懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我想問吓聽人講高齡係政府生的服務好好, 同私家一樣, 係咪真?

別墅

肯定唔係

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 LittleKY 於 08-10-19 11:57 發表
我想問吓聽人講高齡係政府生的服務好好, 同私家一樣, 係咪真?

我係高齡喺政府生. 所謂好唔好就睇邊方面. 超碼我幾乎次次都會照超聲波, 其他媽咪就唔會. 我每次喺醫院做產檢, 後生媽咪多數喺健康院.

其實因為高齡, 所以產檢最好政府同私家兩邊做, 聽多個意見好. 到生嗰時, 萬一bb有事, 政府follow得好詳細, 好好. 經濟方面亦無後顧之憂.

當然態度方面私家好d, 而且醫生由頭到尾係同一個, 政府就次次唔同人, 睇你彩數. 生咗探訪時, 政府限時限刻. 喺嗰一刻就好想老公長時間喺身邊, 會諗萬一有下次試吓私家都好喎. 但有時又諗留番筆錢俾bb第時用好.

禁止訪問

複式洋房

Thank you for all of your reply. Thanks!

大宅

我都係高齡, 本來係私家book 左位交左deposit, 但係有係政府醫院做護士的朋友, 建議我政府私家兩邊睇, 羅個second opinion, 因為政府照顧高齡好周到, 好多檢查唔洗錢, 而且高齡比較易有問題, 萬一bb出世有問題, 私家都係送去政府, 因為私家初生bb病房冇政府設備咁好, 而且好貴

我私家政府兩邊睇, 懷孕期間bb有問題, 政府跟得好貼, 我每次見的都係senior的醫生, 後期更係兩個senior醫生會診,決定要我緊急開刀, 我記得個日開刀前,前後有4個senior d的醫生同2-3 個後生d的醫生照顧我(未計幫我抽血的houseman),另外有一team兒科醫生係手術室等bb出世, bb出世後住icu, 我估如果我係私家生, 有咁多SENIOR醫生跟進, 同BB住ICU, 我要6位數字出院 

另外, 我係住院時做埋產後情緒評估, 有產後抑鬱傾向, 住院時有姑娘同我傾計, 出院後姑娘打電話來幾次跟進我情緒狀況, 呢D唔知私家有冇啦 

男爵府

原文章由 LeeCC 於 08-10-20 10:24 發表
我都係高齡, 本來係私家book 左位交左deposit, 但係有係政府醫院做護士的朋友, 建議我政府私家兩邊睇, 羅個second opinion, 因為政府照顧高齡好周到, 好多檢查唔洗錢, 而且高齡比較易有問題, 萬一bb出世有問題, 私家都係送去政府,  ...

我岩岩~5,6 wk, 都係高齡...c6話想係私家生,係政府私家兩邊睇, just in case有問題 同設備....
兩邊睇會唔會好煩, 如果2邊唔同藥, 用邊d. 你有無話俾私家醫生知你有排埋政府呀?

男爵府

原文章由 小幸子 於 08-10-19 12:39 發表
我覺得如果afford得到既, 就梗係私家好d啦~ 起碼service好d, 自由d(老公幾時唻睇你同bb都得), 又可以choose開刀/順產~~

我都好想老公幾時唻睇我同bb.
我媽咪之前病左入左私家, 我爸爸成日陪佢.
99中風入政府, 得好少時段, 同只可以2個人入去探. C6成日探佢唔到.

大宅

好媽媽勳章

我啱啱喺私家生完, 之前一直都係政府私家兩邊睇, 我覺得頭3-4個月喺政府睇都OK, 中期就真係唔需要, 只係睇私家都夠, 但到8個月開始, 就應該再睇返政府, CONFIRM你生既時候有位, 所以得多數都係喺醫院睇, 好少去健康院, 我唔鍾意去健康院, 因為好嘥時間, 只係比醫生或姑娘摸肚, 無乜用, 但又要等好耐! 醫院睇起碼可以照ULTRASOUND!

原文章由 麥兜MaMa 於 08-10-20 11:57 發表

我岩岩~5,6 wk, 都係高齡...c6話想係私家生,係政府私家兩邊睇, just in case有問題 同設備....
兩邊睇會唔會好煩, 如果2邊唔同藥, 用邊d. 你有無話俾私家醫生知你有排埋政府呀? ...

大宅

我今胎剛剛係高齡...之前第一胎及今胎都係政府私家兩邊睇...第一胎係政府睇唔全面, 只係比醫生摸肚...睇了一段時間便安排去健康院, 而今胎係政府睇比較全面d...可能係高齡...但生我第一胎及d胎都係私家生...我覺得環境及探我的都好d.

別墅

咁產檢就算唔係高齡都係私家政府2邊睇嫁啦
bb有問題就緊係跟得貼 1定嫁啦
咁bb同媽咪冇問題就唔會同你跟到咁貼嫁喇
得1樣野係可以肯定就係環境同服務1定係c家好d

[ 本文章最後由 tingkiss 於 08-10-20 14:57 編輯 ]

別墅

原文章由 麥兜MaMa 於 08-10-20 11:57 發表

兩邊睇會唔會好煩, 如果2邊唔同藥, 用邊d. 你有無話俾私家醫生知你有排埋政府呀? ...

如果你諗住私家生其實唔需要去政府到睇
我全程都係私家睇 健康院都冇登記

複式洋房

If really high risk case, better give birth in 政府 because the ICU support for adult and baby is better in 政府醫院.
If 高齡 but no other problem, can give birth in C+ but better make sure that there is children ICU in that hospital. I've heard that some hospital e.g. St Paul is with no children ICU and when the problem baby is transferred to Queen Mary, the baby is already very sick and pass the golden hours of medical treatment.

洋房

通常d朋友都會叫你兩邊睇,保險d,因為高齡好易有d你意想不到(當然亦唔想有)的情況出現。
我原先決定係私家生,點知係政府度抽羊水個陣照超聲波睇到bb有問題,於是個醫生即刻將佢手頭嘅case交俾人做,拉我入房度好詳細咁講,仲即刻轉介我去照4D,前前後後都做咗4/5次,一個仙都冇俾過,而我亦因為擔心bb出生後的健康跟進,所以去咗政府度生。因為班醫生(產科、兒科、專科)都知度我同bb嘅情況,所以一見到我個牌板就望到實,就算出院後bb亦好快有各種覆診跟進。雖然產後房d護士態度比較差,不過照顧bb就令我好安心,而且我亦唔需要為醫藥費太過擔心。

複式洋房

非常感謝你們的意見

男爵府

原文章由 tingkiss 於 08-10-20 15:01 發表

如果你諗住私家生其實唔需要去政府到睇
我全程都係私家睇 健康院都冇登記

怕只怕好似LeeCC咁有特殊情況, BB ICU etc....

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

我一路keep住私家政府兩邊睇. 政府只係去過醫院一兩次, 大部份時間都係去健康院檢查. 而且我係住沙田, 我好怕威爾斯太多人, 而且係教育醫院, 所以我會去仁安生! 但keep住政府check up, 萬一有咩事, 都一定有位有record! 安心d!

原文章由 LittleKY 於 08-10-21 10:01 發表
非常感謝你們的意見

首頁

尾頁

跳至