論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

同工人去迪士尼扣唔扣假好呢?門票都好似$300幾?

子爵府

我覺得如果係你要求佢去迪士尼的,就唔應該扣假。

原文章由 lovelybaby3 於 08-10-20 12:16 發表

大宅

你帶天人去駛唔駛幫你做野先? 如果要, 點可以扣假呀. 如果認為門票貴,咪唔好帶工人去囉.

大宅

回覆 #1 bblamlam 的文章

其實唔係我要求佢去,係佢話未去過,所以諗住帶佢去囉,你知啦,又要買票又要食和比假期,真係唔小錢,不過見佢平時都ok,所以都諗住同佢去和唔扣假,不過一家人去真係好甘.

大宅

原文章由 lovelybaby3 於 08-10-20 12:31 發表
其實唔係我要求佢去,係佢話未去過,所以諗住帶佢去囉,你知啦,又要買票又要食和比假期,真係唔小錢,不過見佢平時都ok,所以都諗住同佢去和唔扣假,不過一家人去真係好甘. ...

你可以自己同佢商量下,睇下佢點諗,若佢願意咁咪ok囉!如果佢唔肯咪無帶佢去囉!

子爵府

係我就唔會同佢去了,又要比佢入場費,佢自己想去的話,都識約朋友去啦。佢同自己朋友玩開心過你同去玩啦。

珍珠宮

唔通你地出國旅行, 佢又想去, 你又帶埋佢咩~ 唔好啦~ 第時你會後悔咁做架~~

大宅

原文章由 MrsFung 於 08-10-20 12:47 發表
係我就唔會同佢去了,又要比佢入場費,佢自己想去的話,都識約朋友去啦。佢同自己朋友玩開心過你同去玩啦。

同意,我都試過帶工人去ocean park & 大佛,先前夠係佢話想去,點知去到咪又係死狗一條,所以從始之後我絕不會帶工人出街.:;pppp:

複式洋房

我都試過聖誕節同埋工人一齊去廸廸尼,仲係咩特別日子,最貴,我問佢想唔想去,如果想去就當個日係佢假期,佢話想去,不過佢都唔係玩得好盡興個隻,因為僱主始終係僱主,唔同friend,你同你老闆一齊食飯都拘緊d,正常既,不過佢就好proud of我地同佢一齊去,仲寄左d合照番鄉下..不過唔知點解,佢地出親街都雙眼發呆,沒精打采,正如咩咩豬話:死魚一條

侯爵府

如果真係想佢開心, 當獎佢既, 我寧願買飛比佢自己同fd 去算啦..............同你去, 佢都未必係最開心

子爵府

醒目開學勳章

咁我上年都有同"車車"去,我無扣假期同包哂所有使費,不過因為我本身同佢可以傾到計,咁大家年紀差不多,乜話題都吹餐飽,所以舊年去到迪迪尼一齊玩到癲哂週圍影相(我放係電視機前),見到呀Jack我同佢都癲哂咁要走埋去合照 我地準備今個星期五又再一齊去。

其實佢做得好,唔好話獎佢,當帶埋佢去玩下、見識下,我覺得大家都開心,之前帶過佢一齊返大陸旅行,講真,真係玩得好開心,如果佢做得唔好,我諗都唔使諗叫佢食蕉啦係咪?!:lol

要帶工人去,一定要諗下自己平時用咩態度對工人,如果係好重僱傭關係果種,唔帶好過帶,因為佢一定唔會玩得開心,跟住僱主去,又要睇細路又要拎餐死,玩又唔一定有佢份(o拿!我真係係迪迪尼見到幾個工人係負責睇細路、BB車同行李,玩同影相都無佢份)

大宅

原文章由 winnie_sh 於 08-10-21 01:04 發表
要帶工人去,一定要諗下自己平時用咩態度對工人,如果係好重僱傭關係果種,唔帶好過帶,因為佢一定唔會玩得開心, ...

同意, 又玩又食真係唔少錢, 但帶得佢去就唔好計嗰一日半日假啦!

大宅

好媽媽勳章

原文章由 lovelybaby3 於 08-10-20 12:16 發表

Hi lovelybaby 3

我就曾經同工人去過大陸, 海洋公園, 同廸士尼酒店和樂園玩, 每次去前會同佢講要入場費, 同埋我地會係星期日或公眾假期, 問佢我我地包佢入場費及所有費用, 但就唔會補假俾佢, 叫佢自己考慮, 但通常佢都會去, 特別上次去大陸玩, 佢地未去過會好開心, 影相仲多我地全家, 但係大陸仲貴, 因為要簽證......所以如果仲要俾假期錢, 真係好......拿利

[ 本文章最後由 JJ2601 於 08-10-21 10:05 編輯 ]

大宅

回覆 #1 momama 的文章

多謝哂各位意見~~

洋房

我之前的菲傭在我家工作了三年, 剛於9月中到了加拿大工作, 我們和她的關係很好, 都現在都有電話聯絡. 我們在上年都買了年票給她(因我們跟囝囝都買了), 所以我們每次去廸士尼都會帶她去, 亦帶她去過廸士尼酒店住及去澳門玩, 但我們就沒有扣她假, 因她真的很鍚我個囝囝, 就當是奬勵她. 到現在我都掛住她. 最緊要是你覺得她值不值得令你咁樣做, 你不扣她假時, 她又會玩得開心. 自然就會很俾心機為你做事...... , 我很相信你對她好時, 有良心的人亦會對返你好. 這是我與工人的相處之道. 互相尊重及信任.

禁止訪問

複式洋房

如果有小朋友就會帶工人去,我就唔會扣假,最緊要你工人平時工作態度,好未當賞勵.

珍珠宮

減齡達人勳章

我就曾經同工人去過海洋公園, 廸士尼酒店和樂園玩, 星加城, 泰國及澳門. 費用就梗係全包啦, 咁啱係佢既放假日, 我重比$120佢當佢果日的假期. 其實你帶ヱ人去, 佢都要幫你拿行李, 照顧小朋友. 咪大家開開心心, 起碼我個工人每次都有同我講多謝.

大宅

我都有買咗海洋公園同迪士尼的年票比佢地, 其實都係想佢地幫吓手睇啲小朋友, 同可以同小朋友一齊排吓隊。

雖然話係一齊去玩, 但佢地都係要做嘢幫手睇小朋友, 咁就唔好扣假啦!

原文章由 jennytms 於 08-10-21 13:44 發表
我之前的菲傭在我家工作了三年, 剛於9月中到了加拿大工作, 我們和她的關係很好, 都現在都有電話聯絡. 我們在上年都買了年票給她(因我們跟囝囝都買了), 所以我們每次去廸士尼都會帶她去, 亦帶她去過廸士尼酒店住及去 ...

首頁

尾頁

跳至