單親天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

\

洋房

答1, 你可以去申請法援,再由法援的名單選律師。
答2, 分居1年要雙方同意,才可以離婚。如果單方面申請離婚,就要分居兩年。不足1年是不會接受辦理,除非有特別原因,而法庭又接納這個原因(如虐妻)。
答3, 可以。

因為你有個bb,所以申請離婚時,也要辦理bb的撫養權。
之前,我是透過法援轉介到李偉業律師行辦理離婚,你可以打電話去問下。Tel: 2525 8328 律師叫 Ms Winnie Wong

原文章由 彤彤豬 於 08-10-21 04:45 發表
我同我老公4月中分開左,因為佢有第2個女人,我同bb搬左出黎住,而家攞緊綜緩,而家想攪離婚,佢話去家事法庭,我想問
1,點樣申請,乜野手續?
2,我地分開住唔夠1年,可唔可以申請?
3,可唔可以申請1蚊瞻養費?
希望有人可以回 ...

民房

我同你時間和情況一樣,但我請私人律師,用"unreasonable behavior"同c6即刻離婚,不用分居.

複式洋房

/

民房

用咗$12,000-

子爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

怎樣申請離婚
http://www.judiciary.gov.hk/tc/c ... lt/html/divorce.htm

洋房

直接找私人律師緊係貴,如果符合資格,可申請法援,透過法援轉介去私人律師會平好多。我個陣人工得$8,000,符合申請法援資格,透過法援轉介俾私人律師申請離婚,只係用咗$1,000。

別墅

go to wanchai 家事法庭先, fill up the form, it is very easy.
$1000<

子爵府

原文章由 彤彤豬 於 08-10-21 04:45 發表
我同我老公4月中分開左,因為佢有第2個女人,我同bb搬左出黎住,而家攞緊綜緩,而家想攪離婚,佢話去家事法庭,我想問
1,點樣申請,乜野手續?
2,我地分開住唔夠1年,可唔可以申請?
3,可唔可以申請1蚊瞻養費?
希望有人可以回 ...

如果你有經濟問題.可去法援搞手續.帶埋文件...差唔多一年時間.(先生唔爭撫養權話)..你有綜緩紙...法援個邊可能會免你律師費.......

洋房

回覆 #1 彤彤豬 的文章

你有什麼理由想要立即離婚呢? 如果經濟不許可, 可以等分居左兩年後再作打算啦.

首頁

尾頁

跳至