親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

我唔想去貴價旅行,如果2年級請2天假會唔會唔好呢?

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔算過分,但始終都唔係幾好~
雖然少返兩日學對學習影響唔大,但觀念唔好,好似去玩緊要d咁~

侯爵府

原文章由 小草 於 08-10-17 14:58 發表
唔算過分,但始終都唔係幾好~
雖然少返兩日學對學習影響唔大,但觀念唔好,好似去玩緊要d咁~

同意..

大宅

我個人認為幼稚園做無問題,但小學就唔好啦,因為小朋友開始長大,要令佢覺得返學係一種責任,如果為左玩而請假,咁小朋友就會認為其實返學都唔係咁重要.

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

大宅

我會唸到有以下两個影响:

1. 灌输一個唔係幾好嘅信息俾小朋友,就係以為可以為咗去玩而唔返學,到佢大啲可以自行返學时,可能會做逃學威龍!

2. 俾老師同學校一個唔好嘅印象,對小朋友嘅學業唔認真,可以為咗去玩就随便請假。

其實我自從小朋友返咗學之後,都唔會随便請假,除非係病同屋企有緊要事,平时都唔鼓勵小朋友動不動就請假。我屋企人係外國,但都係要等學校假期啲旺季先返去探親,機票係贵到飛起,但都無法!

原文章由 babylaw 於 08-10-17 14:40 發表
我唔想去貴價旅行,如果2年級請2天假會唔會唔好呢?

男爵府

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

小一新生家長日,學校都講過唔好随時請假,要去旅行都要等學校假期先去放

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

仔仔幼稚園/小學兩位校長都講問講問....
請假去旅行,絶不應該.
小學更講明會記缺點嫁....

講真...無人唔想慳多d...
但身教其實好重要嫁!

男爵府

畀面勳章

影響學業事小, 影響佢做人事大

珍珠宮

我仔本手冊寫明唔可以因為去女痕而請假.
原文章由 小聰 於 08-10-17 16:58 發表
小一新生家長日,學校都講過唔好随時請假,要去旅行都要等學校假期先去放

大宅

都係既,不過...我諗住果日學校返半日同埋係聖誕聯歡先咁諗

公爵府

好媽媽勳章

回覆 #11 babylaw 的文章

你係自由行定跟團 ? 如果自由行,
放半日果日出發, 坐夜機咪得囉.
係咪dec 19放半日 ? 我仔就係啦.
dec19 附加費 $150, dec 20 要$1050
所以我地dec19坐夜機出發. hehe

公爵府

原文章由 babylaw 於 08-10-17 23:02 發表

聖丹聯歡更加唔好,小朋友好開心架
自從小朋友返學後(NURSERY),我每次都是旺季去旅行.
亞仔K2時都問過我,點解XXX(同學仔)會返左大陸唔返學.

大宅

如果小朋友學校無寫明/講明唔可以,
而又只係半日聯歡會,唔洗上堂!
都可以既~

有d屋村學校, 好多小朋友新年都會請假返鄉下... 老師都唔會理會~ 最仲要係睇下你小朋友學校係點~

d surcharge真係好貴~ 我今個聖誕只係surcharge都$4900
係我放學校假

[/url]

男爵府

我老公姪仔已上小5, 佢亞媽為左想跟埋我地去旅行, 同佢個仔請足1個星期. 老師已經話最好唔好, 因為佢個仔考尾2. 但佢亞媽懶理

禁止訪問

男爵府

我就連幼稚園都唔會咁做, 責任+自律係要自少培養的.

原文章由 咩咩豬 於 08-10-17 15:58 發表
我個人認為幼稚園做無問題,但小學就唔好啦,因為小朋友開始長大,要令佢覺得返學係一種責任,如果為左玩而請假,咁小朋友就會認為其實返學都唔係咁重要. ...

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 babylaw 於 08-10-17 23:02 發表

係嫁...其實都明既!
一到學校旺貴就會貴好多嫁啦!
一家幾口加加埋埋就好甘嫁啦
好多時都會諗...如果校方早一日半日放假就好啦!

如果真係自由行...
安排係半日個下午出發都係一個好方法!

珍珠宮

DHA勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原文章由 010 於 08-10-20 17:22 發表

係嫁...其實都明既!
一到學校旺貴就會貴好多嫁啦!
一家幾口加加埋埋就好甘嫁啦
好多時都會諗...如果校方早一日半日放假就好啦!

如果真係自由行...
安排係半日個下午出發都係一個好方法! ...

Agree!
如果唔係跟團...plan o的下午或者黃昏出發係最好o既選擇...我老公係做工務員o既...佢隨時都攞到假去旅行...不過要就我兩母女...都食o左好多年貴o野...無計!!!

侯爵府

讀幼稚園就有試過同佢請假去旅行, 而家升左小一, 諗都唔敢諗.

首頁

尾頁

跳至