母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

亞仔明日便滿月 , 琴日提早食滿月飯 , 同老公 d 朋友講開 d BB 重咗幾多 ... 佢地話 , 佢地 d BB 滿月時係可以重到 3 磅到的 .. 但係我亞 B 3 個星期大時上健康院磅重 , 都係重到1磅2 安士 , 但問過醫生話 OK ... 但琴晚聽完果 2 個朋友講之後 , 又覺得係咪我唔夠奶比個仔食呢 .. 佢地話我個仔重得少喎 ...
唉 , 琴晚開始係咁問自己 , 應該點做好 , 自己緊係想繼續餵人奶 , 但係周遭既人都太多意見了 , 如果要我補奶粉既話 , 我餵人奶既堅持會冇咁強囉 ... 心諗, 都係要補奶粉架啦 , 駛乜咁辛苦仲餵人奶啫 .... 琴晚谷奶關係 , 2 邊加埋泵到 9 安 , 出乎意料之外 , 由琴晚到今朝我都冇埋身餵過 , ONLY 用樽餵人奶 , 每餐食 3.5OZ - 4OZ (3個鐘1次 朝早 , 夜晚亞仔可以5個鐘先攞食) ... 我知如果ONLY依賴泵出黎呢 , 一定唔夠亞仔食 , 但係埋身餵 , 我好怕好怕佢重得唔好 ... 好唔開心同唔知點做好 ...
有冇媽媽好似我咁既 CASE ... ?
我一向都係等亞仔叫先會比佢埋身食 , 初初佢出世時勁好訓 , 所以食得好少 , 我又搞佢唔醒食奶 , 而家佢簡唔時又係咁 (成日訓) , 但有時又個個鐘攞食 , 我 HANDLE 唔到 ...
老公今朝同我講 , 佢話叫我自己諗清潔點做先 , 因為我仲係心大心細中 , 而我知身邊既人 , 除咗 D 人奶媽媽外 , 完全冇人 SUPPORT 我 , 我好氣餒呢 ....

複式洋房

我o個兩個都係餵到一歲先轉奶粉,可以堅持一年都係因為借左聾耳 陳隻耳,事關日日都有人問:係咪唔夠奶?佢係咪吃唔飽?......理得人地咁多盞煩死自己

原文章由 海倫31 於 08-10-19 14:19 發表
亞仔明日便滿月 , 琴日提早食滿月飯 , 同老公 d 朋友講開 d BB 重咗幾多 ... 佢地話 , 佢地 d BB 滿月時係可以重到 3 磅到的 .. 但係我亞 B 3 個星期大時上健康院磅重 , 都係重到1磅2 安士 , 但問過醫生話 OK ... 但 ...

禁止訪問

複式洋房

原文章由 Hipuppy 於 08-10-19 15:13 發表
我o個兩個都係餵到一歲先轉奶粉,可以堅持一年都係因為借左聾耳 陳隻耳,事關日日都有人問:係咪唔夠奶?佢係咪吃唔飽?......理得人地咁多盞煩死自己

...

唉 , 我份人衰一聽到呢 D 說話便心郁郁想放棄

複式洋房

你千祈唔好放棄, 我好羨慕你泵咁多奶, 我最多只可以泵到7安, 返工只可以泵一次(lunch only),日日食飯食唔夠15mins, 好快咁食, 因泵奶要over 30mins , 個仔四個月大, 每餐食最少200ml, 所以返工一日都要俾一餐奶粉, (一日食最少6歺), 我都唔會放棄, 因為無論奶粉有幾好, 加好多DHA, 點都比不上母乳, 母乳係對bb 腦部及各器官發展最好, 幸好我個仔食母乳, 如果唔係一定变肥仔, 你要加油呀!

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

梗係繼續啦, 又唔係無奶. 好多奶粉 bb 都係重得唔多, 呢個好視乎 bb. 人地講野重要, 定 bb 健康重要? 我覺得你的重點應該放在如何增加奶量 (我覺得你唔會唔夠囉), 同埋食多 d 有營養食物以改善奶水 (其實只要均衡飲食, 一般人奶質地已經係 very good 啦).

伯爵府

Sure I support you to carry on to feed yr BB by using breastmilk lar...

I pump milk about 6 times per day and my bb is now over 2mths old and have more than 5kgs lar !

