自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

醒目開學勳章

上星期一我唔小心差空一級樓梯就攪到隻腳扭柴

果日即去左跌打醫師攪攪隻腳, 跟住呢一星期就分別睇左2次跌打(2次都係唔同跌打醫師), 當時未諗過去急症室睇醫生的.

問題係e+我隻腳慢慢行路時都ok行到唔痛, 不過腳背,腳眼, 腳和小腿都腫脹左&皮膚紫紫黑黑, 我一按腳眼後面位置就痛, 腳背肉就好似好實的感覺.
今日諗諗下好唔好明天湊左囡囡返學後自己去急症室睇醫生安排照x光好呢

ps~我幾年前都試過2隻腳扭親共2次, 不過今次康復時間比對上2次耐左都未好返.

[ 本文章最後由 lingirl 於 08-10-22 03:01 編輯 ]

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

去照左X-Ray先啦,其實依家好多跌打C傅都會建議先照X-Ray,睇下d骨有無事先,好過博架.

大宅

我daddy識鐵打既
我之前又係好似你咁踩空梯級
比佢睇都唔得,仲要對約酒敏感好耐都唔好
於是走左去睇西醫,皮膚科睇埋D敏感
打左支針,第二日消腫,第三日無晒事

水晶宮

都係睇左醫生照咗X光先啦!成個星期都仲係咁嚴重,我係怕你裡面D腳骨扭到有事咋..!嗰時我大佬又係跌親,初時無乜野,但之後睇跌打都仲嚴重咗咁,結果去醫院度照,至知佢膝頭哥D骨碎哂囉~~~~結果要做手術同埋要做物理治療.

別墅

我試過好幾次扭親右腳腳跟, 我既跌打師傅話過, 每次整親筋骨, 患處既 flexibility 會變差, 如果唔小心, 會較容易再重覆扭傷, 人年紀越大, 亦會需要更長時間去復完.

原文章由 lingirl 於 08-10-19 22:25 發表
上星期一我唔小心差空一級樓梯就攪到隻腳扭柴

果日即去左跌打醫師攪攪隻腳, 跟住呢一星期就分別睇左2次跌打(2次都係唔同跌打醫師), 當時未諗過去急症室睇醫生的.

問題係e+我隻腳慢慢行路時都ok行到唔痛, 不 ...

伯爵府

醒目開學勳章

今晚隻腳皮膚好痕盡量忍住唔R, 不過有時痕到要R先止到痕, 隻腳原本已經腫腫地未退腫的, e+直頭腫到連5隻腳指都感覺到接觸唔到地面, 小腿皮膚掹得好實咁, 今次連行路都要就住就住, 點算好呀

PS~我剛在星期一湊完小朋友返學就去左博愛睇急症室, 醫生淨係用手托隻腳轉下就話骨頭應該冇事, 只係整傷左"引"帶, 開左冬青膏消炎藥止痛藥就叫我走得.

[ 本文章最後由 lingirl 於 08-10-22 03:11 編輯 ]

大宅

好媽媽勳章

回覆 #6 lingirl 的文章

我6月扭柴都係博愛睇急症室,個E生話D野同你一樣,但到而家我只腳有D痛.

公爵府

用粗監開暖水浸下

子爵府

你首要是消腫, 可以休息就儘量升起隻腳+冰敷(最好訓覺都用冰墊/冰袋敷住更好)---一來無咁痛, 二來加速消腫.

如果一拗親, 越快冰敷, 就越無咁易腫.

記得到d腫退得7788, 就郁番 多d, 等d筋骨血液循環, 快d好

[ 本文章最後由 Tabima 於 08-10-21 21:44 編輯 ]
(曾經失去, 更感恩現有的快樂)Timothy 係天父照顧沒有哭聲的細哥哥

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 Tabima 於 08-10-22 10:40 發表
你首要是消腫, 可以休息就儘量升起隻腳+冰敷(最好訓覺都用冰墊/冰袋敷住更好)---一來無咁痛, 二來加速消腫.

記得到d腫退得7788, 就郁番 多d, 等d筋骨血液循環, 快d好 ...

我大肚跌親扭柴時, 我都好似呢個媽咪咁講, 用冰敷就好快無事咯

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章

Tabima 講得幾啱. 我年頭look了十幾級樓梯,隻腳腫到豬蹄,真係好腫,我以為骨折,入了急証室,照X-Ray幾次,打了石膏五星期.後來話我中度靭帶撕裂(ps: 這是我第二次,因第一次無理佢,過一星期好番).之後做了四個月物理治療.至今腳仔仍有少少腫同有很多瘀血,活動不太靈活.(補充:係會好痕,好腫,皮膚似爆拆的)

Lingirl, 妳唔好靠鐵打啦,唔好再行傷隻腳.立即入醫院啦,但有心理準備打石膏.妳盡量托高隻腳,晚上睡覺時用個高枕頭托住隻腳.如無包紮,可先用冰”夫”,遲些可用暖水每日浸15分鐘,目的消腫.

