自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個仔昨日撞到個嘴唇,我頭先發覺個傷口含左膿呀,有成粒黃大咁大粒...依家咁夜又冇醫生睇,要聽朝先有得睇....請問有冇人試過呀?係咪要放膿架?過程係點架???我好膽心呀 佢實好痛姐....

禁止發言

好媽媽勳章

公爵府

畀面勳章

咁正有雪條食. 咩痛都5記得囉

原文章由 roccomami 於 08-10-20 23:14 發表

應該未咁快有濃,係爛肉。上個月呀仔都係跌到個咀,我第一時間搽獅子油止血,比雪條呀仔食甜定驚、凍止痛。之後同綠茶粉搽傷口茶多芬可殺菌,每次食完野用溫水洗傷口,3日傷口埋口,7日痊癒樵都乜埋。 ...
[img][/img]

禁止發言

好媽媽勳章

大宅

原文章由 roccomami 於 08-10-20 23:14 發表

應該未咁快有濃,係爛肉。上個月呀仔都係跌到個咀,我第一時間搽獅子油止血,比雪條呀仔食甜定驚、凍止痛。之後同綠茶粉搽傷口茶多芬可殺菌,每次食完野用溫水洗傷口,3日傷口埋口,7日痊癒樵都乜埋。 ...

其實我都唔肯定係咪膿呀,我凈係見到腫左同白色一大片咁....咁係咪其實係爛肉而唔係含膿呢?咁我同唔同bb去睇醫生好呀?

男爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

我個仔前排都撞親個咀...同你一樣...
之後都有小小膿
但我無理到...過左3日都就自己好返
佢都留左好多血-_-
我見到都嚇親左...成個下爬都係血

大宅

原文章由 ccA_A 於 08-10-20 23:33 發表
我個仔前排都撞親個咀...同你一樣...
之後都有小小膿
但我無理到...過左3日都就自己好返
佢都留左好多血-_-
我見到都嚇親左...成個下爬都係血

我個仔都係, 不過好多血無膿, 但係成個咀有一塊紫成...好可憐

公爵府

好媽媽勳章

原文章由 可兒 於 08-10-20 23:29 發表

其實我都唔肯定係咪膿呀,我凈係見到腫左同白色一大片咁....咁係咪其實係爛肉而唔係含膿呢?咁我同唔同bb去睇醫生好呀?

維尼早幾個星期都係撞親個咀
又係流好多血, 喊到震晒
之後咀唇腫咗, 有兩小片白色
應該係傷口
我乜都冇整, 好快, 3日就消咗腫
而家冇晒事, 都唔覺眼佢有傷口添

但絕對絕對要戒牛戒蛋

大宅

多謝咁多位媽咪回覆我呀,原來多數整到都會白左一片咁既...咁我都冇咁驚,我依家凈係同呀仔塗住蜜糖咋....除左蜜糖,仲可以塗乜呀?

男爵府

畀面勳章

aloe vera is also a gd choice

首頁

尾頁

跳至