男爵府

樓主,
請問自己一個問題:肥=健康?
每個人都有不同的身高、體重,不要與人比較,尤其是與餵奶粉的媽媽比較,因為他們根本無餵人奶的經驗,只會以為四個鐘食一次奶是正常,一個鐘食一次奶就等於你唔夠奶!

樓主,你知唔知奶粉係咩?
奶粉是用牛奶,將其成份改變,加入人奶根本已經有的營養,令到佢變得似人奶,可以俾bb飲用。可惜,人奶中仲有好多成份,人類的科學仲未可以復製並加入奶粉中。而即使是可以加入奶粉中的成份,吸收效果亦不如人奶。例如,奶粉中的鐵的成份很重,原因是bb很難可以吸收呢種鐵。相反,人奶中的鐵的成份不多,但bb就可以完全吸收!
究竟是天然的人奶好,還是模倣人奶的奶粉好呢?
多d上來同我地呢d奶媽傾下啦,信心都會多d!

子爵府

BB一味肥真係咁重要咩?定係健康重要d?
如果連醫生都話bb重得唔好,你咪補d奶粉囉,又唔駛話放棄既!到你d奶夠bb食時,咪轉返全人奶囉!當然啦,你依家堅持全人奶都得架,你d奶會增加得快d.但短期內bb或者唔會話重得太快囉.
我個b都好似係頭一個月重得1lb多dd,但到依家8個月都無咩病過!
依家都重得好好,由3%去到25%啦!

昨日聽講座話,bb出世時來自母親既抗體,去到6個月几乎無晒啦!唔係靠母乳既抗體,真係容易d病架!今日你堅持,他朝bb大d,上playgroup,入幼稚園時,再同d friends坐埋講,你就會發現佢地d肥b未必有你個奀豬b咁健康啦!依家鬥肥無意思架!

不過最緊要係你自己能唔能夠下定決心,辛苦d都比最好既bb囉!
加油啦!

亞仔明日便滿月 , 琴日提早食滿月飯 , 同老公 d 朋友講開 d BB 重咗幾多 ... 佢地話 , 佢地 d BB 滿月時係可以重到 3 磅到的 .. 但係我亞 B 3 個星期大時上健康院磅重 , 都係重到1磅2 安士 , 但問過醫生話 OK ... 但 ...

男爵府

唉ya, 真係唔想見到你有咁o既疑慮..
當日你揀得要餵bb人奶, 係因為你自己知道餵人奶o既好處, 你依家亦唔係餵唔到, 2邊加埋pump9安, 講真, 我都未試過, 我都餵到, 點解你餵唔到, 做人阿媽唔得咁2受人地講o既野影響ma..如果係咁我真係唔開心得好緊要了(你知我臭b成日比人話啦)
記住, 你先係bb阿媽, 其他人食奶粉食到好大隻係人地o既事, 你自己想餵就餵, 理得人地講乜..至於你老公, 駛唔駛我打比佢鬧爆佢xddddd, 或者叫臭dad同佢傾下xdddd

子爵府

爸B勳章

亞仔明日便滿月 , 琴日提早食滿月飯 , 同老公 d 朋友講開 d BB 重咗幾多 ... 佢地話 , 佢地 d BB 滿月時係可以重到 3 磅到的 .. 但係我亞 B 3 個星期大時上健康院磅重 , 都係重到12 安士 , 但問過醫生話 OK ...
既然醫生講話ok,就唔使理人點講,我會咁答︰「3星期時去過健康院,醫生都話ok食人奶的b,係唔會超肥同痴肥既,您地留意下自己個b,食奶粉會唔會痴肥…」
我果時,bb3星期大去健康院,醫生直情話重得少,叫我加奶粉,我含著兩泡眼淚無答佢,佢都肯比我試多一個星期。在健康院d母乳小組姑娘鼓勵下,咪話︰「其實您夠奶喎,餵耐d就得…,結果醫生都放我一馬!」

http://www.babyhome.com.tw/calendar/0,o1de,mid1193794,cid19710109.htm(
您可以睇下我頭一年的母乳路)

但琴晚聽完果 2 個朋友講之後 , 又覺得係咪我唔夠奶比個仔食呢 .. 佢地話我個仔重得少喎 ...

