懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

如果岩岩有左bb睇婦科
醫生會唔會開d有某種營養既藥物可減低流產機會架?
因為上一個bb兩個月左右就流產左...
等左成年先有依個... 好擔心呀!!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原文章由 coffeelam 於 08-10-21 15:43 發表
如果岩岩有左bb睇婦科

唔會比藥你, 有都應該係葉酸.

因有左唔好隨便食藥, 但食定葉酸係無問題嘅.

大宅

一種藥係可以塞 & 食既, 我朋友作小產佢個Dr.就一路開比佢用,由5個月到依家9個月~

大宅

yes there is such medicine. something like a hormone (i think it's hcg...) to send stronger signal to your womb that you are pregnant so that the system will work harder for sustaining the pregnancy.

ask your doctor. but whether s/he will prescribe depends on whether your doc. think you need the med or not, ie, whether you have signs of miscarriage.

原文章由 coffeelam 於 08-10-21 15:43 發表
如果岩岩有左bb睇婦科

複式洋房

你試下飲桑寄生茶呀~...有安胎之用ga wor~...加隻蛋更好^^

侯爵府

好媽媽勳章

點正呢 ?? 用鵎旦ok ??
原文章由 彭師奶 於 08-10-21 19:31 發表
你試下飲桑寄生茶呀~...有安胎之用ga wor~...加隻蛋更好^^

別墅

thank晒回覆的幾位^^ 但我有個問題... 因為我有一個相熟睇左廿年既中醫 .. 所以對我身體狀況極之了解 佢話過我依家唔適宜有baby 但如果意外有左 一定要返去俾佢幫我兜返住個b 如果唔係好大機會會保唔住.. 但我上網睇過 有d人因為有左bb即刻去睇中醫 點知安胎變流產.. 我唔知我仲應唔應該返去個中醫度睇...唔返我怕我會後悔>.<"" 同埋如果西醫開既葉x可唔可以同中藥一齊食架??

大宅

that really depends on whether you trust your chinese doctor.... folic acid is natural. you can find in green leaves, orange... but folic acid wouldn't help much in avoiding a miscarriage.

原文章由 coffeelam 於 08-10-21 21:14 發表
thank晒回覆的幾位^^ 但我有個問題... 因為我有一個相熟睇左廿年既中醫 .. 所以對我身體狀況極之了解 佢話過我依家唔適宜有baby 但如果意外有左 一定要返去俾佢幫我兜返住個b 如果唔係好大機會會保唔住.. 但我上網睇 ...

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

你有無同e生講你嘅情況?
係有藥安胎架。
塞藥同打安胎針(我e+做緊)
另外、e生就有安胎薬代替打針的。
不過會頭暈,所以我選擇打針。

原文章由 coffeelam 於 08-10-21 21:14 發表
thank晒回覆的幾位^^ 但我有個問題... 因為我有一個相熟睇左廿年既中醫 .. 所以對我身體狀況極之了解 佢話過我依家唔適宜有baby 但如果意外有左 一定要返去俾佢幫我兜返住個b 如果唔係好大機會會保唔住.. 但我上網睇 ...
期待新的生命來臨!

大宅

我有左的時候醫生要我塞藥,作用是等子宮穩定些;後來見紅,他又加多一隻口服的

等待驗證會員

原文章由 彭師奶 於 08-10-21 19:31 發表

桑寄生茶 , 不能太早飲呀 .. 問清楚先好呀 ~ (每人體質吾同 )
因為此茶都有清胎熱作用 , 所以都會少少涼的 ...
我而家5個幾月 , 我媽媽問過藥材舖 , 果d中藥人都話我尚未可以飲 , 要再遲d先可以飲 ...

首頁

尾頁

跳至