大宅

原文章由 jin9 於 08-10-21 00:30 發表

我C6以前都係咁樣,成日少少事就扯晒火,不過過一陣又冇事,嗰陣我成日都話佢,叫佢唔好咁樣同自己阿媽咁樣講嘢,又同佢解釋佢阿媽嘅心都係為佢好啫[雖然好多時其實佢阿媽都係自私咗!]!!

到後來C6真係冇乜點話佢阿媽,但係發現原來有人係唔鬧唔得,又死唔認錯,仲對我三分顏色上大紅,咄咄迫人,我就有啲後悔當初咁樣勸C6,我唔係後悔勸C6唔好鬧阿媽,係後悔點解會幫一個咁樣嘅人講好說話,不過我而家諗通咗,我乜都冇做錯,錯嘅只係C6阿媽,係佢自己以小人之心度君子之腹,以為我唔知有咩居心先至會幫佢口,哩個就係佢人格同思想都有問題,唔關我事!!

同埋呢,真係要制止喺小朋友面前隨便鬧長輩,我見好多小朋友都係咁,佢哋見自己父母或其他大人成日鬧自己阿爸阿媽,而個父母都唔出聲,咁小朋友就以為自己一唔鍾意就可以以下犯上架,到個小朋友咁樣對自己父母嗰陣,嗰啲父母又以小朋友係冇心同埋係唔識嘢嘅理由嚟由得佢,有時仲覺得咁樣係聰明或得意嘅表現,我唔係話小朋友咁樣係邪惡或者係曳,但係三歳定八十,細時唔教,大咗就好難教,就算小朋友大個咗之後都覺得自己咁樣係唔啱都好難改,事關壞習慣嘅根已深深種喺佢哋心裡面!

大宅

原文章由 麟媽媽 於 08-10-19 15:46 發表
一個願打一個願挨,都唔到旁人理架喇。

同意..
唔好理男家咁多事啦.99願意去受既.無計bor,去為佢擔心.咪比人誤會話係"搞c棍"添,傻妹.
結婚再耐d,妳會明白架啦.

複式洋房

請問咩叫62=.='
主耶穌說:"我是葡萄樹,你們是枝子;常在我裏面的,我也常在他裏面,因為離了我,你們就不能作甚麼。"

大宅

盲婚啞嫁的後遺症

大宅

我地系一齊住架
原文章由 ayaya86 於 08-10-21 13:32 發表
咁佢好慘啊其實D仔女咁大,佢應該為自己打算,不如你地接埋佢一齊住啦

大宅

即系“老爺”
原文章由 明恩 於 08-10-21 18:15 發表
請問咩叫62=.='

男爵府

我嘅情況同你啱啱相反,係我99成日閙62,係唔係都閙...冇事都會搵嘢嚟閙,可能閙慣咗閙咗幾十年,62已經當佢唱歌 不過我覺得62好慘,錢係佢搵返嚟(99未試過做嘢,仲要係環境幾好唔使憂)係屋企仲要做家務,仲要好愛我99mouth:

首頁

尾頁

跳至