自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

早一個星期用2支炮,今日用大鐵鎚打磚/石屎牆,好似打樁o甘

突然大力一碻,架上隻杯都跌埋落地.............仲話要搞2個月,想C

俾我呻o下......我就快癲啦

[ 本文章最後由 LokYauYau 於 08-10-21 22:04 編輯 ]

伯爵府

我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 LokYauYau 於 08-10-21 15:01 發表
早一個星期用2支炮,今日用大鐵鎚打磚牆,好似打樁o甘

突然大力一碻,架上隻杯都跌埋落地.............仲話要搞2個月,想C

我以前住個間屋,隔離做內置覆式,我都比佢嘈到 ,您係樓上,真係無命.

男爵府

我都好快樓上樓下隔離左右裝修

珍珠宮

打樁都話1日4hrs,佢係朝9晚6.....

原文章由 FA8866 於 08-10-21 15:04 發表

我以前住個間屋,隔離做內置覆式,我都比佢嘈到 ,您係樓上,真係無命.

[ 本文章最後由 LokYauYau 於 08-10-21 22:04 編輯 ]

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

都無計架啦... 可以的話出街被下啦.... 去圖書館, 番阿媽度被開佢.....

男爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 LokYauYau 於 08-10-21 15:01 發表

乜可以隨隨便便做相連單位既咩,係咪要某政府單位申請架...?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

你肯定係裝修? 會唔會係樓上玩SM咋~ :lol :lol :lol

子爵府

好媽媽勳章

我都體會你o既痛苦
因為我都有相似經歷, 我之前樓上間樓, 由七月中暑假開始, 日日鑽鑽鑽, 每朝九點零五分就開始鑽, 鑽到六點先收工
從來未見過做裝修會咁準時, 又咁長時間工作
佢直情好似起晒全部地板, 牆, 電線, 日鑽夜鑽, 大佬呀, 暑假小朋友唔駛返學, 但係朝朝準時鑽, 最慘我屋企細o個得歲半, 大都係四歲, 好驚呢o的電鑽聲, 朝朝大叫救命
同管理處講聲叫佢地可唔可以合作少少, 集中一個時段, 話人地屋企有bb, 唔好由早鑽到晚, 等人地有段時間可以留係屋企, 又或者唔係九點, 十點幾十一點開始都好, 點知管理員姨姨話o個幾個做裝修大聲夾惡, 話我又無犯規, 你出糧俾我呀, 我趕唔切起貨你賠呀
結果我成個暑假都要早起身走人, 夜晚先返得屋企, 簡直有家歸不得
到而家十月中, 佢間屋都未裝修好, 因間中都仲聽到鎚東西同小型o既鑽o既聲 (類似裝傢俬), 不過我都己經搬咗....
一間八百尺屋要裝修足三四個月, 佢真係厲害

珍珠宮

畀面勳章

佢咁攪法會唔會影響其他單位既結構架?

珍珠宮

據我了解,双連單位原則上係唔o岩例,只不過無人舉報,好少機會正苦部門會走去查............

投訴去管業處又唔理,我呢幾日休息,日日敲一o下,我心就離一次,手又震一次,Sweet home 變 Shaking home, 我真係"慶"到有唸過"篤"佢,但話哂樓上樓,未來鄰居,朝見口晚見面..................

仲有2個月.....9至6,避得去邊? 難為我工人同個仔 :-(

原文章由 arale1668 於 08-10-21 15:18 發表
佢咁攪法會唔會影響其他單位既結構架?

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 LokYauYau 於 08-10-21 18:38 發表
據我了解, 双連單位原則上係唔 o岩 例, 只不過無人舉報, 好少機會正苦部門會走去查............
妳住果度有幾多年樓齡呀?妳又肯唔肯定佢仆果幅唔係主力牆嚟 gar :)
路遙知馬力,日久見人心!

水晶宮

回覆 #1 LokYauYau 的文章

真係無命

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

水晶宮

回覆 #1 LokYauYau 的文章

duplicated

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

侯爵府

去屋宇署投訴佢改建得唔得呀?
去環保署投訴佢嘈音得唔得呀?

^^有緣能相聚,岩傾講兩句,岩笑揞住嘴,生活多樂趣^^

珍珠宮

我住果度10年樓齡,我唔肯定佢仆果幅唔係主力牆,但果幅係單位與單位之間幅牆;我聽過同事話試過申請做双連,但好似話係一定唔批,要靜雞雞做

总之,係我黑雞.....2個幾月家無寧日;今日晏晝好慶時,我癲到唸.....等你装修完入伙後,我申請裝修,等佢試o下家無寧日的滋味.....等佢又仆又鑽6 days x 9hrs non-stop o甘過癮!

原文章由 hehalady 於 08-10-21 20:45 發表
妳住果度有幾多年樓齡呀?妳又肯唔肯定佢仆果幅唔係主力牆嚟 gar :)

男爵府

阿Q想法: 通常拆o野同鋪水電果陣(~3 weeks)係最吵, 挨過左就會好d.

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 LokYauYau 於 08-10-21 22:03 發表
我住果度 10 年樓齡, 我唔肯定佢仆果幅唔係主力牆, 但果幅係單位與單位之間幅牆; 我聽過同事話試過申請做双連, 但好似話係一定唔批, 要靜雞雞做
咁單位與另一單位之間果幅又未必係主力牆嚟嘅 .... 好簡單啫,妳睇番妳果座大廈嘅 Floor Plan,如果係主力牆嘅話,條線係會畫得粗 d 嘅 .... 如果妳唔清楚,妳可以落管理處問吓 gar ma。

如果果幅係主力牆,咁妳一定要舉報佢 becos 自行清拆主力牆係有機會影響樓宇結構 gar .... 咁如果日後有乜大 wok 野,全屋苑嘅業主都要負責 gar!

路遙知馬力,日久見人心!

首頁

尾頁

跳至