妳唔好拖啦,醫生講過我今次醫好,以後都會較易弄修,什至靭帶完全撕裂.鐵打可能會另妳表面好轉,但往往延誤診療,弄傷靭帶.我識幾位院友都係被鐵打玩殘咗才入急症.醫生通常反對鐵打的,因他們說執過好多爛症.

妳可參考:http://www.lstlcw.edu.hk/peweb/ankle_sprain.htm

原文章由 lingirl 於 08-10-22 03:01 發表
今晚隻腳皮膚好痕盡量忍住唔R, 不過有時痕到要R先止到痕, 隻腳原本已經腫腫地未退腫的, e+直頭腫到連5隻腳指都感覺到接觸唔到地面, 小腿皮膚掹得好實咁, 今次連行路都要就住就住, 點算好呀

PS~我剛在星期一 ...

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

點解入急症都冇即X光?我上年年尾同樓主一樣樓梯pk落地起唔到身,後來入急症照埋,跟住都係比冬青膏、消炎藥,消腫之後隻腳瘀瘀黑黑,夜晚成日陰陰痛唔到,後來我去做推拿(肩膊勁痛)個醫師同我推埋隻痛腳,做四次之後覺得好好多就冇做,因為都好遠同太貴,其實而家隻腳都未好得番晒都好想去推,不過家陣咁時世邊敢亂洗錢

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 Tabima 於 08-10-22 10:40 發表

記得到d腫退得7788, 就郁番 多d, 等d筋骨血液循環, 快d好 ...

係呀!呢個係我學急救學返黎既方法.

盡量唔好用其他野MASSAGE隻腳, 免得再傷. 聽日要去睇醫生.

珍珠宮

樓主, 去多次急症室啦, 不過今次去屯門會好d..... (如果唔嫌遠, 出去威爾斯果d會更好!!)

我中學時有次被架載住重野的手推車從後撞到, 起初只係有d痛, 幾小時後痛到直頭行唔到, 腫到雞蛋咁大, 入左屯門急症, 醫生同我照完x光話好彩冇事, 但都同我打左針, 同埋幫我包扎好, 又教我自己每日點樣包扎, 扎完真係好好多呢~ 至少行得到囉~

仲比左4日假我休息~

以前屯門急症室d醫生幾好架, 而家就麻麻地lu~
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

子爵府

我個女2歲係幼兒園走--拗柴, 學校通知我接她,

老師嬸嬸同我講, 個女一拗完, 隻腳腫到飛起, 佢地立即冰敷, 到我即收工趕快接她, 都一個鐘後,
我見她時, 已經完全消腫, 所以, 儘快立即冰敷係最得既.

雖然她說不痛了, 我都有帶她看跌打, 不過佢隻腳好像無事, 敷了一次藥無再睇.
(曾經失去, 更感恩現有的快樂)Timothy 係天父照顧沒有哭聲的細哥哥

大宅

快d去醫院照x光. 我上次係路邊d駁(好淺)扭柴. 睇完跌打,唔夠幾個鐘腫到豬腳,行都行唔到,去醫院照發現骨裂咗同條筋都廝裂埋,要個幾月先好番d

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我媽有個同事,又係樓梯踏空...扭柴...初時冇為意,諗住痛一陣就冇野,返到home,隻腳腫晒..依家要瞓2個月醫生...因為佢係扭柴,扭到骨折

大宅

我都試過扭親腳掌,腫左個幾兩星期

扭親果下有"撻"一聲,咁個西醫叫我去睇急症,睇下d骨有冇事,後尾照左話係普通拗柴,腫左一大舊,硬,紫黑色,個幾星期自己退,醫院開左d胃葯、panadol同消炎葯比我,全部都冇食

水晶宮

畀面勳章

我前年拗柴,原來甩左較都唔知。仲行左成日,淨係知好痛,痛左一晚第二朝就腫晒。後尾是但搵左個跌打黎睇,佢求其幫我捽幾下跌打酒收我$200。 之後果日直頭唔行得。老公幫我搵左佢個friend睇開既跌打師父,唔睇街客淨係睇熟客/有人介紹既。最後我睇左2個禮拜,日日去俾佢捽。痛到我c,佢話我之前好亂咁睇跌打,甩左較都唔知亂咁幫我捽。mouth: 如果唔係都唔會攪成咁。
佢d手勢都幾得既~ 佢成隻腳咁幫我推順佢。捽之餘仲有敷。
不過自從我果次甩較後,就成日都好易扭親腳。人地話個較甩過就會好易再甩。

[ 本文章最後由 bowling2004 於 08-10-23 09:39 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至