母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位, 我十一月中開始要返工了, BB出世到依家都係食人奶, 由於我返工之後會由媽媽代為照顧, 所以我要放低BB係娘家, 而我自己只可以星期五晚帶佢回家, 星期日才帶他回媽媽處. 我好想繼續餵人奶, 唔知有無人好似我個case咁, 請問你哋係唔係日日都帶啲人奶回娘家?或是星期一至五係食奶粉, 到佢回到家後才餵人奶?請幫幫忙!!!

大宅

兩邊屋企隔好遠嗎? 假設您每日都會返去睇B, 咁米順便將d泵雪奶帶返娘家及埋身餵, 或者變冰奶隔幾天帶返去一次, 只要可定時在公司泵奶, 一樣可繼續餵, 唔洗補奶粉的...您諗諗個流程...

[ 本文章最後由 B1 於 08-10-20 13:33 編輯 ]

大宅

del..............

[ 本文章最後由 B1 於 08-10-20 13:33 編輯 ]

男爵府

原文章由 yipyipamy 於 08-10-20 13:11 發表
各位, 我十一月中開始要返工了, BB出世到依家都係食人奶, 由於我返工之後會由媽媽代為照顧, 所以我要放低BB係娘家, 而我自己只可以星期五晚帶佢回家, 星期日才帶他回媽媽處. 我好想繼續餵人奶, 唔知有無人好似我個c ...

我係咁的case..每日放工就回娘家埋身餵bb及放下當日及前一晚睡前泵的奶...

我日日都帶住fidge-to-go帶奶回公司及奶泵,在公司我會泵2次奶, 放工就將d奶拿回娘家比婆婆..一路到囡囡現在10個月啦

別墅

我同 subb o既 case exactly 一樣, 不過我個 b 細過佢, 所以要帶o既奶比佢多...

我每日都係帶住之前一晚同當日朝早泵出來o既奶番公司, 之後o係公司泵兩次, 放工番婆婆度即泵一次同放低 d 奶, 之後等到 9 點幾埋身餵 bb 食一餐, 等一陣就走人, 番到屋企沖完涼休息一陣又再泵, 之後就訓覺~

如果 weekday 冇泵, 諗住只係 weekend 餵人奶係唔 work o既... 咁搞法唔使兩個星期一定可以收山~ 但係如果 weekday 都有泵, 咁 bb weekday 又全奶粉, 泵出來 d 奶點算?

大宅

我同我娘家屋企好遠, 要成個多鐘頭車程的, 而公司離娘家也要成個鐘, 我想我可能要隔一天把兩天的奶帶回去咁阿B才可以繼續吃到人奶啦...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