食人奶b另一個體重標準,係「世界衛生組織」訂下的,好有公信力,唔使聽d無「人奶經驗」的人講佢自己d「奶粉經驗」,每個b都有不同的成長進度。
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=692065&extra=page%3D1(世衛新訂的標準)

, 琴晚開始係咁問自己 , 應該點做好 , 自己緊係想繼續餵人奶 , 但係周遭既人都太多意見了 , 如果要我補奶粉既話 , 我餵人奶既堅持會冇咁強囉 ... 心諗, 都係要補奶粉架啦 , 駛乜咁辛苦仲餵人奶啫 .... 琴晚谷奶關係 , 2 邊加埋泵到 9 , 出乎意料之外 ,

嘩!嘩!嘩!您好勁呀!
我多數泵到2-3安,而非常非常罕有先泵到6安。您要珍惜上天給您的「天然資源」喎!d人唔珍惜天然資源既,就梗係要靠d牲畜啦!您個b係「人仔」唔係「牛仔」喎!

由琴晚到今朝我都冇埋身餵過 , ONLY 用樽餵人奶 , 每餐食 3.5OZ - 4OZ (3個鐘1
朝早 , 夜晚亞仔可以5個鐘先攞食) ... 我知如果ONLY依賴泵出黎呢 , 一定唔夠亞仔食 , 但係埋身餵 , 我好怕好怕佢重得唔好 ... 好唔開心同唔知點做好 ...
有冇媽媽好似我咁既 CASE ... ?
我一向都係等亞仔叫先會比佢埋身食 , 初初佢出世時勁好訓 , 所以食得好少 , 我又搞佢唔醒食奶 , 而家佢簡唔時又係咁 (成日訓) , 但有時又個個鐘攞食 , HANDLE 唔到 ...
唉!邊有埋身餵會重得唔好架!每次每邊餵夠20分鐘,係用力的吮果種,如果含住就整醒佢,唔可以當奶咀,佢含1個鐘都唔會增磅啦!然後定下一次,是2.5-3個鐘倒再餵,訓左就要整醒佢。如果佢需求多左,就餵番每次長d,同下次密d,咁就會上奶的。您咁多奶,點會餵唔到?

老公今朝同我講
, 佢話叫我自己諗清潔點做先 , 因為我仲係心大心細中 , 而我知身邊既人 , 除咗 D 人奶媽媽外 , 完全冇人 SUPPORT , 我好氣餒呢 ....

您老公都係怕您辛苦、壓力大o者,如果您肯堅持,講明希望佢支持您,鼓勵您,佢識do 卦?!
喂!個醫生講既野,已經好支持啦!
其實我餵囝囝到一兩歲時,仍然日日有人問我呢d問題,我會愈來愈識講,我會諗定點「博」佢地。後來,我覺得只要自己同bb鍾意,都唔使理其他人咁多。bb健康是自己最大的福氣,無理由為左人地一兩句而「剝削」左bb將來的健康。

我有個朋友大過我個仔8個月,勉強叫做食左人奶半個月,之後一路都係食奶粉,比奶粉吹到脹卜卜,個個都話好得意。但係,而家4歲幾,只是因為咳,都入過醫生幾次,成日都話要食葯,又容易流鼻水……
我個仔,由細到大,直到連入學後,都少病痛,真係睇醫生食葯,可以數得出,可能一年睇三幾次醫生。
我認為健康是最重要,而高大問題,佢已經同這個朋友仔差唔多高啦,個朋友仔而家都瘦番啦。所以大家都係差唔多啫!

不如您去下的健康院母乳小組,d姑娘會幫到您。
另外,果時我幾乎隔日就打電話去衛生署母乳熱線,問長問短,佢地都幫我好多架!
衛生署母乳熱線:29618868

-
諮詢時間: 星期一至五
9:00am-5:00pm;
星期六
9:00am-1:00pm

[ 本文章最後由 SandyCPS 於 08-10-20 00:45 編輯 ]
My child, you hold the whole of my heart in your small hands

大宅

我就係d奶食到亞b面上出好多好似熱菲既粒粒...所以唔知好唔好放棄!

