跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問你地嘅bb有冇成日要人抱? 我番咗工,就成日要嫲嫲"抱抱",但嫲嫲腰骨又不太好,真不知點算....請問有冇家長指教一下呀? tks!!!

大宅

我個囡囡95%鐘意行路 / 跑, 但有時都會扭抱, 通常我都唔會第一時就抱起佢, 由得佢喊一陣或扭一陣, 有時就會同佢講吓道理, 或者故意行快少少等佢無得抱住我隻腳, 迫佢自己行, 或者攞d嘢出嚟引開佢注意力, 又引導佢自己行, 通常呢d方法都work呀! 不過如果係佢自己行到好倦無力行, 就無辦法要抱佢囉!

大宅

哈哈, 我都成日老點Barry 話daddy/婆婆/姐姐 係前面, 等佢走去前面搵, 咁老點下就可以行成條村咁遠
仔仔都鐘意行路 / 跑, 不過都好鐘意坐bb車, 所以比較少要抱

原文章由 yatyat07 於 08-10-21 15:21 發表
我個囡囡95%鐘意行路 / 跑, 但有時都會扭抱, 通常我都唔會第一時就抱起佢, 由得佢喊一陣或扭一陣, 有時就會同佢講吓道理, 或者故意行快少少等佢無得抱住我隻腳, 迫佢自己行, 或者攞d嘢出嚟引開佢注意力, 又引導佢自 ...

複式洋房

我個b又係成日要我抱, 佢係見到我先至要痴住我, 其他人都冇咁痴, 總之我無論去邊度都痴住晒, 出街都係行一陣又要抱, 我喺屋企去廁所, 廚房都跟住, 又要我坐喺佢側邊陪佢玩, 真係冇佢收.

子爵府

好媽媽勳章

YES, matthew 每次要抱, 就同佢講前面有雀雀, 叫佢捉lo ~~

大宅

(我自己都係生完後腰體盤骨和耻骨都唔多好, 所以不會長時間抱住出街)教唔到的話, 出街唯有多用bb車. 雖則唔方便, 但自己體力不佳就唯有咁. 我寧願帶住部車, 用來放野, 叫佢自己行, 到佢真係行唔到要休息時, 就比佢坐. 在家的話就坐在沙發或床上抱佢滿足佢撒嬌想chee人的心態, 佢有時唔肯的, 想我抱住佢行行企企, 但我同佢講, 我錫你, 所以我抱你; 你都要錫媽咪, 因為媽咪腰骨痛, 抱住你要坐唔企.佢唔肯扭計, 我就同佢講, 咁算啦, 你唔中意媽咪抱就唔抱啦. 有時佢都會扭, 有時會妥協. 我由得佢, 始終佢要學識接受.
這個年紀, 完全唔抱也是不好, 佢體力和心理上都是有需要的.

複式洋房

我係0703bb呀!冧冧都係咁架,喺條街度行5步就叫你抱抱架喇!我就同佢講道理,話佢好重,媽媽抱唔起你喇!你自己行啦,最多攰就企埋一邊休息吓!不過都真係搵其他嘢吸引佢行多幾步來得實際呢!比如話前面有hello kitty喎,不如過去睇囉!...
我係2007年3月1日出世架!

Welcome to My Blog:
http://hk.myblog.yahoo.com/csk0305

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

Ivo都係唔肯行
我出街一定帶bb車

首頁

尾頁

跳至