自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

請問你地o既仔仔女女幾時開始識講句子呀?講得黎係明白個意思o既..

例如

1. 媽咪,我整緊野呀,你唔好騷擾我啦!
2. 媽咪,你整xx(食物名)俾xx(小朋友自己個名)食牙!?
3. 我去買糖俾你食,好唔好!?
4. 我想食xx呀
5. 媽咪,你唔理我o既!?(當佢叫你你唔應佢時)
6. 唔好掛住打啦,一路食呀!
7. 嘩!媽咪咁大舊o既!??(我大緊肚,除3時佢見到咁講=.=)

=======================
當然佢係聽過先識講,但我唔係成日都講,講左我都唔記得

[ 本文章最後由 fiti 於 08-10-20 20:59 編輯 ]
兩個都係我心肝定>3<

珍珠宮

好媽媽勳章

瑤瑤都識講好多喇 ,,

例如
1. 媽咪 , 呢D咩黎嫁 ?
2. 太公唔好係度訓 ! 入房訓 !
3. 太公小心D行呀 , 有水呀 !
4. 媽咪 , 可唔可以食呢個呀 ?
5. 婆婆去左邊呀 ? 係商場牙 ?
6. 唔好嬲啦媽媽...(跟住錫返我一啖)
7. 你做咩事呀....?(有時我唔小心整到"哎呀"左一聲-_-)
8. 媽媽起身喇 ! 唔好發夢啦..起身喇 !
9. 爸爸起身喇 ! 返工遲到喇 ! 懶豬..!
10. 婆婆! (仲要用隻手指住婆婆) 你食乜野 ! 吐返出黎 !
===========================

暫時諗到咁多佢成日講既-0-
瑤瑤而家22個月多D

[ 本文章最後由 小露比* 於 08-10-20 21:09 編輯 ]

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

可能因為我自己揍
日日夜夜都不斷跟囡囡講野
囡囡未夠1歲半個月,已經對答如流,講句子
自己作故事咩都識講,冇bb話,講野好清楚

男爵府

原文章由 小木偶媽咪 於 08-10-21 08:54 發表
可能因為我自己揍
日日夜夜都不斷跟囡囡講野
囡囡未夠1歲半個月,已經對答如流,講句子
自己作故事咩都識講,冇bb話,講野好清楚

我個仔就黎16個月,

但係佢仲未識講野,

靜係識bb話.

佢學其他野就好快,但講野就好慢.

我地兩公婆要返工,係奶奶幫我地湊仔.

我地放左工之後,就會由我地睇返個仔.

有時飯後帶佢去行下,見佢都ee哦哦,好多野講.

我地都會同佢對答.

我都試過同佢一齊睇故事書,讀畀佢聽,

仲手指指畀佢知邊一d圖.

但係,都唔識講大人話.

你地點教bb講野架???指教下我.thx!

做一個c9唔係易事.

複式洋房

原文章由 nicolwong 於 08-10-21 09:24 發表
又唔使太擔心, 男仔會遲小小的, 16個月應該可以做到幾多野,
你可以參考以下http://media.bhp.doh.gov.tw/OnlinkHealth/Childdevelopment1.aspx. 我個仔16個月都係開始單字咁呀!點知20個月左右就大獲了, 不停咀, 1-15, a-z, 又唱刷牙歌, 你多d同佢玩就可以, 我個case 同你一樣, 二公婆放公才見他, 有時真係累得不想說話, 但係都要頂住呀! 你一定有回報的. 我個仔而家24月一早起身見到我就話媽咪, 你好靚呀!笑死我!

我個仔就黎16個月,

但係佢仲未識講野,

靜係識bb話.

佢學其他野就好快,但講野就好慢.

我地兩公婆要返工,係奶奶幫我地湊仔.

我地放左工之後,就會由我地睇返個仔.

有時飯後帶佢去行下,見佢都ee哦哦,好多野講.
...

大宅

nicolwong
我B都系一樣,但她已經1歲9個月啦..
仲系好多BB話,淨系識叫我地爸爸.媽媽.嬤嬤.
開.俾.要..呢D單字.
都系奶奶湊...

男爵府

原文章由 carylce 於 08-10-21 10:16 發表
nicolwong
我B都系一樣,但她已經1歲9個月啦..
仲系好多BB話,淨系識叫我地爸爸.媽媽.嬤嬤.
開.俾.要..呢D單字.
都系奶奶湊...

都好呀!!

我個仔共實好想表達自己想要d乜.

但又唔識講.

不過,我都會日哦夜哦佢架啦!!
做一個c9唔係易事.

大宅

亞女好細個就識講野喇
5個月就識嗌daddy同埋媽咪
好似1歲到 就識講句子 果陣都係講d字 唔好好清既 到歲半講野就好清喇

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

其實~ 盡量同bb多講大人話, 唔好當佢係BB, 多d形容詞嘅, bb就會學到~ 但當然, 講唔講又係另一會事~

我隻仔18mth, 未識講句子, 但係識好多生字喇!

首頁

尾頁

跳至