興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

別墅

我買左Nikon D60 但想換支鏡係(AF-SDX VR Zoom-Nikkor55-200mmf/4-5.6 1F-ED ) 但舊支鏡應該無用,可否賣出去架,會有幾錢呢 ? 我買左個相機都係 十幾日到,禁本身支鏡可賣到幾錢,又可放係邊到賣比人呢 ? 可否教我.......唔該

洋房

可以放, 去google 下"dchome" 便有資料

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

舊果支係咩鏡 ?
想入 55-200 而唔要舊果支 ?
如果係kit 鏡, range 都唔同, keep 返好d wow

另外, 除左 dchome.net 的二手區, dcfever.com 都係另一放鏡好網站

別墅

我買D60 係套裝黎架(個鏡留下有咩用)

我買D60 係套裝黎架,禁係話唔好賣出去,留返去先,個鏡留黎有咩用 , 禁請問留下個舊鏡是否遲 D 會有用途呢?我係想買 55-200個鏡,好似個價錢低左,唔洗 $ 2000所以現在想下買唔買囉.

版主

支kit 係 18-55mm, 如果賣左而入支 55-200, 一開始就由 55mm 起, 室內影 or 影幾個人時, 未必夠wide, 應該keep 18-55 同 55-200

[ 本文章最後由 chloepapa 於 08-10-19 18:17 編輯 ]

別墅

回覆 #1 chloepapa 的文章

禁請問支舊鏡應該留下來,還是賣出去呢?你所講支鏡請問幾錢呀,我知到55-200mmf/4-5.61F-ED $ 1750 禁你叫買個支就禁同人講係 18-55mm 55-200mm就得架

版主

sorry, 搞清楚先
你有支咩舊鏡先 ?

買 D60 KIT SET, 支KIT 鏡好似就係 18-55, 唔駛再另外買

洋房

回覆 #4 fibeebb 的文章

可能 fibeebb 師兄仲識得多過小弟

不過,
to take photos of babies/children indoors,
we need a small number (wide) focal length.
e.g. 18-55mm
Otherwise, with a large number (tele) 55-200mm, maybe,
only the face, or part of the face, of the child can be seen.
And there may not be enough room to
step back to take the whole body (head, body, feet) photos.

The 55mm to 200mm that you mention
is better when you want to take a photo from far away, and you don't
want the "subject"/thing to look too small.
E.g. taking photos of a far away bird...
In other words "tele" magnify things more.

So, the 55-200mm complements, rather
than replace the 18-55mm.

There is also a 18-200mm available.
(for your information)

What is your reason for getting
the 55-200mm?
If it's want for a "better" or "more
prestigious" lens, then, the
f/2.8 large aperture lens are generally
considered more "professional"
Yet, a lot of professional zoom lens
are around HK$12,000 or more.

洋房

回覆 #8 kenneth.kwok 的文章

The 18-55mm Kit lens is not
the highest quality(e.g. the 14-24mm f/2.8)
but is generally considered quite good.

So, in my humble opinion, you can
consider to use the 18-55mm for a
while first.
If you find that you often take
photos of far away things, and that
the 55mm end is not "long"/"tele"
enough, then

Option (1) get the 55-200mm and keep the
18-55mm.
If you later find out that you have
no need to use 18-55mm, then sell it.
But, as this is baby-kingdom, I assume
that you would take photos of children,
and the 18-55mm should be a neccessity.

Option (2)
Sell the 18-55mm, and buy the 18-200mm

別墅

sorry 係我講唔清楚支鏡

原文章由 chloepapa 於 08-10-19 22:20 發表
sorry, 搞清楚先
你有支咩舊鏡先 ?

買 D60 KIT SET, 支KIT 鏡好似就係 18-55, 唔駛再另外買

別墅

sorry 係我講唔清楚支鏡

原文章由 chloepapa 於 08-10-19 22:20 發表
sorry, 搞清楚先
你有支咩舊鏡先 ?

