自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有樣東西,好鐘意,百幾蚊,不要問是什麼,唔想講。木來想買,因為唔係實用品,諗左一輪,都無買,後來決定買,已經太遲,因為是限量,算喇!後來張D錢用黎做善事,就當同件物品無緣。
有個朋友只係識左幾個月,上個月,同佢講起,原來佢買左20個,佢話送個比我,我話比返錢佢,佢話唔駛,我諗住佢真係送俾我,我就請佢食飯,後來佢無再提起,我就當無事發生。
原來佢唔記得自己講過,前幾日見到佢,佢問我有無買XX我話我買唔到,佢又話送俾我,識得幾個月,我無理由話,你上次已經講過,佢講完,我禮貌上講句多謝先,跟住佢又無行動。
我本來已經死心,我唔會擁有那樣東西,但係佢兩次扯起我條筋,下次佢再講,唔通話:『唔好得個講字』
如果佢講第三次....我應該...?

侯爵府

我會反問"係咪送比我先?"
如果唔回應,咁就算

伯爵府

你已經請左佢食飯啦? 如果係, 佢再提起時, 你咪話: thank you飯都請你食左啦, 咁你幾時比我先 你咪話: thank you飯都請你食左啦, 咁你幾時比我先得架? 睇佢點反應囉。

如果你未請, 佢下次再講, 你咪話:你係咪送比我先? 如果你送比我, 我請你食飯多謝你啦!

伯爵府

好媽媽勳章

樓主朋友係咪 只是順口講, 而唔想俾咋~
講左兩次都好似無件事咁?
如果佢再講, 我諗我會問佢, 咁你幾時得閒? 約出來俾我, 順道我請你食飯啦~ 睇下佢點...

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我諗佢只係貪口爽,實際上佢係咪真係買咗20個都係個疑問!有啲人係咁架,成日"大隻講",我有個朋友都係咁,成日無啦啦打俾我話買咗嘢俾我或我個仔,(我從來唔會叫人買嘢俾我,除咗老公!) 但一次我都無收過喎!識佢10幾年我都慣咗唔會當佢講真,不過有時佢會唔記得自己講過呢啲嘢,到佢再提起我就唔會點應佢.
我要記得幸福......

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

比我會担白同佢講番話, 其實你上次都已經講過話比我架喇, 不過你唔記得咗, 今次已經係第三次同我講喇
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

伯爵府

比著我會忍唔住問佢: 你講幾次啦, 堅定流呀......
(如果真係好想要,我會比$佢話同佢買, 如果真係有心送唔會收你錢啦..) 如果又係冇咗件事,咪小d來往 lor....

最憎" 大隻講" ...一定折穿佢... ......

[ 本文章最後由 dder 於 08-10-21 11:56 編輯 ]

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我會直接同佢講, 上次你已經講過話送比我喇,
可能你忘唔記得左, 今次同之前講一樣架, 唔好
再講喇, 我會當你真係送比我, 睇吓佢有咩反應,
如果佢冇反應, 咁你算. 如果佢繼續講話送比你,
你就話, 不如明天送比我, 唔好成日講.

珍珠宮

你識佢咁耐, 知道佢品性架, 問心, 佢係米大隻廣來架... 如果真係頂唔住, 反面都要講一次, 係送既明天攞出來, 唔好攪到人心咁痕...

大宅

如果佢再講第三次,我會話:咁多謝晒wor,我聽晚去你度攞方唔方便呀﹖佢話ok就上去,佢話唔ok就連除同佢約到ok為止。

大宅

你應該同佢講
你而家送比我囉

伯爵府

我記得乜嘢叫 sales talk. 或者呢個就係!

男爵府

識幾個月點會太了解,聽日去佢屋企,唔知佢會唔會行動呢?只要佢唔再提,我就當無件事。
原文章由 tkkmama 於 08-10-21 12:17 發表
你識佢咁耐, 知道佢品性架, 問心, 佢係米大隻廣來架... 如果真係頂唔住, 反面都要講一次, 係送既明天攞出來, 唔好攪到人心咁痕...

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我會笑住口同佢講 " 你係咪真係送俾我架? 你講左好多次囉喎"

大宅

佢可能都係有心嘅,不過唔記得掛,最好比個日子約佢羅啦。

珍珠宮

原文章由 DJM629297 於 08-10-21 23:07 發表
識幾個月點會太了解,聽日去佢屋企,唔知佢會唔會行動呢?只要佢唔再提,我就當無件事。

識得幾個月, 期望唔好太高咯...

男爵府

牛年勳章

可能佢係啲吹水唔抹咀嘅人...

首頁

尾頁

跳至