自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我個仔由6個月至現在3歲, 吃粥定吃飯, 都係含住, 同佢細聲講大聲罵定打佢, 都係眼屈屈甘望住你, 都係唔食落肚, 點算?

同佢一食飯就會發神經, 3歲仲未可以同一齊食, 一定要佢食先, 又唔可以出街食, 因為佢成日走來走...

[ 本文章最後由 hui_bb 於 08-10-20 16:54 編輯 ]

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我會餓佢, 佢唔食 / 食到夠鐘就收, 由得佢餓吓, 未夠鐘下一餐都唔會比嘢佢食, 包括小食 / 零食, 只會比水佢飲

[ 本文章最後由 咕b 於 08-10-20 17:00 編輯 ]

男爵府

原文章由 咕b 於 08-10-20 16:59 發表
我會餓佢, 佢唔食 / 食到夠鐘就收, 由得佢餓吓, 未夠鐘下一餐都唔會比嘢佢食, 包括小食 / 零食, 只會比水佢飲

我都係用呢個方法對付我個囝, 但你一定要忍心兩餐之間真的不可以比任何野佢食, 到佢下餐肚餓起黎, 就會食快好多.

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

我個仔細個都係咁,到左上幼稚園k2先開始有改善。

平時捉佢做多d運動,每餐同佢一齊食,食超過一定時間就收碗,餐同餐之間唔好有零食,唔好俾奶佢當正餐,改善吓食物顏色配搭。

盡我一己之力,發放正能量!

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 召藥師 於 08-10-20 17:04 發表
我個仔細個都係咁,到左上幼稚園k2先開始有改善。

平時捉佢做多d運動,每餐同佢一齊食,食超過一定時間就收碗,餐同餐之間唔好有零食,唔好俾奶佢當正餐,改善吓食物顏色配搭。 ...

餵完一嗒, 同佢講數10聲要吞哂, 當玩遊戲咁, 試下好唔好D.

男爵府

我開頭同個仔吃飯, 佢都係咁, 我發晒皮4都冇用, 結果........我唔理佢 , 我吃完入房瞓一陣, 得佢一個自己吃, 試過坐係到吃少少, 坐了個幾鐘, 我同佢說吃不完, 不準離開!開頭沒有用, 久而久之, 現在半小時內一定吃完!!但真係要很忍心!

男爵府

你或者常試當亞仔唔肯食時,便警告佢如再唔食我會今日唔比野你食....恨心d,有機會慢慢肯食野.....比小小耐性試下

心理學家說:當大家食哂飯完成目的後,可以用獎勵方法.....例如:喜歡食物(雪糕等)如果達唔到要求,就不能得到.希望幫到你啦
# 52 大快活

男爵府

我細個果陣都係好鐘含飯,每餐飯都要食成個幾鐘都未食完,餐餐食到俾人閙俾人打都係咁,無論點樣都改唔到 不過都唔知幾時開始改咗呢個壞習慣‥‥我諗應該係小學階段啩 好彩我個仔而家唔似我
不如試吓氹囝囝,如果快吃完飯,可以落街散步,甚至買杯雪榚獎勵吓佢,睇吓佢得唔得?

大宅

我個大仔有一段時間都係咁, 我都係用呢個方法, 不過一定要狠心, 你要預佢會扭,會喊! 可能到夠鐘收嘢佢會喊到嘔番哂比你! 你會好嬲, 但係個方法對我個仔都work, 佢好快就改善!

比心機呀!!
原文章由 咕b 於 08-10-20 16:59 發表

別墅

而家d細佬太幸福.我哋細個時阿哥家姐細佬妹要爭食.未吞完已夾餸
點會含飯:;pppp:
洛威拿BB等有心人收養 :adore:

男爵府

原文章由 a@o@a 於 08-10-20 17:07 發表
我開頭同個仔吃飯, 佢都係咁, 我發晒皮4都冇用, 結果........我唔理佢 , 我吃完入房瞓一陣, 得佢一個自己吃, 試過坐係到吃少少, 坐了個幾鐘, 我同佢說吃不完, 不準離開!開頭沒有用, 久而久之, 現在半小時內一 ...

# 52 大快活

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 YanYan0116 於 08-10-20 05:07 PM 發表

餵完一嗒, 同佢講數10聲要吞哂, 當玩遊戲咁, 試下好唔好D.

當妳日日餐餐啖啖都同佢數10聲時,睇怕唔係笑笑口要係

超級版主

原文章由 Ms.Peg 於 08-10-20 05:11 PM 發表
而家d細佬太幸福.我哋細個時阿哥家姐細佬妹要爭食.未吞完已夾餸
點會含飯:;pppp:

唔一定架!我99話我叔仔細細個時都係含飯,佢地當年好窮冇啖好食。

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

認同 我一定冇咁好耐性...人都癲呀.......

原文章由 召藥師 於 20/10/08 17:15 發表

當妳日日餐餐啖啖都同佢數10聲時,睇怕唔係笑笑口要係

水晶宮

好媽媽勳章

我個女都係咁,佢依家唔係含飯,
係發夢
鬧又唔係,又唔係,
次次等成個幾鐘,
佢自己先死死氣食晒

水晶宮

好媽媽勳章

me three
原文章由 咕b 於 08-10-20 17:18 發表
認同 我一定冇咁好耐性...人都癲呀.......

男爵府

我都好想用呢招, 奈何我亞媽同老公唔合作. 老公 --死都要餵佢, 攪到亞囝依家連飯檯都唔肯埋, 要老公係sofa餵. 仲有我亞媽--一有咩都比奶佢飲. 我真係比呢對孖寶兄弟激c.......
原文章由 PriscillaNg 於 08-10-20 17:10 發表
我個大仔有一段時間都係咁, 我都係用呢個方法, 不過一定要狠心, 你要預佢會扭,會喊! 可能到夠鐘收嘢佢會喊到嘔番哂比你! 你會好嬲, 但係個方法對我個仔都work, 佢好快就改善!

比心機呀!! ...

水晶宮

好媽媽勳章

一餐最多食45分鍾,食唔晒都冇得食
我仔2歲時都食得好慢,比我地獄式訓練一星期,依家餐餐都好快,20mins左右食晒.
而且多左個細妹爭食.

樓主,你不如同小朋友睇下中醫消下滯去下濕,調理下身體可能會好d.
中藥唔一定苦,我細女歲幾就開始飲中藥.
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

大宅

畀面勳章

你要繼續堅持,唔食唔好理佢。邊個咁鍾意餵,自己負責!

原文章由 雙子媽媽 於 08-10-20 17:47 發表
我都好想用呢招, 奈何我亞媽同老公唔合作. 老公 --死都要餵佢, 攪到亞囝依家連飯檯都唔肯埋, 要老公係sofa餵. 仲有我亞媽--一有咩都比奶佢飲. 我真係比呢對孖寶兄弟激c....... ...

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

我個個咪又係咁~~~~~

e + 好少少, 但係都好煩, 成日話吞唔到, 要趙到d 野水到唔水至吞得到, 都唔知佢咩構造

e+ 8歲啦!!!!早餐唔敢食面包, 因為一定開片, 佢半件白方包, 可以食半個鐘, 死未!!

連麥皮都話要咬至吞到, 死未~~~~

首頁

尾頁

跳至