自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我亞媽有個大陸親戚, 同老公係大陸離分之後來港, 又申請個仔落香港, 讀緊小學, 攞綜援有租金津貼, 但日間就去教普通話, 個社工都知, 但唔會講出來, 個個攞綜援, d社工先至有野跟. 個親戚日日補習收現金, 跟著放係大陸上面個銀行, 港政府點check. 佢不知幾有錢, e+仲係大陸仲有情人, 她打算同情人再生, 不過仲未生到.生一個就多一個綜援, 佢成40歲啦! 有無搞錯, 我地d納稅人要養足佢一世.

[ 本文章最後由 catcatmom 於 08-10-20 13:40 編輯 ]

水晶宮

巨用咩身份黎香港?...
少奶奶的身份,丫頭的命...

禁止訪問

男爵府

佢係用大陸專才來香港既, 來到係大陸公司做shipping, 我問佢點申請, 佢話大陸果間公司,要大, 係大陸納好多稅比大陸政府, 跟著就紅封包, 即係比黑錢買通上上下下, 甘就係用專才配才落來香港, 真正專才唔來香港既. 佢地要去美國or singapore.

原文章由 54heima 於 08-10-20 13:39 發表
巨用咩身份黎香港?...

男爵府

好多野, 唔係等告發, 好似美國都有移民局去查下, d 人係咪假結婚, 兩公婆係咪真正一起生活. 我地網上既心聲將來有機會成為一股力量, 令政府知道有"溜" 洞.

原文章由 ntefamily 於 08-10-20 13:42 發表
任何社會任何時候都有呢種人, 有證據就應該去告發佢, 無證據在手就一D辦法都無啦.

大宅

原文章由 catcatmom 於 08-10-20 13:36 發表
我亞媽有個大陸親戚, 同老公係大陸離分之後來港, 又申請個仔落香港, 讀緊小學, 攞綜援有租金津貼, 但日間就去教普通話, 個社工都知, 但唔會講出來, 個個攞綜援, d社工先至有野跟. 個親戚日日補習收現金, 跟著放係大 ...

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章

舉報啦...

生果金就要審查, 綜援就咁寬鬆....咩正苦, 咩部門嚟架...

水晶宮

原文章由 catcatmom 於 08-10-20 13:50 發表
佢係用大陸專才來香港既, 來到係大陸公司做shipping, 我問佢點申請, 佢話大陸果間公司,要大, 係大陸納好多稅比大陸政府, 跟著就紅封包, 即係比黑錢買通上上下下, 甘就係用專才配才落來香港, 真正專才唔來香港既. 佢 ...

單程證定居果D系大陸公安部門批出黎
但專才要計分...是香港政府批...巨系大陸行贿似乎冇咩用波...專才配額?可能巨吹水掛...

少奶奶的身份,丫頭的命...

子爵府

舉報佢啦!!!

原文章由 catcatmom 於 08-10-20 13:36 發表
我亞媽有個大陸親戚, 同老公係大陸離分之後來港, 又申請個仔落香港, 讀緊小學, 攞綜援有租金津貼, 但日間就去教普通話, 個社工都知, 但唔會講出來, 個個攞綜援, d社工先至有野跟. 個親戚日日補習收現金, 跟著放係大 ...

禁止訪問

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

舉報冇用...我試過..舉報佢咪一樣食緊..
又做野....
[

男爵府

綜援呢個制度根本有好多漏洞, 係正苦白痴, 鍾意養呢D懶人, 如果有心攞好多香港人都可以唔做野返屋企等正苦養 :;pppp: 怪就怪正苦唔檢討吓呢個制度

男爵府

大陸婆唔係吹水既! 因佢本來做果間公司係大陸出名既.

甘我老板果陣時, 想比上海佬落香港做野, 貪佢識日文, 如果請香港果d識日本, 又貴又頂佢唔順, 做幾個月便走, 我就去幫我ex-老板搵資料..
但問過有關部門, 識日文不是專才, 不可能申請, 後來我私底吓問大陸婆點落來, 無親無顧, 佢係甘答, 跟著我仲同同事講, 我地上海個branch, 做一百年都納唔到甘多稅. 後其我朋友識一間公司, 專幫人辦大陸專才落離. 但要2萬幾蚊手續費, 包掂! mud人都得, 最重要有無錢? 後期我狗賊ex日本老板唔舍得, 咪不了了知.

大陸mud都得, 你認識得幾多? 香港政府係比亞爺拉著一隻狗
o離! 大陸官批個人落來, 有曬文件, 果頭台底有收錢.假奶粉, 假是油, 文件有幾難呀!

原文章由 54heima 於 08-10-20 14:21 發表

單程證定居果D系大陸公安部門批出黎
但專才要計分...是香港政府批...巨系大陸行贿似乎冇咩用波...專才配額?可能巨吹水掛...

侯爵府

原文章由 catcatmom 於 08-10-20 15:50 發表
大陸婆唔係吹水既! 因佢本來做果間公司係大陸出名既.

甘我老板果陣時, 想比上海佬落香港做野, 貪佢識日文, 如果請香港果d識日本, 又貴又頂佢唔順, 做幾個月便走, 我就去幫我ex-老板搵資料..
但問過有關部門, 識日文 ...

依家班議員話, 要set up 最式低工資高過緩緩, 甘d 人先會去做野, 吾會去拿綜緩wor.....班c 人癈柴, 個腦生係pat pat 樹

琥珀宮

畀面勳章

有冇攪錯, 專才都攞綜援, send番佢返大6喇

複式洋房

睇見都火滾!!!!

伯爵府

畀面勳章

呢 d 人等天收啦

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原文章由 豬仔包包 於 08-10-20 16:33 發表
睇見都火滾!!!!

同意

男爵府