係呀之前買時我朋友叫話分開買支55-200mm支鏡,但沒有錢,但現在我想要影係 人要清有立體感 - 後面霧,所以想要支55-200mm啦,我係買 d60 kit set 呢架,我覺得無禁立體,所以想買支 $2000留下,但我上網睇到55-200mmf/4-5.6 1F-ED $1750
禁 我睇到黎支 18-55mm F3.5-5.6G VR $1880禁邊支好呢?
我朋友去左旅行影相,佢玩開菲林相機,佢都係第一次玩數碼,佢買左D80..........所以問唔到佢買咩鏡,同有咩分別,我kit set支鏡留唔留下來,就係這問題啦

版主

原文章由 fibeebb 於 08-10-20 11:11 發表

係呀之前買時我朋友叫話分開買支55-200mm支鏡,但沒有錢,但現在我想要影係 人要清有立體感 - 後面霧,所以想要支55-200mm啦,我係買 d60 kit set 呢架,我覺得無禁立體,所以想買支 $2000留下,但我上網睇到55-200mmf/4-5 ...

既然有 18-55 (kit 鏡), 就唔駛再入支 18-55 vr (有防震)

想影前清後矇, 可以買支 50mm f1.8 $750 左右

當然, 買支 55-200, 可以用在戶外影走動緊的小朋友亦得

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

佢部D60 來WOR, 50MM F1.8 要用手動對焦.

原文章由 chloepapa 於 08-10-20 11:19 發表

既然有 18-55 (kit 鏡), 就唔駛再入支 18-55 vr (有防震)

想影前清後矇, 可以買支 50mm f1.8 $750 左右

當然, 買支 55-200, 可以用在戶外影走動緊的小朋友亦得 ...

版主

原文章由 clpapa 於 08-10-20 12:48 發表
佢部D60 來WOR, 50MM F1.8 要用手動對焦.

係wow, 唔記得左tim
thanks clpapa

洋房

回覆 #14 chloepapa 的文章

新宣佈
Nikon 50mm f/1.4G AF-S
可用於D60,
但, 要等12月後推出.

要前清後矇, 便要大aperture.

別墅

禁係咪唔好買支 55-200mm鏡

禁係咪唔好買支 55-200mm鏡,要等 12 出個支新鏡,如果係禁會大約幾錢架?

版主

不如你諗諗你想影咩先 ?

室內, 唔用FLASH, 要用大光圈鏡頭, 咁就買支 50mm f1.4 AFS (即係可能就出果支)

戶外, 影小朋友, 55-200 就啱D

兩支鏡係唔同用途, 一支有ZOOM, 一支定焦

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 fibeebb 於 08-10-22 01:15 AM 發表
禁係咪唔好買支 55-200mm鏡,要等 12 出個支新鏡,如果係禁會大約幾錢架?

定價6萬yen, 我自己就覺得完全唔值, 之前睇過最近對焦0.45m, 無N coating, 剩係多左AF-S
真係要前清後濛要用得係D60又方便既, sigma 30 /1.4喇, 2千尾3千頭

[ 本文章最後由 KnN 於 08-10-22 10:49 編輯 ]

洋房

回覆 #16 fibeebb 的文章

Yes, the usage of the camera dictates
what lens are best.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

樓主既然買得 dslr,對影相有要求既,建議你買d 攝影書/上下堂,認真 d 了解下攝影原理,否則響 bk 問再多既問題,大家都未必幫到你。

我見你由未買機,D40~D60~D80~,consider 左咁耐,大家又比左咁多意見 (其實唔知你有無睇/有無明曬),好多人都不止一次講關於 D60 用唔到定焦既問題。。。 到最終你都係決定買 d60, fine~ 但原來你都係想要前清後朦既效果(定焦鏡會較易做到)

跟住 e+ 你話想要賣左支 kit 換 55-200,覺得咁就應該可以達到你要既效果mouth: mouth:

我覺得你先要知道 18-55 同 55-200 既分別,焦距係咩意思,大光圈係咩意思,佢地既關係對相片有咩影響... 先 lor....
否則你都只會係不斷想換鏡,不斷問問題,不斷對自己d 相不滿......

我個人覺得呢個先係你既問題所在...... 如果唔啱聽就咪理我 ....

首頁

尾頁

跳至