嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

bb 8個月大, 一直都瞓得唔係好, 夜晚12點飲奶後6點半再飲, 中間6個半鐘醒2-3次 e兩聲比奶咀就會再瞓返.
到近幾星期每晚醒10幾次. 一黎就喊, 有時合埋眼奶咀都唔要係咁大喊要抱一陣加奶咀先瞓返. 自己同bb都成晚冇得瞓. 日頭都係半個鐘/1個鐘就喊.
會唔會係熱氣發惡夢? 佢冇便秘, 點先知佢係唔係熱氣發惡夢? bb到而家都未飲過涼茶, 請問大家有冇比bb飲?

別墅

得閒煲下開奶茶佢飲下,呢d係BB涼茶,對阿b都幾有用。我阿B有時半夜都喊得好勁,我會第二日比d珍珠末開水佢飲for佢定驚,佢就會好好訓,訓到天光~

複式洋房

請問開奶茶一星期飲幾多次 ? 如一星期一次, 係咪即是只係一次的奶 ? 還是一日裡每餐的奶 ?

原文章由 kawaimrsyu 於 08-10-20 13:01 發表
得閒煲下開奶茶佢飲下,呢d係BB涼茶,對阿b都幾有用。我阿B有時半夜都喊得好勁,我會第二日比d珍珠末開水佢飲for佢定驚,佢就會好好訓,訓到天光~

別墅

我個仔一出世到依傢都訓得唔好~
仲勁過你bb~唉~~~~~~
到依傢9個幾月,都係咁~
我上兩個星期帯左我個仔睇中醫~
個醫生話我個仔肝火盛~~~
所以,成日都煩躁不安咁~
就算勁眼訓都好~都訓唔到~成日一訓著就會嚇醒~~~~~
之後,食左4日中藥~我個仔個口又冇咁臭~之後,仲訓得好過比之前好少少~
醒既次數冇之前咁多~
起碼少成10次度~
不過,小朋友食同餵中藥都好辛苦~

別墅

原文章由 wc2046 於 08-10-20 15:23 發表
請問開奶茶一星期飲幾多次 ? 如一星期一次, 係咪即是只係一次的奶 ? 還是一日裡每餐的奶 ?

你個b幾大個嫁?

洋房

熱氣時個咀唇會好紅,嚴重會裂開
生痱滋,朝早訓醒有眼膠!

要清熱可以比佢食珍珠末,保嬰丹同飲開奶茶都得
至於開奶茶飲幾多要視乎個BB幾大啦!
8個月大可以一星期一次,
(視乎熱氣程度,冇乜事可以2-3星期都得)
你可以餐餐開奶飲,怕多的話,
可以比佢每次餐與餐之間當水飲1-2安

我個B 2個月大,就會煲稀D當水比佢一日共飲2-3安
但就一定會係早上至下午前完成,
因為飲完多數都會肚仔痛要大大,
如果夜晚都飲就會肚痛訓得唔好.

唔放心就去睇下中醫,對症下藥!
又或者佢可能係嚇親呢!

複式洋房

七個月啦.

原文章由 kawaimrsyu 於 08-10-20 16:20 發表

你個b幾大個嫁?

別墅

原文章由 wc2046 於 08-10-21 15:17 發表
七個月啦.

七個月大你咪兩個禮拜煲一次,七個月大而家應該係四餐奶一餐粥,可以既頭三餐奶係開奶茶,訓覺嗰餐奶用番熱水就得。
寶媽講得好岩!你跟佢既方法就得嫁喇!

別墅

畀面勳章

我就會隔日煲米水開奶, D 人都話可以清熱架喎

首頁

尾頁

跳至