自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

我係大表姐, 知表弟出年結婚, 地點未知, 甘我1家3口(2大小 - 4歲)去飲, 做禮定比 $$好 ?? 比 $$應比幾多, 合家1000會唔會好寒酸呢 ??

公爵府

原文章由 ShinTeresa 於 08-10-21 10:54 發表
我係大表姐, 知表弟出年結婚, 地點未知, 甘我1家3口(2大小 - 4歲)去飲, 做禮定比 $$好 ?? 比 $$應比幾多, 合家1000會唔會好寒酸呢 ??

咁要睇大家交情, 我表妹年尾結婚, 我做現金人情(又結婚, 又買樓, 一定好需要 )仲會借埋D金飾比她 , 個衰婆要我們幾姊妹再送入伙禮物比她, 但我搬2次, 她都冇送嘢比我
不過冇計, 鬼叫我當她是妹妹咩

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

是表弟, 我會做$1500-1800 喇!

大宅

一千太少了, 至少都近2000啦.

公爵府

朋友請飲一家3口都唔止俾 1k, 我老公堂細佬結婚, 我同我老公2個都俾 3k, 你同你表弟 friend唔 friend先? 定10年都唔見一次? friend就俾多好d~ 我個人認為2k-3k就差唔多~

男爵府

好媽媽勳章

如果我表弟...我話...一家3口就公價$1500+多800-1000左右啦

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

表弟, 送份手鍊比佢老婆

侯爵府

最少$2000 up啦!!!

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章

老公表弟過幾日結婚, 老公出咗trip去唔到, 得我一個去, 老公話俾$1000人情就得

伯爵府

好媽媽勳章

當年我表妹結婚. 佢請我一家五口(我+我老公+我奶奶+我兩個仔女四歲以下), 我地都係做左$800人情, 另加送個靚靚結婚相架~

我同呢個表妹, 都係好好感情, 做咁少人情, 佢都無怪我, 佢仲話知我負擔重, 所以我肯來, 已經好開心.

所以, 如果係真心相待既親朋好友的話, 一定唔會計較份禮多與少. 量入而出啦~

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

$1500-$2000啦
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

其實好睇你哋之間感情,如平時有來有往而大家父母又感情好,咁$1000就太少

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 NIC媽咪 於 08-10-21 11:31 發表
其實好睇你哋之間感情,如平時有來有往而大家父母又感情好,咁$1000就太少

無錯, 但如果家庭經濟差, 搵埋都唔夠支出的話, $1000 來講, 又真係好多喇...

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 happy168 於 08-10-21 11:36 發表
如果唔係經濟有問題, 我相信HK$1,000平時去飲都唔止(一家三口), 我諗起碼要HK$2,000
但如果你本身經濟有問題, 咁相信表弟都唔會太介意你既人情, 最緊要人到 ...

我當年, 表妹為就埋我車費及車程時間等, 專登揀地方來就我tim...

侯爵府

好媽媽勳章

我都知1000兀好似好肉酸甘, 其實同佢冇話特別fd, 細時一定有一齊玩啦, 而家 大家都大左, 加上 冇乜計傾, 係個時個節上阿婆樹食飯先有da2句甘, 我諗我都係做1800元啦
原文章由 Doraemon_ng 於 08-10-21 14:21 發表

我當年, 表妹為就埋我車費及車程時間等, 專登揀地方來就我tim...

大宅

1千太小喇 起碼2000啦

男爵府

BK Milk勳章

如果淨人情, 會俾$2000,
如會買金器, 咁人情就$1500

首頁

尾頁

跳至