論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

如工人唔返去祖國放假, 是否可以去澳門再入境就可以?
有冇人試過由朋友Transfer工人呀,佢唔會返祖國放假,佢是否可以去澳門再入境就可以, 有冇人試過?我打去入境處問佢地話唔可以

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章

我都想知!!!

原文章由 cslkwok 於 08-10-21 12:50 發表
如工人唔返去祖國放假, 是否可以去澳門再入境就可以?
有冇人試過由朋友Transfer工人呀,佢唔會返祖國放假,佢是否可以去澳門再入境就可以, 有冇人試過?我打去入境處問佢地話唔可以 ...

大宅

好媽媽勳章

首先要去入境處續約+延期遲走, 入境處就會批延期一年出境, 然後叫工人帶埋Passport去澳門或大陸走一轉, 當回港時, 入境處就會批埋另一年期(加埋即兩年合約期)俾工人架, 以上是我的經驗.

大宅

原文章由 JJ2601 於 08-10-21 14:19 發表
首先要去入境處續約+延期遲走, 入境處就會批延期一年出境, 然後叫工人帶埋Passport去澳門或大陸走一轉, 當回港時, 入境處就會批埋另一年期(加埋即兩年合約期)俾工人架, 以上是我的經驗. ...

Thank you JJ2601!
但我係佢新僱主呀,唔係續約,可以延期遲走嗎?工人應該幾時去Macau呀?

大宅

好媽媽勳章

原文章由 cslkwok 於 08-10-21 14:30 發表

Thank you JJ2601!
但我係佢新僱主呀,唔係續約,可以延期遲走嗎?工人應該幾時去Macau呀?

cslkwok

咁你睇吓佢本passport有冇一個印係寫住一年有效, 如果有咪在限期一年內出境囉, 如果冇就真係要問問入境處或Agency.

別墅

想請問 :我工人visa 獲准逗留期是 1/10/08 - 1/10/09
passport : 7/2005 - 7/2010

佢係咪要在 1/10/09 之前要出境一次? 但我agency 叫佢在出境前要review 個passport , 點解?

請問知唔知現在羅湖仲有無得做簽証, 我想帶佢去深圳, 即日來回, 咁 回港時, 就可以蓋上另一年的印

謝謝!

大宅

原文章由 JJ2601 於 08-10-21 14:37 發表

cslkwok

咁你睇吓佢本passport有冇一個印係寫住一年有效, 如果有咪在限期一年內出境囉, 如果冇就真係要問問入境處或Agency.

JJ2601,

我想問下延期多一年係唔係同僱主才可以申請, 我係佢新僱主, 工人都可以申請延期多一年嗎?

首頁

尾頁

跳至