子爵府

爸B勳章

baby-G2008,

咁您要帶埋個b去健康院比姑娘睇下,
究竟係咪因為食左您d奶的問題,
又或者可以點樣避免。
千祈唔好為左小小問題而放棄呀。

原文章由 baby-G2008 於 08-10-20 11:20 發表
我就係d奶食到亞b面上出好多好似熱菲既粒粒...所以唔知好唔好放棄!
My child, you hold the whole of my heart in your small hands

大宅

原文章由 SandyCPS 於 08-10-20 12:04 發表
baby-G2008,

咁您要帶埋個b去健康院比姑娘睇下,
究竟係咪因為食左您d奶的問題,
又或者可以點樣避免。
千祈唔好為左小小問題而放棄呀。

要11月14先返健康院呀=.='''

我有個朋友佢唔餵人奶,佢話餵人奶要介口介得好清,如果唔係既話bb就會有濕疹等等皮膚問題!
所以我而家好驚bb皮膚差,大個唔靚仔,害左佢就唔好啦

男爵府

原文章由 baby-G2008 於 08-10-20 13:00 發表

我有個朋友佢唔餵人奶,佢話餵人奶要介口介得好清,如果唔係既話bb就會有濕疹等等皮膚問題!
所以我而家好驚bb皮膚差,大個唔靚仔,害左佢就唔好啦 ...

濕疹係遺傳同埋係內在野, 經人奶搞到bb濕疹o既機會好低
我自己有皮膚敏感, so我大仔有輕微濕疹, 1歲後已經好返哂

大宅

我bb之前病(11個月大),咩都唔肯食,only肯埋身飲奶奶!我好慶幸自己仲係餵緊母乳lor!Add oil!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

初初第1個月,BB 既皮膚都係有粒粒, 間中要用熟既暖水抺下面仔就OK.

醫生專業D, 佢地話OK就得, 最緊要係之後要重得好.

BB係會成日訓, 點都要整醒佢去食. 彈面珠, R頸仔乜都要試. 等BB埋身食緊時, 你輕輕按摩個胸, 等D 奶出多D. 你可以先擠出前乳 (多水份和乳醣, 係幫BB解渴, 但乳醣會導致肚風), 俾BB 食左後乳 (多D脂肪和營養), 最後至俾番前乳佢食.

有時好難話一早要難諗清楚點做, 老實講我係一個冇計劃既人, 你餵得到咪儘量餵, 好多時D野都係見步行步, 無謂俾壓力俾自己. 今日你要面對係BB 成日訓, 第日係BB成日攞食, 再遲D係BB唔專心去食, 呢D野人奶B和奶粉B都會係咁.

遲D BB 進入猛長期, 真係個個鐘都攞食架, 咁你就會更加忙!!

複式洋房

多謝各位支持 ! 今日我返咗娘家 , 亞媽好 SUPPORT 我 , 叫我埋身比亞仔啜 , 等多 D 奶水 ... 我今朝開始比返亞仔埋身食 lu .. 希望我唔好再動搖啦 .... 我真係好驚自己遲早有情緒病 !

複式洋房

原文章由 cherrian 於 08-10-19 23:52 發表
唉ya, 真係唔想見到你有咁o既疑慮..
當日你揀得要餵bb人奶, 係因為你自己知道餵人奶o既好處, 你依家亦唔係餵唔到, 2邊加埋pump9安, 講真, 我都未試過, 我都餵到, 點解你餵唔到, 做人阿媽唔得咁2受人地講o既野影響ma. ...

極之多謝妳呀 ! 次次我有乜事都打搞到妳 , 又要安慰我 , 又要支持我 , thanks !

子爵府

如果bb食母乳都會出濕疹,咁佢應該係體質比較敏感果種,如果食奶粉,恐怕會更嚴重!要知道牛奶係高致敏既食敏,就算係豆奶(大豆),都算係易致敏既!
我個bb都補過奶粉1個月多,一食奶粉成面出晒粒粒,而當時我已經係補低敏奶粉,仲只係每日2-6安咋,都敏感,又勁嘔奶同噴奶,要睇醫生添呀!之後停奶粉後到依家都無出過!
我估我個bb都係敏感體質,因佢食奶粉反應唔好,5個半月try食米糊(純米糊,仲要係齌米整既organic米糊)都肚胢,又有d鼻敏感.依家比食物佢都會好小心try.但佢食母乳就very ok喎,而我就無咩介口,只係唔食d好濕好毒既野.
我相信如果bb真係有濕疹,母乳應該係最佳選擇!

原文章由 baby-G2008 於 08-10-20 13:00 發表

所以我而家好驚bb皮膚差,大個唔靚仔,害左佢就唔好啦 ...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